Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Upečte si TRADIČNÝ POSÚCH u vás doma: Tie našu sú ešte lepšie ako od babičky! Mňam

tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Tradičné posúchy obľubovali už naši predkovia a dobre vedeli prečo. Slaný koláč z nadýchaného cesta nielenže zasýti, ale aj fantasticky chutí. Určite vyskúšajte!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné fašiangové koláče od babičky: Škvarkové taštičky so slivkovým lekvárom nemajú chybu!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na posúchy:

    Smotanový posúch so slaninou a s kôprom

    8 kúskov

    NA CESTO: 200 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 1 ČL krupicového cukru ● 300 g hladkej múky ● 60 ml oleja + na vymazanie plechu ● 1 ČL soli

    NA NÁPLŇ: 300 g hustej kyslej smotany ● 100 g oravskej slaniny ● za hrsť čerstvého kôpru ● soľ podľa chuti

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, posypeme cukrom, zakryjeme a necháme 10 minút na teplom mieste aktivovať droždie. V mise zmiešame múku, soľ, olej, kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto vymiesime do tvaru gule, uložíme do misy vysypanej múkou a zakryjeme. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na plech potretý olejom a roztiahneme ho rovnomerne na plochu celého plechu. Povrch potrieme smotanou zmiešanou s nasekaným kôprom, posypeme slaninou nakrájanou na plátky, osolíme podľa chuti a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 20 až 25 minút. Necháme chvíľku vychladnúť a môžeme pokrájať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 45 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom

    Plnený posúch

    8 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 280 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 1 ČL krupicového cukru ● 50 g masla + na potretie

    NA NÁPLŇ: 500 g zemiakov ● 250 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL masla ● rozmarín ● tymian ● soľ

    Do misy vsypeme preosiatu múku, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej vlažné mlieko, rozdrobíme droždie a posypeme cukrom. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť, kým na povrchu nevzniknú bubliny. Vlejeme roztopené a schladnuté maslo a vypracujeme vláčne hladké cesto. Cesto necháme prikryté kysnúť aspoň hodinu. Zatiaľ uvaríme očistené zemiaky nakrájané na kocky domäkka. Scedíme ich a pomocou varechy dobre postláčame. Pridáme tvaroh, maslo, nasekaný rozmarín, tymian a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešame. Cesto po vykysnutí rozdelíme na dve rovnaké časti. Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu 30 x 40 cm, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme zemiakovo-tvarohovou náplňou. Vyvaľkáme aj druhé cesto a prikryjeme ním plnku. Okraje jemne postláčame a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom povrch prstami jemne postláčame, potrieme roztopeným maslom a navrch poukladáme rozmarín. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35 až 40 minút. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 80 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    plnený posúch

    Miniposúchy s balkánskym syrom

    24 kúskov

    NA CESTO: 42 g čerstvého droždia ● 200 ml vlažného mlieka ● 1 PL krupicového cukru ● 1 kg hladkej múky ● 2 ČL soli ● 2 bielky ● 3 PL hustého jogurtu ● 100 ml oleja ● 250 ml vlažnej vody

    NA PLNKU: 300 g balkánskeho syra ● 4 PL hustého jogurtu● soľ ● korenie ● 2 žĺtky na potretie ● pikantná papriková pasta ● cherry paradajky ● vetvičky tymianu

    Do misy rozmrvíme droždie, zalejeme ho vlažným mliekom a posypeme cukrom. Premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so soľou, pridáme bielky, jogurt, olej, kvások a polovicu vlažnej vody. Vodu pridávame podľa potreby, aby vzniklo hladké vláčne cesto. Uložíme ho do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Na náplň rozmrvíme alebo nastrúhame syr balkánskeho typu, pridáme jogurt a dobre premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou, vytvarujeme valec a odkrajujeme plátky cesta hrubé približne 2 cm. Každý plátok cesta jemne roztlačíme na placku a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Okraje každého posúcha potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou vody. Potom povrch potrieme pikantnou paprikovou pastou, pridáme lyžicu syrovo-jogurtovej zmesi, poukladáme paradajky a pridáme zopár lístkov tymianu. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme približne 25 minút.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    miniposúchy s balkánskym syrom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.