Reklama

Rozvoňajte si kuchyňu! Tieto BYLINKOVÉ RECEPTY si jednoducho zamiluje každý... MŇAM!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLANINOVÝ KOLÁČ s paradajkami a jogurtom osvieži aj zasýti: IDEÁLNA dobrota na horúce dni...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama

    To najlepšie, čo nám letné mesiace ponúkajú, sú čerstvé bylinky, ktorým sa v tomto období nesmierne darí. A nielenže jedlám dodajú úžasnú chuť a arómu, ale sú dobré aj na trávenie zaťažené rôznymi letnými dobrotami.

    Máme pre vás tieto najlepšie bylinkové recepty:

    • Šalát z čiernej ryže s koriandrovým pestom
    • Pečený losos s jablkovým šalátom
    • Koláč s tromi druhmi syra
    • Špirálky s oreganovou omáčkou
    • Pikantné kuracie stehná s petržlenovým maslom

    Šalát z čiernej ryže s koriandrovým pestom

    4 porcie

    1 malá tekvica hokaido ● 1 cuketa ● 1 a 1/2 šálky olivového oleja ● 3 PL ryžového octu ● 1 PL limetovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PESTO: 1 pohár para orechov ● 1 strúčik cesnaku ● 1 a 1/2 pohára lístkov koriandra ● 2 ČL nastrúhanej limetovej kôry ● soľ ● mleté čierne korenie

    OKREM TOHO: 6 reďkoviek ● 3 jarné cibuľky ● 3 šálky uvarenej čiernej ryže ● soľ ● mleté čierne korenie

    Predhrejeme rúru na 180 °C. Para orechy, ktoré použijeme do pesta, opekáme asi 10 minút na plechu dozlatista, raz premiešame. Necháme vychladnúť. Do pekáča dáme tekvicu nakrájanú na menšie kocky. Osolíme a okoreníme, prilejeme olej a pečieme, kým nezmäkne (asi 30 minút). Necháme vychladnúť a olej zlejeme do malej misky. Tekvicu odložíme. Spolu vyšľaháme 3 lyžice oleja z pečenia tekvice, ryžový ocot, limetovú šťavu a soľ. Cuketu umyjeme, osušíme, nakrájame na hrubšie plátky a potom nakrájame na menšie časti. Osolíme, okoreníme a v panvici na oleji opečieme. Pripravíme pesto. Opečené para orechy, nakrájaný cesnak, limetovú kôru, 1 šálku koriandrových lístkov a zvyšný tekvicový olej rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka. Pesto dochutíme soľou a korením. Do misy dáme nakrájané reďkovky, jarné cibuľky, šalotku, uvarenú čiernu ryžu, zálievku, opečenú tekvicu a cuketu a zvyšný koriander. Dochutíme soľou a korením. Premiešame a šalát na tanieri pokvapkáme pestom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Šalát z čiernej ryže s koriandrovým pestom

    Pečený losos s jablkovým šalátom

    4 porcie

    4 filety z lososa ● 2 citróny ● 1 veľká banánová šalotka ● 1/2 viazaničky kôpru a žeruchy ● 80 g masla ● soľ ● mleté biele korenie

    NA KÔPROVÚ SMOTANU: 250 g kyslej smotany ● 1/2 viazaničky kôpru ● nastrúhaná kôra z 1 citróna v biokvalite ● štipka kajenského korenia ● 250 g kyslej smotany ● soľ ● mleté biele korenie

    NA ŠALÁT: 1 kaleráb ● 1 zelené jablko ● 1 PL estragónu a pažítky ● 1/2 viazaničky žeruchy, mäty a petržlenovej vňate ● šťava z 1 citróna ● 2 PL extra panenského olivového oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Do malého plechu uložíme kolieska nakrájaných citrónov a na plátky nakrájanú šalotku. Na to uložíme lososové filety kožou nadol a dochutíme ich soľou a mletým korením. Posypeme nasekanými bylinkami a maslom. Filety pečieme 20 až 25 minút. Kým sa losos pečie, pripravíme kôprovú smotanu. V miske zmiešame všetky ingrediencie a odložíme do chladu, kým sa nebude jedlo podávať. Na kalerábový šalát očistíme a umyjeme kaleráb. Nakrájame ho na tenké plátky a potom na rezančeky. Jablko umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky, prípadne ešte na menšie kúsky. V miske zmiešame s bylinkami, citrónovou šťavou a olejom. Porcie lososa uložíme na taniere a podávame s kôprovou smotanou a kalerábovým šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

