Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skúšali ste už variť z kukuričných klasov? Nie?! Tak to rozhodne napravte s našimi receptami!

Kokosové kuracie stew

Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Varená kukurica ochutená maslom a soľou je najväčšia letná pochúťka. No zo zlatých klasov si dokážete vykúzliť aj takéto dobroty. Určite vyskúšajte…

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Slivkové koláčiky ako do babičky so sladkou mandľovou posýpkou musíte vyskúšať!
    Zdroj: Canva

    Vybrali sme pre vás tieto recepty s kukuricou:

    • Kokosové kuracie stew
    • Mexická kukurica
    • Hustá kukuričná polievka
    • Korenisté rebierka

    Kokosové kuracie stew

    4 porcie

    3 kuracie prsia ● 2 PL kokosového oleja● 2 PL rybacej omáčky ● 1 zväzok jarnej cibuľky ● 1 cesnak ● 1 PL strúhaného zázvoru ● 1/2 ČL mletej citrónovej trávy ● 300 ml kokosového mlieka ● 150 ml kuracieho vývaru ● 2 kusy kukuričných klasov ● 150 g baby špenátu ● 2 čili papričky ● bazalka (thajská) ● 3 limety

    Kuracie prsia potrieme rybacou omáčkou a kokosovým olejom. Dáme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút domäkka. Po upečení natrháme vidličkami na vlákna. Dáme bokom. Jarné cibuľky nakrájame, nasekáme cesnak a spolu so zázvorom a s citrónovou trávou krátko opečieme na kokosovom oleji. Zalejeme vývarom, kokosovým mliekom a dáme variť. Kukuricu zbavíme listov a vláken a ostrým nožom zrežeme zrnká a pridáme do hrnca. Pridáme natrhané kuracie mäso, špenátové listy a necháme len krátko prejsť varom. Chuť doladíme limetovou šťavou a rybacou omáčkou. Každú porciu na tanieri posypeme bazalkou, nakrájanými čili papričkami a pridáme kúsok limety.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

    Kokosové kuracie stew

    Mexická kukurica

    4 porcie

    4 kukuričné klasy ● 1 až 2 PL oleja

    NA MASLO: 100 g masla ● 6 plátkov pancetty ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vetvičky rozmarínu ● soľ

    NA OMÁČKU ELOTE: 100 g kyslej smotany ● 2 PL limetovej šťavy ● 2 PL bieleho jogurtu ● 1/4 ČL mletej rímskej rasce ● 1/4 čili ● koriander podľa chuti ● soľ

    Pancettu nakrájame na veľmi malé kúsky, cesnak ošúpeme a nasekáme. Oboje krátko opečieme na panvici a necháme vychladnúť. Potom zmiešame so zmäknutým maslom, s nadrobno nakrájanými lístkami rozmarínu a so soľou. Dáme do chladničky, aby maslo stuhlo. Na omáčku zmiešame kyslú smotanu a jogurt spolu s limetovou šťavou a dochutíme rascou, čili a soľou. Posypeme natrhanými lístkami koriandra podľa chuti. Lístky kukuričného klasu stiahneme nadol. Odstránime vlákna a klasy potrieme zo všetkých strán olejom. Dáme na rozpálený gril a opekáme 10 až 15 minút zo všetkých strán. Opečenú kukuricu potrieme ochuteným maslom a podávame s omáčkou elote.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas opekania: 15 minút

    Hustá kukuričná polievka

    6 porcií

    400 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 400 g kukurice ● 750 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL hladkej múky ● 150 g anglickej slaninky alebo pancetty ● soľ ● mleté čierne korenie ● 80 g čedaru ● 2 PL pažítky ● nachos na podávanie

    Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Opekáme pomaly, aby slanina nestvrdla a cibuľa rýchlo nezhnedla. Zhruba po 10 minútach poprášime múkou a opekáme ešte 2 minúty. Zalejeme studeným vývarom a ihneď rozmiešame. Pridáme zemiaky nakrájané na hrubšie kusy. Osolíme a varíme 10 minút. Pridáme smotanu, kukuricu a necháme krátko prejsť varom. Hotovú polievku dochutíme soľou, korením, posypeme pažítkou a strúhaným čedarom. Podávame s kukuričnými nachos.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

    Hustá kukuričná polievka

    Korenisté rebierka

    4 porcie

    Na KUKURICU: 2 kukuričné klasy ● 1 až 2 PL oleja ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 1/2 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL harissy alebo inej čili pasty ● soľ ● mleté čierne korenie ● koriander na posypanie

    NA REBIERKA: 2 kg bravčových rebierok ● 120 ml jablčného octu ● 1 PL cukru ● 2 ČL celého korenia ● 1 ČL soli

    NA MARINÁDU: 80 g masla ● 50 g paradajkového pretlaku ● 1 až 2 PL tmavého umu ● 20 ml jablčného octu ● 3 PL cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL kajenského korenia ● 1 ČL údenej soli

    Rebrá podľa potreby rozdelíme na menšie kusy a dáme do hrnca. Zalejeme 2 l vody, pridáme 120 ml jablčného octu, 1 lyžicu cukru, celé korenie, 1 lyžičku soli a varíme zhruba 40 minút domäkka. Kým sa rebrá varia, pripravíme marinádu. V malom hrnčeku rozpustíme maslo, pridáme pretlak, cukor, soľ, kajenské korenie a ocot. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Pridáme citrónovú šťavu a um. Uvarené rebrá vyberieme a zľahka osušíme papierovou utierkou. Ešte teplé ich potrieme pripravenou marinádou. Rozpálime gril a rebrá dáme na rošt. Opekáme ich krátko, ale intenzívne, len aby sa vytvorila kôrka. Kukuricu ostrým nožom nakrájame na hranolčeky. Olej zmiešame s rímskou rascou, paprikou a harissou a zmesou dobre potrieme celé kukuričné hranolčeky. Rozložíme ich na plech a osolíme a okoreníme. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút. Podávame s rebierkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.