Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sezóna sladkých broskýň už pomaly končí tak ŠUP si rýchlo pripraviť tieto BROSKYŇOVÉ dobroty!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý, zdravý a superšťavnatý: MAKOVÝ koláč s broskyňami a ringlotami budete milovať!
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Šťavnaté, osviežujúce a také sladké... Toto voňavé ovocie rozhodne stojí za hriech, a to aj v týchto famóznych dobrotách. Určite vyskúšajte!

    Pripravili sme pre vás tieto lahodné broskyňové recepty:

    • Broskyňové šatôčky
    • Broskyňová margarita
    • Rezy s lieskovými orieškami
    • Mandľovo-broskyňový tart
    • Mille feuille so šľahačkou

    Broskyňové šatôčky

    50 kúskov

    NA CESTO: 240 g masla izbovej teploty ● 220 g smotanového syra ● 270 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● práškový cukor na posypanie NA PLNKU: 1 šálka broskyňového džemu ● 75 g strúhaného kokosu ● 85 g vlašských orechov

    Maslo so smotanovým syrom vyšľaháme na svetlú penu. Vsypeme múku zmiešanú so soľou a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti, každú zabalíme do fólie a odložíme na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc. V miske zmiešame broskyňový džem s kokosom a nasekanými orechmi. Rúru zohrejeme na 200 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Vyberieme prvú časť cesta a na doske posypanej múkou ho vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm. Cesto rozkrájame na štvorce 5 x 5 cm. Na každý štvorec uložíme lyžičku náplne a trochu rozotrieme, ale tak, aby okraje ostali voľné. Jeden z rohov potrieme vodou a priložíme k druhému rohu. Dobre zatlačíme a ukladáme na plech. Šatôčky vložíme do rúry a pečieme približne 10 až 12 minút. Necháme vychladnúť a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 8 hodín

    Čas pečenia: 12 minút

    Broskyňová margarita

    4 porcie

    500 g mrazených broskýň ● 120 ml tequily ● 120 ml sektu ● 1 PL medu ● 100 ml limetovej šťavy ● 1 šálka ľaduNA OZDOBU: mätové lístky ● 1 limeta ● 1 broskyňa ● soľ

    Deň pred servírovaním nakrájame broskyne na menšie kúsky a vložíme do mrazničky. Na druhý deň zamrazené broskyne vhodíme do mixéra, pridáme tequilu, sekt, med, limetovú šťavu a rozmixujeme. Prihodíme kocky ľadu a znova rozmixujeme. Okraje pohárov potrieme limetovou šťavou a namočíme do soli, aby vytvorila pekný okraj. Potom do pohárov nalejeme margaritu, ozdobíme ju mätou, limetou, broskyňou a ihneď podávame.

    Čas mrazenia: 8 hodín
    Čas prípravy: 15 minút

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Rezy s lieskovými orieškami

    16 kúskov

    NA CESTO: 170 g masla ● 57 g práškového cukru ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/2 ČL čerstvého rozmarínu ● 240 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečivaNA PLNKU: 750 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL kyslej smotany ● 2 vajcia ● 150 g práškového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky ● kôra z 1/2 biocitróna ● 500 g broskýňNA POSÝPKU: 65 g hladkej múky ● 110 g svetlého trstinového cukru ● štipka soli ● 60 g studeného masla ● 40 g opražených lieskových orieškov bez šupky

    Na cesto vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom a so soľou na svetlú penu. Pridáme vanilku, rozmarín nasekaný nadrobno, múku a prášok do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, premiestnime ho do formy s rozmerom 24 x 24 cm, rovnomerne utlačíme a vložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 25 až 30 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Necháme vychladnúť. Na náplň zmiešame všetky suroviny okrem broskýň. Náplň rozotrieme na vychladnuté cesto a navrch poukladáme broskyne nakrájané na tenké plátky. Na posýpku vymiešame múku, cukor, soľ a studené maslo do konzistencie mrveničky. Nakoniec pridáme nasekané lieskové oriešky a ešte premiešame. Posýpku nasypeme na broskyňovú vrstvu a vložíme do rúry. Koláč pečieme 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť a môžeme nakrájať na rezy.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Rezy s lieskovými orieškami

    Mandľovo-broskyňový tart

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 50 g masla ● 25 g práškového cukru ● 1 vajce ● štipka soli ● 125 g hladkej múky

    NA PLNKU: 70 g masla ● 70 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 1/4 ČL mandľového extraktu ● 150 g mandľovej múky alebo mletých mandlí ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 4 až 5 broskýň

    Zmäknuté maslo jemne vyšľaháme. Zašľaháme cukor, aby vznikla svetlá pasta. Pridáme vajce a soľ, premiešame a vsypeme múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň na hodinu. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto prenesieme do formy s priemerom 20 cm a jemne ho pritlačíme k bokom a k dnu formy. Pretŕčajúce cesto orežeme nožíkom. Nakoniec vidličkou popicháme dno cesta, položíme naň papier na pečenie a rovnomerne vysypeme fazuľu na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme mandľovú náplň. Do misky dáme zmäknuté maslo, cukor a vyšľaháme do konzistencie svetlej pasty. Za stáleho šľahania pridáme vajíčka a mandľový extrakt. Nakoniec vsypeme mandľovú múku a kukuričný škrob, premiešame a vlejeme do predpečeného korpusu. Broskyne umyjeme, prekrojíme na polovice, odstránime kôstku a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na náplň a vložíme do rúry. Pečieme 15 až 20 minút. Potom necháme koláč vychladnúť a podávame.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas odležania: 1 hodina
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Mandľovo--broskyňový tart

    Mille feuille so šľahačkou

    4 kúsky

    NA CESTO: 2 pláty lístkového cesta ● 2 PL kryštálového cukru

    NA NÁPLŇ: 55 g krupicového cukru ● 4 PL broskyňového pyré ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL vody ● 3 až 4 broskyne ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 250 ml smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie

    Rúru zapneme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Pláty cesta rozrežeme približne na rovnaké štvorce a uložíme ich na plech. Cesto prikryjeme ďalším plátom papiera na pečenie a položíme naň plech. Pečieme 8 minút, potom plech odstránime, cesto posypeme kryštálovým cukrom a pečieme ešte 4 až 5 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Necháme vychladnúť. Do hrnca vsypeme cukor, broskyňové pyré, citrónovú šťavu, vodu a privedieme do varu. Znížime plameň a pridáme broskyne nakrájané na mesiačiky. Varíme 3 minúty, odstavíme, pridáme vanilkovú pastu a necháme vychladnúť. Vychladnutý plátok cesta položíme na tanier, pridáme kôpku vyšľahanej šľahačky, uložíme uvarené broskyne a prikryjeme druhým plátkom cesta. Na vrchný plát opäť pridáme šľahačku, broskyne a jemne posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 13 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Mille feuille so šľahačkou

    Mohlo by vás zaujímať:

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké príznaky si všímať u svojho dieťaťa, keď máme podozrenie na poruchu príjmu potravy?
      Zdroj: Canva PM

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.