Reklama

Sezóna sladkých broskýň už pomaly končí tak ŠUP si rýchlo pripraviť tieto BROSKYŇOVÉ dobroty!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý, zdravý a superšťavnatý: MAKOVÝ koláč s broskyňami a ringlotami budete milovať!
    Reklama

    Šťavnaté, osviežujúce a také sladké... Toto voňavé ovocie rozhodne stojí za hriech, a to aj v týchto famóznych dobrotách. Určite vyskúšajte!

    Pripravili sme pre vás tieto lahodné broskyňové recepty:

    • Broskyňové šatôčky
    • Broskyňová margarita
    • Rezy s lieskovými orieškami
    • Mandľovo-broskyňový tart
    • Mille feuille so šľahačkou

    Broskyňové šatôčky

    50 kúskov

    NA CESTO: 240 g masla izbovej teploty ● 220 g smotanového syra ● 270 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● práškový cukor na posypanie NA PLNKU: 1 šálka broskyňového džemu ● 75 g strúhaného kokosu ● 85 g vlašských orechov

    Maslo so smotanovým syrom vyšľaháme na svetlú penu. Vsypeme múku zmiešanú so soľou a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti, každú zabalíme do fólie a odložíme na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc. V miske zmiešame broskyňový džem s kokosom a nasekanými orechmi. Rúru zohrejeme na 200 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Vyberieme prvú časť cesta a na doske posypanej múkou ho vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm. Cesto rozkrájame na štvorce 5 x 5 cm. Na každý štvorec uložíme lyžičku náplne a trochu rozotrieme, ale tak, aby okraje ostali voľné. Jeden z rohov potrieme vodou a priložíme k druhému rohu. Dobre zatlačíme a ukladáme na plech. Šatôčky vložíme do rúry a pečieme približne 10 až 12 minút. Necháme vychladnúť a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 8 hodín

    Čas pečenia: 12 minút

    Broskyňová margarita

    4 porcie

    500 g mrazených broskýň ● 120 ml tequily ● 120 ml sektu ● 1 PL medu ● 100 ml limetovej šťavy ● 1 šálka ľaduNA OZDOBU: mätové lístky ● 1 limeta ● 1 broskyňa ● soľ

    Deň pred servírovaním nakrájame broskyne na menšie kúsky a vložíme do mrazničky. Na druhý deň zamrazené broskyne vhodíme do mixéra, pridáme tequilu, sekt, med, limetovú šťavu a rozmixujeme. Prihodíme kocky ľadu a znova rozmixujeme. Okraje pohárov potrieme limetovou šťavou a namočíme do soli, aby vytvorila pekný okraj. Potom do pohárov nalejeme margaritu, ozdobíme ju mätou, limetou, broskyňou a ihneď podávame.

    Čas mrazenia: 8 hodín
    Čas prípravy: 15 minút

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Rezy s lieskovými orieškami

    16 kúskov

    NA CESTO: 170 g masla ● 57 g práškového cukru ● 1/2 ČL soli ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/2 ČL čerstvého rozmarínu ● 240 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečivaNA PLNKU: 750 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL kyslej smotany ● 2 vajcia ● 150 g práškového cukru ● 1/2 ČL mletej vanilky ● kôra z 1/2 biocitróna ● 500 g broskýňNA POSÝPKU: 65 g hladkej múky ● 110 g svetlého trstinového cukru ● štipka soli ● 60 g studeného masla ● 40 g opražených lieskových orieškov bez šupky

    Na cesto vyšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom a so soľou na svetlú penu. Pridáme vanilku, rozmarín nasekaný nadrobno, múku a prášok do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, premiestnime ho do formy s rozmerom 24 x 24 cm, rovnomerne utlačíme a vložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 25 až 30 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Necháme vychladnúť. Na náplň zmiešame všetky suroviny okrem broskýň. Náplň rozotrieme na vychladnuté cesto a navrch poukladáme broskyne nakrájané na tenké plátky. Na posýpku vymiešame múku, cukor, soľ a studené maslo do konzistencie mrveničky. Nakoniec pridáme nasekané lieskové oriešky a ešte premiešame. Posýpku nasypeme na broskyňovú vrstvu a vložíme do rúry. Koláč pečieme 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť a môžeme nakrájať na rezy.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Rezy s lieskovými orieškami

    Mandľovo-broskyňový tart

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 50 g masla ● 25 g práškového cukru ● 1 vajce ● štipka soli ● 125 g hladkej múky

    NA PLNKU: 70 g masla ● 70 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 1/4 ČL mandľového extraktu ● 150 g mandľovej múky alebo mletých mandlí ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 4 až 5 broskýň

    Zmäknuté maslo jemne vyšľaháme. Zašľaháme cukor, aby vznikla svetlá pasta. Pridáme vajce a soľ, premiešame a vsypeme múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň na hodinu. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto prenesieme do formy s priemerom 20 cm a jemne ho pritlačíme k bokom a k dnu formy. Pretŕčajúce cesto orežeme nožíkom. Nakoniec vidličkou popicháme dno cesta, položíme naň papier na pečenie a rovnomerne vysypeme fazuľu na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme mandľovú náplň. Do misky dáme zmäknuté maslo, cukor a vyšľaháme do konzistencie svetlej pasty. Za stáleho šľahania pridáme vajíčka a mandľový extrakt. Nakoniec vsypeme mandľovú múku a kukuričný škrob, premiešame a vlejeme do predpečeného korpusu. Broskyne umyjeme, prekrojíme na polovice, odstránime kôstku a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na náplň a vložíme do rúry. Pečieme 15 až 20 minút. Potom necháme koláč vychladnúť a podávame.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas odležania: 1 hodina
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Mandľovo--broskyňový tart

    Mille feuille so šľahačkou

    4 kúsky

    NA CESTO: 2 pláty lístkového cesta ● 2 PL kryštálového cukru

    NA NÁPLŇ: 55 g krupicového cukru ● 4 PL broskyňového pyré ● 1 PL citrónovej šťavy ● 2 PL vody ● 3 až 4 broskyne ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 250 ml smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie

    Rúru zapneme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Pláty cesta rozrežeme približne na rovnaké štvorce a uložíme ich na plech. Cesto prikryjeme ďalším plátom papiera na pečenie a položíme naň plech. Pečieme 8 minút, potom plech odstránime, cesto posypeme kryštálovým cukrom a pečieme ešte 4 až 5 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Necháme vychladnúť. Do hrnca vsypeme cukor, broskyňové pyré, citrónovú šťavu, vodu a privedieme do varu. Znížime plameň a pridáme broskyne nakrájané na mesiačiky. Varíme 3 minúty, odstavíme, pridáme vanilkovú pastu a necháme vychladnúť. Vychladnutý plátok cesta položíme na tanier, pridáme kôpku vyšľahanej šľahačky, uložíme uvarené broskyne a prikryjeme druhým plátkom cesta. Na vrchný plát opäť pridáme šľahačku, broskyne a jemne posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 13 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    Mille feuille so šľahačkou

    Mohlo by vás zaujímať:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké príznaky si všímať u svojho dieťaťa, keď máme podozrenie na poruchu príjmu potravy?
      Zdroj: Canva PM

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.