Pripravte si s nami tieto KARAMELOVÉ DELIKATESY: Recepty, ktoré si zamiluje každý! Mňam
2. 10. 2024, 10:00
Zlatistému karamelu sa len ťažko odoláva. Doprajte si hriešne dobré dezerty, v ktorých hrá táto dobrota hlavnú úlohu.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto karamelové recepty:
- Jesenná torta s datľovým karamelom
- Francúzske orechové éclairs
- Domáce karamelové pukance
- Sušienky s čokoládou a kúskami karamelu
- Karamelová tarta s arašidmi
Jesenná torta s datľovým karamelom
12 kúskov
NA CESTO: 6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 300 g mletých mandlí ● 100 g špaldovej múky ● 100 g masla ● 100 ml mlieka ● 3 ČL škorice ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli
NA KRÉM: 250 g smotanového syra ● 300 g mascarpone ● 250 ml smotany na šľahanie ● 2 balíčky stužovača šľahačky ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilky
NA DATĽOVÝ KARAMEL: 150 g datlí ● 150 ml horúcej vody ● 50 ml javorového sirupu ● 30 g mandľového masla ● štipka soli
Rúru predhrejeme na 180 °Ca tortovú formu s priemerom 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Mleté mandle zmiešame so škoricou, s múkou a práškom do pečiva. Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhý sneh. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom na penu. Po jednom zapracujeme žĺtky. Následne striedavo zapracujeme sneh, mandľovú zmes, ako aj mlieko. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 55 až 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na karamel dáme datle do mixéra, pridáme ostatné prísady na karamel a rozmixujeme dohladka. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha, pričom zapracujeme podľa návodu aj stužovač. Mascarpone a smotanový syr vymiešame spolu s práškovým cukrom a vanilkou dohladka. Opatrne zapracujeme šľahačku. Korpus rozrežeme na tri časti a každú potrieme vrstvou krému a posypeme škoricou. Poukladáme na seba a celú tortu potrieme datľovým karamelom. Dáme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť. Pred podávaním môžeme ozdobiť čokoládou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: shutterstock
Jesenná torta s datľovým karamelom
Francúzske orechové éclairs
16 kúskov
NA CESTO: 60 g masla ● 250 ml vody ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 4 vajcia
NA KRÉM: 1 sladené kondenzované mlieko ● 300 ml smotany na šľahanie ● 350 g mascarpone ● 1 stužovač šľahačky ● 3 ČL práškového cukru ● 50 g mletých orechov + na ozdobu
Deň vopred si pripravíme karamel. Plechovku kondenzovaného mlieka varíme vo vode asi 2 a pol hodiny a necháme vychladnúť. Na nasledujúci deň predhrejeme rúru na 200 °C. Na cesto privedieme v hrnci do varu maslo, soľ a vodu. Na jeden šup vsypeme múku a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Cesto dáme do misy a miešame, kým zľahka nevychladne. Potom po jednom zašľaháme vajcia. Cesto pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame v banánikoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 22 minút dozlatista. Pozor, rúru neotvárame, kým sa pečú. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu so stužovačom a s cukrom dotuha. Následne zapracujeme mascarpone aj 7 ČL skaramelizovaného kondenzovaného mlieka a pomleté orechy. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na vychladnuté éclairs. Posypeme zvyšnými orechmi.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 22 minút
Zdroj: shutterstock
Francúzske orechové éclairs
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:
Karamelové pukance
4 porcie
700 g pukancovej kukurice ● 20 ml slnečnicového oleja ● 100 g masla ● 100 g hnedého cukru ● 1/4 ČL soli ● 1/2 ČL škorice ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 2 PL smotany na šľahanie
Na dno panvice nalejeme tenkú vrstvičku oleja, ohrejeme, pridáme kukuricu a pod pokrievkou na strednej teplote pražíme, kým nepopuká. Len čo prestane pukať, hrniec stiahneme z ohňa a polovicu pukancov presypeme do misy. Rúru predhrejeme na 100 °C. Na karamel rozpustíme cukor s maslom na miernom ohni. Zamiešame soľ, škoricu a smotanu. Ku koncu pridáme aj sódu bikarbónu. Polovicu karamelu nalejeme na pukance v mise, premiešame drevenými lyžicami a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj so zvyšnými pukancami a karamelom. Následne dáme piecť do rúry na 40 minút dochrumkava. Dávame pozor, aby pukance priveľmi nezhnedli.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Karamelové pukance
Sušienky s čokoládou a kúskami karamelu
18 kúskov
325 g hladkej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL soli ● 225 g zmäknutého masla ● 100 g hnedého cukru ● 125 g bieleho cukru ● 1 vajce ● 100 g horkej čokolády ● za hrsť mäkkých karamelových cukríkov
V mise zmiešame sódu, múku a soľ. V druhej mise vyšľaháme maslo s oboma druhmi cukru dokrémova. Pridáme vajce a urýchlene zapracujeme. Vsypeme múčnu zmes a vypracujeme cesto. Ako posledné zapracujeme nasekanú čokoládu a karamelové cukríky. Z cesta tvarujeme menšie guľky, ktoré poukladáme v dostatočných odstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme najmenej na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však na celú noc. Následne pečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Sušienky s čokoládou a kúskami karamelu
Karamelová tarta s arašidmi
10 kúskov
NA KORPUS: 200 g karamelových sušienok ● 70 g masla
NA KRÉM: 500 g mascarpone ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 100 g karamelového kondenzovaného mlieka ● 20 g práškového cukru ● štipka soli ● 30 g práškovej želatíny
NA POLEVU: 50 g solených arašidov ● 200 g karamelového kondenzovaného mlieka
Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Natlačíme na dno a po okrajoch tartovej formy. Dáme do chladničky. Na krém dáme všetky ingrediencie do misy a dôkladne premiešame. Natrieme na tartu, posypeme arašidmi a zalejeme karamelizovaným kondenzovaným mliekom. Dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Karamelová tarta s arašidmi