Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prekvapte blízkych SNEHOVÝM koláčikom ľahkým ako OBLÁČIK: Broskyňovú roládu musíte vyskúšať!

Zdieľať

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Krehký snehový korpus, lahodný krém a ovocie, to je kombinácia, ktorej len málokto odolá. Na letné záhradné posedenie ako stvorené, nemyslíte?

Pripravili sme pre vás tieto fantastické recepty:

  • Ružové pusinky s čerešňami
  • Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom
  • Pusinky s citrónovým krémom
  • Snehová roláda s broskyňami

Ružové pusinky s čerešňami

10 kúskov

3 bielky ● štipka soli ● 150 g práškového cukru ● 10 kvapiek červeného potravinárskeho farbiva ● 250 g mascarpone ● 50 ml smotany na šľahanie ● 50 g mletých mandlí ● 150 g čerešní ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL škrobovej múčky ● mandľové lupienky na posypanie

Plech vystelieme papierom na pečenie a nakreslíme naň kruhy s priemerom 10 cm. Papier otočíme. Bielky vyšľaháme so soľou dotuha, postupne zašľaháme cukor a nakoniec aj potravinárske farbivo. Nanesieme na kruhy a pečieme pri teplote 100 °C asi 30 minúť. Potom teplotu stiahneme na 80 °C a sušíme ďalšie 3 hodiny. Potom rúru vypneme a necháme pri pootvorených dvierkach ešte hodinu vnútri chladnúť. Mascarpone vymiešame, zapracujeme mleté mandle a nakoniec aj vyšľahanú šľahačku. Čerešne odkôstkujeme a spolu s krupicovým cukrom povaríme. Keď pustia šťavu, vmiešame škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody. Pusinky naplníme čerešňovou zmesou a mascarpone, posypeme mandľovým lupienkami. Môžeme ozdobiť čerešňou.

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 3 a 1/2 hodiny

Zdroj: shutterstock

Ružové pusinky s čerešňami

Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom

6 porcií

5 bielkov ● štipka soli ● 200 g + 3 PL krupicového cukru ● 1 ČL jablčného octu ● 150 g drobného ovocia ● 200 ml smotany na šľahanie ● 150 g gréckeho jogurtu ● 1 citrón (kôra) ● čerstvé ovocie na ozdobu

Bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor a ku koncu aj ocot. Šľaháme, kým nezískame pevný lesklý sneh. Na plechy dáme papier na pečenie a nakreslíme 4 rovnaké kruhy. Otočíme a na kruhy nanesieme bielkový sneh. Rúru vyhrejeme na 120 °C a potom teplotu stiahneme na 100 °C. Plech vložíme na spodnú koľajnicu a pečieme asi 2 až 2 a 1/2 hodiny. Následne rúru vypneme, otvoríme dvierka a necháme 2 hodiny chladnúť vnútri rúry. Opakujeme aj s druhým plechom. Ovocie rozmixujeme a spolu s 3 PL cukru chvíľu povaríme, aby sa cukor rozpustil a zmes mierne zhustla. Smotanu vyšľaháme dotuha, vmiešame jogurt a strúhanú citrónovú kôru. Nanesieme na korpusy a polejeme ovocnou omáčkou. Nakoniec ozdobíme čerstvým ovocím.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 2 x 2 hodiny

Zdroj: shutterstock

Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom

Pusinky s citrónovým krémom

6 až 8 kúskov

5 bielkov ● 180 g práškového cukru ● 1 PL škrobovej múčky ● 1 ČL bieleho vínneho octu ● 1 ČL vanilkovej esencie ● štipka soli

NA CITRÓNOVÝ KRÉM: 180 g krupicového cukru ● kôra z 2 biocitrónov ● 4 bielky ● šťava zo 4 citrónov ● 125 g masla ● čerstvé ovocie na ozdobu

Rúru predhrejeme na 120 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom postupne zašľaháme aj cukor. Následne zapracujeme ocot, preosiatu škrobovú múčku, vanilkovú esenciu, ako aj soľ. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme v kôpkach na plech. Pečieme asi 30 až 40 minút. Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme vychladnúť. Na citrónový krém dáme cukor a citrónovú kôru do mixéra a rozmixujeme. Dáme do hrnca, pridáme vajcia, citrónovú šťavu, maslo nakrájané na kocky a asi 25 minút varíme na miernej teplote, kým nezískame hustejší citrónový krém. Necháme vychladnúť, potom nanesieme na pusinky a ozdobíme ovocím. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: shutterstock

Pusinky s citrónovým krémom

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Snehová roláda s broskyňami

8 až 12 kúskov

4 bielky ● 180 g krupicového cukru ● 1 ČL kukuričnej škrobovej múčky ● 1 ČL vínneho bieleho octu ● práškový cukor

NA PLNKU: 5 plátkov želatíny ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 mascarpone ● 40 g práškového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 200 g broskýň ● 200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame pevný, lesklý sneh. Zapracujeme škrobovú múčku a ocot. Natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (24 x 32 cm) a povrch zarovnáme. Pečieme asi 20 minút. Na čistú utierku položíme plát papiera na pečenie a posypeme práškovým cukrom, nešetríme. Plech vyberieme z rúry, necháme asi 3 minúty postáť a potom preklopíme na pripravený papier. Zľahka zrolujeme a necháme 10 minút chladnúť. Na krém namočíme želatínu do studenej vody. Smotanu vyšľaháme a dáme do chladu. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a so šťavou na hladký krém. Asi 1 PL mascarpone ohrejeme v hrnčeku a zamiešame vyžmýkanú želatínu. Následne zapracujeme do zvyšného krému. Nadľahčíme vyšľahanou šľahačkou a natrieme na roládu. Časť si odložíme na ozdobu. Jahody a broskyne očistíme a nakrájame. Časť z nich si odložíme na ozdobu, zvyšok nanesieme na mascarpone krém, roládu zvinieme a dáme na 3 hodiny do chladničky. Vyberieme, ozdobíme zvyškom krému a ovocím.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Snehová roláda s broskyňami

Anketa

Ktorý koláčik je váš favorit?

Hlasovanie bolo ukončené

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.