    Zdroj: Natália Jablonková

    Pečený losos s jablkovým šalátom

    Koláč s tromi druhmi syra

    4 až 6 porcií

    1 chladené lístkové cesto ● 1/2 šálky strúhanej mozzarelly ● 1/2 šálky strúhaného eidamu ● 1/2 šálky rozdrobenej fety ● 5 vajec ● 1 šálka smotany (na varenie + kyslá smotana) ● 1 PL čerstvej bazalky ● 1 PL petržlenovej vňate ● 2 PL kôpru ● bylinky na ozdobenie ● soľ ● mleté čierne korenie


    Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto uložíme do okrúhlej nízkej formy s priemerom 27 cm. Prebytočné okraje cesta odstrihneme. Na cesto nasypeme všetky druhy syra. Vo veľkej miske rozšľaháme vajcia so smotanou a pridáme nasekané bylinky. Zľahka osolíme a okoreníme. Zmes nalejeme na cesto vo forme. Koláč pečieme asi 25 minút dozlatista. Pred krájaním ho necháme asi 10 minút postáť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Koláč s tromi druhmi syra

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké suveníry z dovolenky si nosí domov Michaela Majerníková?

      Špirálky s oreganovou omáčkou

      4 porcie

      1 viazanička oregana ● 80 g opražených vlašských orechov ● 60 g pecorina + na podávanie ● 1 strúčik cesnaku ● citrónová šťava (podľa chuti) ● 1/2 viazaničky bazalky ● 200 ml extra panenského olivového oleja ● 500 g cestovín (špirálky) ● soľ ● mleté biele korenie

      Oregano, opražené orechy, najemno nastrúhané pecorino, cesnak, citrónovú šťavu a tri štvrtiny bazalkových listov dáme do kuchynského robota a rozmixujeme ich najemno. Počas mixovania prilievame tenkým a rovnomerným prúdom olej, kým sa nevytvorí hladká pasta. Podľa chuti osolíme aj okoreníme. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme, ale štvrť šálky vody z varenia si odložíme. Cestoviny dáme do servírovacej misy. Horúce cestoviny premiešame s omáčkou a odloženou tekutinou. Podávame s orechmi, extra porciou pecorina a lístkami bazalky.

      Čas prípravy: 10 minút
      Čas varenia: 15 minút

      Zdroj: Natália Jablonková

      Špirálky s oreganovou omáčkou

      Pikantné kuracie stehná s petržlenovým maslom

      4 porcie

      4 kuracie stehná

      NA MARINÁDU: 1 PL čili korenia ● 2 až 3 ČL hnedého cukru ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● 3 PL olivového oleja ● 1 PL petržlenových a koriandrových lístkov ● 1 PL balzamového octu

      NA MASLO: 1/3 šálky zmäknutého masla ● 1/4 šálky nasekaných petržlenových a koriandrových lístkov ● 1 malá červená cibuľa (nadrobno nakrájaná) ● 1 PL limetovej šťavy ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● čili vločky (nemusia byť)

      AKO PRÍLOHA: 600 g zelených a žltých fazuliek (struky) ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté biele korenie ● 2 PL masla

      V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu. Marinádou potrieme kuracie stehná a odložíme do chladu, najlepšie na noc. Stehná dáme do pekáča kožou nahor. Potrieme ich ešte marinádou, pekáč zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 40 minút, podľa potreby aj dlhšie. Krátko pred dopečením alobal odstránime a kurča dopečieme, aby malo chrumkavú kožu. Medzitým v miske zmiešame ingrediencie na ochutené maslo. Zvinieme ho pomocou papiera na pečenie do valčeka a dáme stuhnúť do chladničky. Fazuľky očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Asi 5 minút povaríme v osolenej vode a scedíme. V panvici rozohrejeme maslo. Pridáme očistené cesnaky nakrájané na plátky a fazuľky. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pár minút ešte opekáme, kým sa cesnak nerozvonia. Upečené stehná dáme na tanier, navrch položíme jedno alebo dve kolieska ochuteného masla a ako prílohu pridáme podusené fazuľky.

      Čas prípravy: 15 minút
      Čas marinovania: 8 hodín
      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: Natalia Jablonková

      Pikantné kuracie stehná s petržlenovým maslom