Reklama

Potrebujte nový vietor do vašej kuchyne? Vyskúšajte tieto recepty s chrumkavými ORECHMI, MŇAM!

Roláda s orechovým pestom

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Chrumkavé plody najčastejšie využívame pri sladkom pečení. No vyskúšajte tieto famózne recepty a uvidíte, že svoje uplatnenie nájdu aj pri slaných jedlách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ČOKOLÁDOVO-GAŠTANOVÝ koláč je TOP! A úplne bez múky
    Zdroj: Canva NCpZ

    Roláda s orechovým pestom

    4 porcie

    600 g bravčového mäsa ● 250 g anglickej slaninky● 1 PL oleja ● 2 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PESTO: 2 listy kučeravého kelu ● 150 ml olivového oleja ● 80 g parmezánu ● 50 g vlašských orechov ● 1 strúčik cesnaku ● soľ

    NA TEKVICOVÉ PYRÉ: 750 g tekvice (hokaido) ● 1 hlavička cesnaku ● 70 g parmezánu ● olivový olej ● maslo

    Na pesto zbavíme kel hrubej stopky a nakrájame. Pridáme nasekaný cesnak, strúhaný parmezán, olivový olej a 1/2 ČLsoli. Rozmixujeme nahrubo. Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme, na jednu stranu rozložíme plátky slaniny a potrieme pestom. Zvinieme do rolády a previažeme kuchynskou niťou. Opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, obložíme kúskami masla a podlejeme hrnčekom vody a prekryjeme pokrievkou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Potom dáme dole pokrievku a ešte asi 20 minút zapekáme dozlatista. Na pyré očistíme a nakrájame tekvicu na väčšie kúsky. Dáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Hlavičku cesnaku potrieme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme k tekvici na plech. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút. Tekvicu dáme do misy a roztlačíme. Pridáme upečený vylúpaný cesnak, nastrúhaný parmezán, maslo a vyšľaháme. Roládu po upečení vyberieme z pekáča a necháme 10 minút odstáť. Do výpeku nalejeme trocha vody a necháme prejsť varom. Roládu nakrájame a podávame preliatu výpekom s tekvicovým pyré.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 60 + 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Roláda s orechovým pestom

    Šošovicové guľky s omáčkou z pečených paprík

    4 porcie

    NA GUĽKY: 150 g mletých vlašských orechov● 220 g červenej šošovice ● 80 g ovsených vločiek ● 1 vajce ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 ČL údenej papriky ● 1 ČL zmesi tymianu, bazalky a oregana ● za hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● slnečnicový olej ● mleté čierne korenie

    NA OMÁČKU: 3 červené papriky ● 200 ml paradajkovej passaty ● 2 ČL mletej papriky ● 1/2 ČL granulovaného cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL červeného octu

    Najprv dáme piecť papriky na omáčku. Rozpolíme ich, odstránime semienka a potrieme olejom. Pečieme na plechu pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút, kým sa na šupke nevytvoria čierne bubliny. Potom papriky nasypeme do igelitového vrecúška, uzavrieme a necháme 15 minút zapariť. Ošúpeme. Šošovicu uvaríme podľa návodu, zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak utrieme so soľou a petržlenovú vňať nasekáme. Vločky rozmixujeme v mixéri na prášok, pridáme ostatné suroviny na guľky a spojíme s vajcom. Dobre premiesime a necháme 20 minút odstáť, aby vločky nasali prebytočnú tekutinu. Ak by bola zmes aj naďalej príliš mokrá, pridáme viac vločkovej múky. Zo zmesi vyformujeme guľky, ktoré opečieme na oleji. Pripravíme omáčku. K ošúpaným paprikám pridáme ostatné suroviny na omáčku a rozmixujeme. Podávame s guľkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Šošovicové guľky s omáčkou z pečených paprík

    Hubová polievka s orechovou gremolatou

    4 porcie

    300 g šampiňónov ● 1 pór ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g strúhaného tvrdého syra ● 100 ml smotany na šľahanie ● 500 ml zeleninového vývaru ● tymian ● 1 PL masla ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA GREMOLATU: 50 g vlašských orechov ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 1 strúčik cesnaku ● 1 citrón ● soľ ● mleté čierne korenie

    Šampiňóny očistíme a nakrájame. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozpálime olej s maslom, pridáme pór a zľahka opečieme. Vmiešame nasekaný cesnak, huby a opekáme spolu asi 2 minúty. Zalejeme vývarom, osolíme a pridáme trocha tymianu. Varíme asi 10 minút, kým huby nezmäknú. Na gremolatu natrháme lístky petržlenovej vňate, pridáme nasekaný cesnak, nastrúhanú kôru z citróna a zľahka rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Orechy nasucho opečieme na panvici, nasekáme nahrubo a premiešame s bylinkovou zmesou. Polievku podávame pokvapkanú orechovou gremolatou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Hubová polievka s orechovou gremolatou

    Feniklový šalát s orechovým dresingom

    4 porcie

    NA ŠALÁT: 2 hlavičky fenikla ● za hrsť rukoly ● 2 hrušky● 100 g syra s modrou plesňou ● 1 PL medu ● 1 hrnček vlašských orechov ● 1 PL oleja ● 2 PL krupicového cukru● 1 ČL hrubozrnnej soli ● 1 PL worcesterskej omáčky● štipka kajenského korenia ● 1/2 ČL sušeného tymianu

    NA DRESING: 1 ČL dijonskej horčice ● 3 PL vlašských orechov ● 3 PL citrónovej šťavy ● 100 ml oleja z vlašských orechov ● soľ ● mleté čierne korenie

    Všetky ingrediencie na dresing dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby zriedime vodou. Na panvicu dáme med, olej, worcesterskú omáčku a podlejeme lyžicou vody. Privedieme do varu a prihodíme orechy. Dobre premiešame, aby sa obalili zo všetkých strán. Rovnomerne posypeme cukrom, soľou a korením. Znova premiešame a varíme na miernom ohni 2 minúty. Presunieme na plech, rozhrnieme a necháme vychladnúť. Z fenikla odstránime tvrdé časti a najemno ho nakrájame. Premiešame s rukolou a namrveným syrom s modrou plesňou. Pridáme hrušku nakrájanú na jemné plátky, pokvapkáme dresingom a ozdobíme orechmi. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Feniklový šalát s orechovým dresingom