Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pripravte si s nami tieto KARAMELOVÉ DELIKATESY: Recepty, ktoré si zamiluje každý! Mňam

Zdieľať

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zlatistému karamelu sa len ťažko odoláva. Doprajte si hriešne dobré dezerty, v ktorých hrá táto dobrota hlavnú úlohu.

Vybrali sme pre vás tieto karamelové recepty:

Jesenná torta s datľovým karamelom

12 kúskov

NA CESTO: 6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 300 g mletých mandlí ● 100 g špaldovej múky ● 100 g masla ● 100 ml mlieka ● 3 ČL škorice ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli

NA KRÉM: 250 g smotanového syra ● 300 g mascarpone ● 250 ml smotany na šľahanie ● 2 balíčky stužovača šľahačky ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilky

NA DATĽOVÝ KARAMEL: 150 g datlí ● 150 ml horúcej vody ● 50 ml javorového sirupu ● 30 g mandľového masla ● štipka soli

Rúru predhrejeme na 180 °Ca tortovú formu s priemerom 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Mleté mandle zmiešame so škoricou, s múkou a práškom do pečiva. Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli na tuhý sneh. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom na penu. Po jednom zapracujeme žĺtky. Následne striedavo zapracujeme sneh, mandľovú zmes, ako aj mlieko. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 55 až 60 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na karamel dáme datle do mixéra, pridáme ostatné prísady na karamel a rozmixujeme dohladka. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha, pričom zapracujeme podľa návodu aj stužovač. Mascarpone a smotanový syr vymiešame spolu s práškovým cukrom a vanilkou dohladka. Opatrne zapracujeme šľahačku. Korpus rozrežeme na tri časti a každú potrieme vrstvou krému a posypeme škoricou. Poukladáme na seba a celú tortu potrieme datľovým karamelom. Dáme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť. Pred podávaním môžeme ozdobiť čokoládou.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 55 minút

Zdroj: shutterstock

Jesenná torta s datľovým karamelom

Francúzske orechové éclairs

16 kúskov

NA CESTO: 60 g masla ● 250 ml vody ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 4 vajcia

NA KRÉM: 1 sladené kondenzované mlieko ● 300 ml smotany na šľahanie ● 350 g mascarpone ● 1 stužovač šľahačky ● 3 ČL práškového cukru ● 50 g mletých orechov + na ozdobu

Deň vopred si pripravíme karamel. Plechovku kondenzovaného mlieka varíme vo vode asi 2 a pol hodiny a necháme vychladnúť. Na nasledujúci deň predhrejeme rúru na 200 °C. Na cesto privedieme v hrnci do varu maslo, soľ a vodu. Na jeden šup vsypeme múku a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Cesto dáme do misy a miešame, kým zľahka nevychladne. Potom po jednom zašľaháme vajcia. Cesto pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekame v banánikoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 22 minút dozlatista. Pozor, rúru neotvárame, kým sa pečú. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu so stužovačom a s cukrom dotuha. Následne zapracujeme mascarpone aj 7 ČL skaramelizovaného kondenzovaného mlieka a pomleté orechy. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na vychladnuté éclairs. Posypeme zvyšnými orechmi.

Čas prípravy: 45 minút

Čas pečenia: 22 minút

Zdroj: shutterstock

Francúzske orechové éclairs

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:

Karamelové pukance

4 porcie

700 g pukancovej kukurice ● 20 ml slnečnicového oleja ● 100 g masla ● 100 g hnedého cukru ● 1/4 ČL soli ● 1/2 ČL škorice ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 2 PL smotany na šľahanie

Na dno panvice nalejeme tenkú vrstvičku oleja, ohrejeme, pridáme kukuricu a pod pokrievkou na strednej teplote pražíme, kým nepopuká. Len čo prestane pukať, hrniec stiahneme z ohňa a polovicu pukancov presypeme do misy. Rúru predhrejeme na 100 °C. Na karamel rozpustíme cukor s maslom na miernom ohni. Zamiešame soľ, škoricu a smotanu. Ku koncu pridáme aj sódu bikarbónu. Polovicu karamelu nalejeme na pukance v mise, premiešame drevenými lyžicami a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj so zvyšnými pukancami a karamelom. Následne dáme piecť do rúry na 40 minút dochrumkava. Dávame pozor, aby pukance priveľmi nezhnedli.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: shutterstock

Karamelové pukance

Sušienky s čokoládou a kúskami karamelu

18 kúskov

325 g hladkej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny● 1/2 ČL soli ● 225 g zmäknutého masla ● 100 g hnedého cukru ● 125 g bieleho cukru ● 1 vajce ● 100 g horkej čokolády ● za hrsť mäkkých karamelových cukríkov

V mise zmiešame sódu, múku a soľ. V druhej mise vyšľaháme maslo s oboma druhmi cukru dokrémova. Pridáme vajce a urýchlene zapracujeme. Vsypeme múčnu zmes a vypracujeme cesto. Ako posledné zapracujeme nasekanú čokoládu a karamelové cukríky. Z cesta tvarujeme menšie guľky, ktoré poukladáme v dostatočných odstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme najmenej na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však na celú noc. Následne pečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Čas pečenia: 10 minút

Zdroj: shutterstock

Sušienky s čokoládou a kúskami karamelu

Karamelová tarta s arašidmi

10 kúskov

NA KORPUS: 200 g karamelových sušienok ● 70 g masla

NA KRÉM: 500 g mascarpone ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 100 g karamelového kondenzovaného mlieka ● 20 g práškového cukru ● štipka soli ● 30 g práškovej želatíny

NA POLEVU: 50 g solených arašidov ● 200 g karamelového kondenzovaného mlieka

Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Natlačíme na dno a po okrajoch tartovej formy. Dáme do chladničky. Na krém dáme všetky ingrediencie do misy a dôkladne premiešame. Natrieme na tartu, posypeme arašidmi a zalejeme karamelizovaným kondenzovaným mliekom. Dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.

Čas prípravy: 20 minút

Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: shutterstock

Karamelová tarta s arašidmi

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.