Reklama

Neviete čo na večeru? Tieto KURACIE STEHIENKA sú vždy dobrý nápad! Recepty, ktoré si zamilujete

kuracie stehná na víne s baby mrkvou a so zelerom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Na svete existuje málo ľudí, ktorí by pohrdli šťavnatým pečeným kuracím stehnom. Zabudnite však na klasiku, naše špeciality si zamilujete...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na sladké no času je málo? Táto JABLKOVÁ BÁBOVKA splní všetko do bodky...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty:

    • Španielske kurča
    • Na víne s baby mrkvou a so zelerom
    • Kuracie paličky v lupienkoch
    • Pomarančové lepkavé kurča s medom

    Španielske kurča

    4 porcie

    6 až 7 PL hladkej múky ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL soli ● olej na opekanie ● 8 až 10 spodných kuracích stehien ● 600 ml hydinového vývaru ● 1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 a 1/2 hrnčeka dlhozrnnej ryže ● 1 bobkový list ● 1/2 šálky šunky● 1 šálka olív plnených červenou paprikou ● 1 zelená paprika ● 300 g paradajok v konzerve ● 2 PL petržlenovej vňate

    V miske zmiešame múku, mletú papriku a soľ. Mäso umyjeme, osušíme a obalíme v tejto zmesi. Do panvice dáme olej. Na sporáku ho rozohrejeme a stehná v ňom opečieme z každej strany dozlatista. Vyberieme a udržujeme na teplom mieste. Vývar privedieme do varu v hrnci vhodnom na zapekanie v rúre. Pridáme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, ryžu a bobkový list. Povaríme 10 minút. Pridáme šunku nakrájanú na kocky, olivy, nakrájanú papriku a paradajky z konzervy. Premiešame. Kuracie stehná dáme na zmes ryže a zeleniny, hrniec zakryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 30 až 40 minút. Ak je to potrebné, prilejeme ešte trocha vývaru, aby ryža a zelenina neprihoreli. Pred servírovaním odstránime bobkový list a porcie na tanieri posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    španielske kurča

    Na víne s baby mrkvou a so zelerom

    4 porcie

    1 cibuľa ● 1 veľký strúčik cesnaku ● 1/2 šálky kociek slaniny ● 8 horných kuracích stehien ● 2 PL rozpusteného masla+ 2 PL zmäknutého masla ● 1 malý zeler ● 400 g baby mrkiev ● 600 g nových zemiakov ● 500 ml hydinového vývaru ● 120 ml bieleho vína ● 1 bobkový list ● 2 vetvičky tymianu ● 2 vetvičky rozmarínu ● 1 PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Rúru predhrejeme na 180 °C. V liatinovom hrnci alebo pekáči rozohrejeme olej a pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, cesnak nakrájaný na plátky a kocky slaniny. Opekáme asi 5 minút. Na cibuľu položíme horné osolené a okorenené kuracie stehná, potrieme ich rozpusteným maslom a pridáme očistený a nahrubo nastrúhaný zeler a baby mrkvy. Prilejeme vývar, víno a pridáme bylinky. Hrniec zakryjeme pokrievkou a vo vyhriatej rúre pečieme asi 35 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C. Hrniec odkryjeme a mäso dopečieme dozlatista. Dierovanou lyžicou vyberieme zeleninu a kúsky kurčaťa. Prikryjeme alobalom a udržujeme teplé. Z hrnca vyberieme bylinky. Do misky dáme zmäknuté maslo a múku a zmiešame na jemnú pastu. Šťavu v hrnci uvedieme do varu a primiešame do nej po častiach maslo zmiešané s múkou. Krátko povaríme, zahustenú šťavu podľa potreby osolíme, okoreníme a podávame s mäsom a so zeleninou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kuracie stehná na víne s baby mrkvou a so zelerom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Kuracie paličky v lupienkoch

    4 porcie

    1 šálka panko strúhanky ● 2 šálky kukuričných lupienkov ● 2 ČL mletej údenej papriky ● 1/4 šálky petržlenovej vňate ● 1 kg malých zemiakov ● 12 spodných kuracích stehien ● 1 až 2 limety na servírovanie ● jogurtová tatárka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej v spreji

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame panko strúhanku, nahrubo podrvené kukuričné lupienky, papriku a nasekanú petržlenovú vňať. Kuracie stehná umyjeme, osušíme, postriekame olejom, posypeme soľou a korením. Obalíme v zmesi strúhanky a lupienkov. Uložíme do plechu na pečenie. Zemiaky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Dáme do pekáča, postriekame olejom a posypeme soľou a korením. Paličky pečieme v predhriatej rúre asi 50 minút, v polovici pečenia pridáme plech so zemiakmi. Podávame s mesiačikmi limety, ochutenou majonézou alebo aj so šalátom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kuracie paličky v lupienkoch a panko strúhanke

    Pomarančové lepkavé kurča s medom

    4 porcie

    2 PL balzamového octu ● 1/3 šálky pomarančovej marmelády ● 1/3 šálky pomarančového džúsu ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL medu ● 8 horných kuracích stehien ● 4 sladké zemiaky ● muškátový oriešok ● čerstvé oregano ● soľ ● mleté biele korenie ● olivový olej

    Na marinádu spolu zmiešame balzamový ocot, marmeládu, pomarančový džús, prelisovaný cesnak, med a lyžicu olivového oleja. Kuracie stehná osolíme a okoreníme a dáme na 2 hodiny do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Do plechu dáme mäso a pečieme ho asi 50 minút. Kým sa mäso pečie, nakrájame umyté sladké zemiaky na kolieska, posypeme ich muškátovým orieškom, soľou a korením. Dáme do druhého plechu na pečenie, polejeme olejom a premiešame. V polovici pečenia stehien vložíme zemiaky do rúry. Kuracie mäso tesne pred dopečením posypeme oreganom a podávame s upečenými sladkými zemiakmi, prípadne aj so šalátom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas marinovania: 2 hodiny

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pomarančové lepkavé kurča s medom

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.