Slávne Remyho ratatouille obmäkčilo aj kritika: Uvarte si ho s nami a poďakujete nám neskôr
1. 10. 2024, 14:00

Zdroj: Movie Stills DB
Tradičné francúzske zeleninové jedlo sa stalo ešte slávnejšie po tom, ako ho roztomilý potkan Remy uvaril obávanému kritikovi parížskych reštaurácií a chutilo geniálne...
Zdroj: Movie Stills DB
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Movie Stills DB
Galéria k článku
Kto by si nepamätal malého roztomilého potkaníka Remyho, ktorý mal veľký sen variť v Paríži. Po rôznych peripetiách sa mu to nakoniec podarilo a to nielen kvôli svojmu talentu a ľudskému kamarátovi Linguinimu, ale aj vďaka nekompromisnému kritikovi, ktorému svojou dokonalou verziou jeho obľúbeného detského jedla doslova roztopil srdce.
Zdroj: Movie Stills DB
ratatouille
Ratatouille 7x inak:
Ratatouille bolo tradičným pokrmom chudobnejších roľníkov, ktorí mali prístup k čerstvej zelenine z vlastných záhrad. Prvýkrát sa objavilo v regióne Provence na juhu Francúzska, kde každý región a dokonca aj jednotlivé rodiny pripravujú ratatouille trocha inak. A tak má toto jedlo niekoľko variantov:
Zdroj: Movie Stills DB
ratatouille
Tradičné provensalské ratatouille: Zelenina sa varí oddelene, aby si každý druh zachoval svoju štruktúru a chuť. Na záver sa všetko zmieša, dochutí čerstvými bylinkami, ako sú tymian, rozmarín, bazalka, a nechá sa chvíľu odležať.
Pečené ratatouille: Na rozdiel od klasickej verzie, kde sa zelenina dusí, v tomto variante sa všetky ingrediencie poukladajú do zapekacej misy a pečú sa v rúre. Tento spôsob prípravy umožňuje dosiahnuť intenzívnejšiu chuť a jemne karamelizovanú zeleninu.
Ratatouille ako tian: Táto podoba je vizuálne pôsobivá, pretože zelenina sa krája na tenké plátky a ukladajú sa striedavo (napríklad cuketa, baklažán a paradajky) do kruhu alebo špirály. Zapeká sa v rúre a môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo efektná príloha.
Ratatouille s kozím syrom: Na konci varenia sa do tradičného ratatouille pridá kozí syr, ktorý dodá jedlu krémovú konzistenciu a výraznú chuť.
Grilované ratatouille: Zelenina sa namiesto dusenia griluje. Paprika, baklažán, cuketa a paradajky sa najprv ugrilujú, aby získali charakteristickú chuť, a až potom sa zmiešajú s olivovým olejom, bylinkami a cesnakom.
S polentou: Polenta sa pridáva ako príloha k ratatouille, čo jedlu dodáva zaujímavú textúru a zvyšuje jeho sýtosť.
Lazane: Tento netradičný variant kombinuje vrstvy zeleniny s cestovinovými plátmi a bešamelovou omáčkou. Je to bohatšia verzia klasického ratatouille, ktorú si môžete pripraviť ako sýte hlavné jedlo.
Recept na Remyho ratatouille nájdete na ďalšej strane...
Remyho ratatouille
4 porcie
1 cibuľa nakrájaná najemno ● 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky ● 1 konzerva lúpaných paradajok (v lete použite čerstvé) ● 1 žltá cuketa ● 1 baklažán ● 1 zelená cuketa ● 1 veľká paradajka ● 1 červená paprika ● za 2 hrste nasekaného tymianu (môže byť aj bazalka, bobkový list alebo majorán) ● 2 PL olivového oleja ● niekoľko lyžíc mäkkého ovčieho syra alebo strúhaného parmezánu ● soľ ● korenie
Rúru vyhrejeme na 200 °C. V oválnej zapekacej mise opečieme na olivovom oleji cibuľu a cesnak. Pridáme lúpané krájané paradajky, okoreníme a osolíme. Baklažán, cukety, paradajku a papriku nakrájame na tenké kolieska. Ukladáme ich na krájané paradajky do tvaru špirály, začneme od vonkajšieho okraja. Zeleninu striedame. Pripravenú zmes pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme, osolíme a posypeme bylinkami. Zakryjeme papierom na pečenie a pečieme asi 45 minút, kým nezačnú navrch prebublávať spodné paradajky. Podávame posypané ovčím syrom alebo parmezánom a s čerstvou francúzskou bagetou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
ratatouille