Reklama

Upečte si TRADIČNÝ POSÚCH u vás doma: Tie našu sú ešte lepšie ako od babičky! Mňam

tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Tradičné posúchy obľubovali už naši predkovia a dobre vedeli prečo. Slaný koláč z nadýchaného cesta nielenže zasýti, ale aj fantasticky chutí. Určite vyskúšajte!

Vybrali sme pre vás tieto recepty na posúchy:

Smotanový posúch so slaninou a s kôprom

8 kúskov

NA CESTO: 200 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 1 ČL krupicového cukru ● 300 g hladkej múky ● 60 ml oleja + na vymazanie plechu ● 1 ČL soli

NA NÁPLŇ: 300 g hustej kyslej smotany ● 100 g oravskej slaniny ● za hrsť čerstvého kôpru ● soľ podľa chuti

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, posypeme cukrom, zakryjeme a necháme 10 minút na teplom mieste aktivovať droždie. V mise zmiešame múku, soľ, olej, kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto vymiesime do tvaru gule, uložíme do misy vysypanej múkou a zakryjeme. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na plech potretý olejom a roztiahneme ho rovnomerne na plochu celého plechu. Povrch potrieme smotanou zmiešanou s nasekaným kôprom, posypeme slaninou nakrájanou na plátky, osolíme podľa chuti a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 20 až 25 minút. Necháme chvíľku vychladnúť a môžeme pokrájať.

Čas prípravy: 20 minút

Čas kysnutia: 45 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

tradičný smotanový posúch so slaninou a s kôprom

Plnený posúch

8 kúskov

NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 280 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 1 ČL krupicového cukru ● 50 g masla + na potretie

NA NÁPLŇ: 500 g zemiakov ● 250 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL masla ● rozmarín ● tymian ● soľ

Do misy vsypeme preosiatu múku, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej vlažné mlieko, rozdrobíme droždie a posypeme cukrom. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť, kým na povrchu nevzniknú bubliny. Vlejeme roztopené a schladnuté maslo a vypracujeme vláčne hladké cesto. Cesto necháme prikryté kysnúť aspoň hodinu. Zatiaľ uvaríme očistené zemiaky nakrájané na kocky domäkka. Scedíme ich a pomocou varechy dobre postláčame. Pridáme tvaroh, maslo, nasekaný rozmarín, tymian a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešame. Cesto po vykysnutí rozdelíme na dve rovnaké časti. Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu 30 x 40 cm, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme zemiakovo-tvarohovou náplňou. Vyvaľkáme aj druhé cesto a prikryjeme ním plnku. Okraje jemne postláčame a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom povrch prstami jemne postláčame, potrieme roztopeným maslom a navrch poukladáme rozmarín. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35 až 40 minút. Necháme trochu vychladnúť a podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas kysnutia: 80 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

plnený posúch

Miniposúchy s balkánskym syrom

24 kúskov

NA CESTO: 42 g čerstvého droždia ● 200 ml vlažného mlieka ● 1 PL krupicového cukru ● 1 kg hladkej múky ● 2 ČL soli ● 2 bielky ● 3 PL hustého jogurtu ● 100 ml oleja ● 250 ml vlažnej vody

NA PLNKU: 300 g balkánskeho syra ● 4 PL hustého jogurtu● soľ ● korenie ● 2 žĺtky na potretie ● pikantná papriková pasta ● cherry paradajky ● vetvičky tymianu

Do misy rozmrvíme droždie, zalejeme ho vlažným mliekom a posypeme cukrom. Premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so soľou, pridáme bielky, jogurt, olej, kvások a polovicu vlažnej vody. Vodu pridávame podľa potreby, aby vzniklo hladké vláčne cesto. Uložíme ho do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Na náplň rozmrvíme alebo nastrúhame syr balkánskeho typu, pridáme jogurt a dobre premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou, vytvarujeme valec a odkrajujeme plátky cesta hrubé približne 2 cm. Každý plátok cesta jemne roztlačíme na placku a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Okraje každého posúcha potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou vody. Potom povrch potrieme pikantnou paprikovou pastou, pridáme lyžicu syrovo-jogurtovej zmesi, poukladáme paradajky a pridáme zopár lístkov tymianu. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme približne 25 minút.

Čas prípravy: 20 minút

Čas kysnutia: 60 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

miniposúchy s balkánskym syrom

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.
Výber pre vás