Sladké FAŠIANGY: NAJLEPŠIE RECEPTY na ŠIŠKY z celého sveta iba pre vás: Tie jablkové sú TOP!
22. 1. 2025, 7:00 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:18)
Snehové gule
20 kúskov
500 g hladkej múky ● štipka soli ● 100 g masla izbovej teploty ● 250 g kyslej smotany ● 2 vajcia ● 2 žĺtky ● 1 PL umu ● olej na vysmážanie ● práškový cukor
Do misy dáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajcia, žĺtky, smotanu, um a vypracujeme pevnejšie, ale pružné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Rozdelíme na 20 rovnakých kúskov. Kúsok cesta vytvarujeme do guľôčky a rozvaľkáme na tenkú placku. Cez stred urobíme nožom niekoľko rovnobežných zárezov, no okraje cesta neprerežeme. Do prstov vezmeme každý druhý zárez. Prúžok cesta a zvyšné prúžky, ktoré visia, preložíme cez tie na prstoch. Cesto len veľmi voľne vytvarujeme do tvaru gule, nestláčame ho. V hlbšom hrnci zohrejeme olej na 170 °C. Guľu z cesta uložíme do menšieho kovového sitka a ponoríme do horúceho oleja. Pomaly smažíme a následne guľu otočíme, aby sa osmažila zo všetkých strán. Takto pokračujeme aj so zvyšným cestom. Po smažení gule položíme na papierovú utierku a následne posypeme práškovým cukrom. Podávame teplé.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas vysmážania: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Snehové gule