Prekvapte blízkych SNEHOVÝM koláčikom ľahkým ako OBLÁČIK: Broskyňovú roládu musíte vyskúšať!
16. 6. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCpZ
Krehký snehový korpus, lahodný krém a ovocie, to je kombinácia, ktorej len málokto odolá. Na letné záhradné posedenie ako stvorené, nemyslíte?
Zdroj: ANNA WITKIEWICZ
Zdroj: Ana Carolina Tomas
Zdroj: Lianaruchka
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto fantastické recepty:
- Ružové pusinky s čerešňami
- Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom
- Pusinky s citrónovým krémom
- Snehová roláda s broskyňami
Ružové pusinky s čerešňami
10 kúskov
3 bielky ● štipka soli ● 150 g práškového cukru ● 10 kvapiek červeného potravinárskeho farbiva ● 250 g mascarpone ● 50 ml smotany na šľahanie ● 50 g mletých mandlí ● 150 g čerešní ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL škrobovej múčky ● mandľové lupienky na posypanie
Plech vystelieme papierom na pečenie a nakreslíme naň kruhy s priemerom 10 cm. Papier otočíme. Bielky vyšľaháme so soľou dotuha, postupne zašľaháme cukor a nakoniec aj potravinárske farbivo. Nanesieme na kruhy a pečieme pri teplote 100 °C asi 30 minúť. Potom teplotu stiahneme na 80 °C a sušíme ďalšie 3 hodiny. Potom rúru vypneme a necháme pri pootvorených dvierkach ešte hodinu vnútri chladnúť. Mascarpone vymiešame, zapracujeme mleté mandle a nakoniec aj vyšľahanú šľahačku. Čerešne odkôstkujeme a spolu s krupicovým cukrom povaríme. Keď pustia šťavu, vmiešame škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody. Pusinky naplníme čerešňovou zmesou a mascarpone, posypeme mandľovým lupienkami. Môžeme ozdobiť čerešňou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 3 a 1/2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Ružové pusinky s čerešňami
Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom
6 porcií
5 bielkov ● štipka soli ● 200 g + 3 PL krupicového cukru ● 1 ČL jablčného octu ● 150 g drobného ovocia ● 200 ml smotany na šľahanie ● 150 g gréckeho jogurtu ● 1 citrón (kôra) ● čerstvé ovocie na ozdobu
Bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne zašľaháme cukor a ku koncu aj ocot. Šľaháme, kým nezískame pevný lesklý sneh. Na plechy dáme papier na pečenie a nakreslíme 4 rovnaké kruhy. Otočíme a na kruhy nanesieme bielkový sneh. Rúru vyhrejeme na 120 °C a potom teplotu stiahneme na 100 °C. Plech vložíme na spodnú koľajnicu a pečieme asi 2 až 2 a 1/2 hodiny. Následne rúru vypneme, otvoríme dvierka a necháme 2 hodiny chladnúť vnútri rúry. Opakujeme aj s druhým plechom. Ovocie rozmixujeme a spolu s 3 PL cukru chvíľu povaríme, aby sa cukor rozpustil a zmes mierne zhustla. Smotanu vyšľaháme dotuha, vmiešame jogurt a strúhanú citrónovú kôru. Nanesieme na korpusy a polejeme ovocnou omáčkou. Nakoniec ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 2 x 2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom
Pusinky s citrónovým krémom
6 až 8 kúskov
5 bielkov ● 180 g práškového cukru ● 1 PL škrobovej múčky ● 1 ČL bieleho vínneho octu ● 1 ČL vanilkovej esencie ● štipka soli
NA CITRÓNOVÝ KRÉM: 180 g krupicového cukru ● kôra z 2 biocitrónov ● 4 bielky ● šťava zo 4 citrónov ● 125 g masla ● čerstvé ovocie na ozdobu
Rúru predhrejeme na 120 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom postupne zašľaháme aj cukor. Následne zapracujeme ocot, preosiatu škrobovú múčku, vanilkovú esenciu, ako aj soľ. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme v kôpkach na plech. Pečieme asi 30 až 40 minút. Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme vychladnúť. Na citrónový krém dáme cukor a citrónovú kôru do mixéra a rozmixujeme. Dáme do hrnca, pridáme vajcia, citrónovú šťavu, maslo nakrájané na kocky a asi 25 minút varíme na miernej teplote, kým nezískame hustejší citrónový krém. Necháme vychladnúť, potom nanesieme na pusinky a ozdobíme ovocím. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Pusinky s citrónovým krémom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Snehová roláda s broskyňami
8 až 12 kúskov
4 bielky ● 180 g krupicového cukru ● 1 ČL kukuričnej škrobovej múčky ● 1 ČL vínneho bieleho octu ● práškový cukor
NA PLNKU: 5 plátkov želatíny ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 mascarpone ● 40 g práškového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 200 g broskýň ● 200 g jahôd
Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame pevný, lesklý sneh. Zapracujeme škrobovú múčku a ocot. Natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (24 x 32 cm) a povrch zarovnáme. Pečieme asi 20 minút. Na čistú utierku položíme plát papiera na pečenie a posypeme práškovým cukrom, nešetríme. Plech vyberieme z rúry, necháme asi 3 minúty postáť a potom preklopíme na pripravený papier. Zľahka zrolujeme a necháme 10 minút chladnúť. Na krém namočíme želatínu do studenej vody. Smotanu vyšľaháme a dáme do chladu. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a so šťavou na hladký krém. Asi 1 PL mascarpone ohrejeme v hrnčeku a zamiešame vyžmýkanú želatínu. Následne zapracujeme do zvyšného krému. Nadľahčíme vyšľahanou šľahačkou a natrieme na roládu. Časť si odložíme na ozdobu. Jahody a broskyne očistíme a nakrájame. Časť z nich si odložíme na ozdobu, zvyšok nanesieme na mascarpone krém, roládu zvinieme a dáme na 3 hodiny do chladničky. Vyberieme, ozdobíme zvyškom krému a ovocím.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Snehová roláda s broskyňami
Anketa
Ktorý koláčik je váš favorit?
- Ružové pusinky s čerešňami0%
- Pavlova s ovocnou omáčkou a jogurtom40%
- Pusinky s citrónovým krémom10%
- Snehová roláda s broskyňami50%
Hlasovanie bolo ukončené