Potrebujte nový vietor do vašej kuchyne? Vyskúšajte tieto recepty s chrumkavými ORECHMI, MŇAM!
29. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Chrumkavé plody najčastejšie využívame pri sladkom pečení. No vyskúšajte tieto famózne recepty a uvidíte, že svoje uplatnenie nájdu aj pri slaných jedlách.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Roláda s orechovým pestom
4 porcie
600 g bravčového mäsa ● 250 g anglickej slaninky● 1 PL oleja ● 2 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PESTO: 2 listy kučeravého kelu ● 150 ml olivového oleja ● 80 g parmezánu ● 50 g vlašských orechov ● 1 strúčik cesnaku ● soľ
NA TEKVICOVÉ PYRÉ: 750 g tekvice (hokaido) ● 1 hlavička cesnaku ● 70 g parmezánu ● olivový olej ● maslo
Na pesto zbavíme kel hrubej stopky a nakrájame. Pridáme nasekaný cesnak, strúhaný parmezán, olivový olej a 1/2 ČLsoli. Rozmixujeme nahrubo. Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme, na jednu stranu rozložíme plátky slaniny a potrieme pestom. Zvinieme do rolády a previažeme kuchynskou niťou. Opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, obložíme kúskami masla a podlejeme hrnčekom vody a prekryjeme pokrievkou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Potom dáme dole pokrievku a ešte asi 20 minút zapekáme dozlatista. Na pyré očistíme a nakrájame tekvicu na väčšie kúsky. Dáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Hlavičku cesnaku potrieme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme k tekvici na plech. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút. Tekvicu dáme do misy a roztlačíme. Pridáme upečený vylúpaný cesnak, nastrúhaný parmezán, maslo a vyšľaháme. Roládu po upečení vyberieme z pekáča a necháme 10 minút odstáť. Do výpeku nalejeme trocha vody a necháme prejsť varom. Roládu nakrájame a podávame preliatu výpekom s tekvicovým pyré.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 60 + 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Roláda s orechovým pestom
Šošovicové guľky s omáčkou z pečených paprík
4 porcie
NA GUĽKY: 150 g mletých vlašských orechov● 220 g červenej šošovice ● 80 g ovsených vločiek ● 1 vajce ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL údenej papriky ● 1 ČL zmesi tymianu, bazalky a oregana ● za hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● slnečnicový olej ● mleté čierne korenie
NA OMÁČKU: 3 červené papriky ● 200 ml paradajkovej passaty ● 2 ČL mletej papriky ● 1/2 ČL granulovaného cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL červeného octu
Najprv dáme piecť papriky na omáčku. Rozpolíme ich, odstránime semienka a potrieme olejom. Pečieme na plechu pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút, kým sa na šupke nevytvoria čierne bubliny. Potom papriky nasypeme do igelitového vrecúška, uzavrieme a necháme 15 minút zapariť. Ošúpeme. Šošovicu uvaríme podľa návodu, zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak utrieme so soľou a petržlenovú vňať nasekáme. Vločky rozmixujeme v mixéri na prášok, pridáme ostatné suroviny na guľky a spojíme s vajcom. Dobre premiesime a necháme 20 minút odstáť, aby vločky nasali prebytočnú tekutinu. Ak by bola zmes aj naďalej príliš mokrá, pridáme viac vločkovej múky. Zo zmesi vyformujeme guľky, ktoré opečieme na oleji. Pripravíme omáčku. K ošúpaným paprikám pridáme ostatné suroviny na omáčku a rozmixujeme. Podávame s guľkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Šošovicové guľky s omáčkou z pečených paprík
Hubová polievka s orechovou gremolatou
4 porcie
300 g šampiňónov ● 1 pór ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g strúhaného tvrdého syra ● 100 ml smotany na šľahanie ● 500 ml zeleninového vývaru ● tymian ● 1 PL masla ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
NA GREMOLATU: 50 g vlašských orechov ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1 strúčik cesnaku ● 1 citrón ● soľ ● mleté čierne korenie
Šampiňóny očistíme a nakrájame. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozpálime olej s maslom, pridáme pór a zľahka opečieme. Vmiešame nasekaný cesnak, huby a opekáme spolu asi 2 minúty. Zalejeme vývarom, osolíme a pridáme trocha tymianu. Varíme asi 10 minút, kým huby nezmäknú. Na gremolatu natrháme lístky petržlenovej vňate, pridáme nasekaný cesnak, nastrúhanú kôru z citróna a zľahka rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Orechy nasucho opečieme na panvici, nasekáme nahrubo a premiešame s bylinkovou zmesou. Polievku podávame pokvapkanú orechovou gremolatou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Hubová polievka s orechovou gremolatou
Feniklový šalát s orechovým dresingom
4 porcie
NA ŠALÁT: 2 hlavičky fenikla ● za hrsť rukoly ● 2 hrušky● 100 g syra s modrou plesňou ● 1 PL medu ● 1 hrnček vlašských orechov ● 1 PL oleja ● 2 PL krupicového cukru● 1 ČL hrubozrnnej soli ● 1 PL worcesterskej omáčky● štipka kajenského korenia ● 1/2 ČL sušeného tymianu
NA DRESING: 1 ČL dijonskej horčice ● 3 PL vlašských orechov ● 3 PL citrónovej šťavy ● 100 ml oleja z vlašských orechov ● soľ ● mleté čierne korenie
Všetky ingrediencie na dresing dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby zriedime vodou. Na panvicu dáme med, olej, worcesterskú omáčku a podlejeme lyžicou vody. Privedieme do varu a prihodíme orechy. Dobre premiešame, aby sa obalili zo všetkých strán. Rovnomerne posypeme cukrom, soľou a korením. Znova premiešame a varíme na miernom ohni 2 minúty. Presunieme na plech, rozhrnieme a necháme vychladnúť. Z fenikla odstránime tvrdé časti a najemno ho nakrájame. Premiešame s rukolou a namrveným syrom s modrou plesňou. Pridáme hrušku nakrájanú na jemné plátky, pokvapkáme dresingom a ozdobíme orechmi. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Feniklový šalát s orechovým dresingom