Reklama

Slávne Remyho ratatouille obmäkčilo aj kritika: Uvarte si ho s nami a poďakujete nám neskôr

Uvarte si Remyho famózne ratatouille.

Zdroj: Movie Stills DB

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tradičné francúzske zeleninové jedlo sa stalo ešte slávnejšie po tom, ako ho roztomilý potkan Remy uvaril obávanému kritikovi parížskych reštaurácií a chutilo geniálne...

Kto by si nepamätal malého roztomilého potkaníka Remyho, ktorý mal veľký sen variť v Paríži. Po rôznych peripetiách sa mu to nakoniec podarilo a to nielen kvôli svojmu talentu a ľudskému kamarátovi Linguinimu, ale aj vďaka nekompromisnému kritikovi, ktorému svojou dokonalou verziou jeho obľúbeného detského jedla doslova roztopil srdce.

Ratatouille 7x inak:

Ratatouille bolo tradičným pokrmom chudobnejších roľníkov, ktorí mali prístup k čerstvej zelenine z vlastných záhrad. Prvýkrát sa objavilo v regióne Provence na juhu Francúzska, kde každý región a dokonca aj jednotlivé rodiny pripravujú ratatouille trocha inak. A tak má toto jedlo niekoľko variantov:

Tradičné provensalské ratatouille: Zelenina sa varí oddelene, aby si každý druh zachoval svoju štruktúru a chuť. Na záver sa všetko zmieša, dochutí čerstvými bylinkami, ako sú tymian, rozmarín, bazalka, a nechá sa chvíľu odležať.

Pečené ratatouille: Na rozdiel od klasickej verzie, kde sa zelenina dusí, v tomto variante sa všetky ingrediencie poukladajú do zapekacej misy a pečú sa v rúre. Tento spôsob prípravy umožňuje dosiahnuť intenzívnejšiu chuť a jemne karamelizovanú zeleninu.

Ratatouille ako tian: Táto podoba je vizuálne pôsobivá, pretože zelenina sa krája na tenké plátky a ukladajú sa striedavo (napríklad cuketa, baklažán a paradajky) do kruhu alebo špirály. Zapeká sa v rúre a môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo efektná príloha.

Ratatouille s kozím syrom: Na konci varenia sa do tradičného ratatouille pridá kozí syr, ktorý dodá jedlu krémovú konzistenciu a výraznú chuť.

Grilované ratatouille: Zelenina sa namiesto dusenia griluje. Paprika, baklažán, cuketa a paradajky sa najprv ugrilujú, aby získali charakteristickú chuť, a až potom sa zmiešajú s olivovým olejom, bylinkami a cesnakom.

S polentou: Polenta sa pridáva ako príloha k ratatouille, čo jedlu dodáva zaujímavú textúru a zvyšuje jeho sýtosť.

Lazane: Tento netradičný variant kombinuje vrstvy zeleniny s cestovinovými plátmi a bešamelovou omáčkou. Je to bohatšia verzia klasického ratatouille, ktorú si môžete pripraviť ako sýte hlavné jedlo.

Recept na Remyho ratatouille nájdete na ďalšej strane...

Remyho ratatouille

4 porcie

1 cibuľa nakrájaná najemno ● 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky ● 1 konzerva lúpaných paradajok (v lete použite čerstvé) ● 1 žltá cuketa ● 1 baklažán ● 1 zelená cuketa ● 1 veľká paradajka ● 1 červená paprika ● za 2 hrste nasekaného tymianu (môže byť aj bazalka, bobkový list alebo majorán) ● 2 PL olivového oleja ● niekoľko lyžíc mäkkého ovčieho syra alebo strúhaného parmezánu ● soľ ● korenie

Rúru vyhrejeme na 200 °C. V oválnej zapekacej mise opečieme na olivovom oleji cibuľu a cesnak. Pridáme lúpané krájané paradajky, okoreníme a osolíme. Baklažán, cukety, paradajku a papriku nakrájame na tenké kolieska. Ukladáme ich na krájané paradajky do tvaru špirály, začneme od vonkajšieho okraja. Zeleninu striedame. Pripravenú zmes pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme, osolíme a posypeme bylinkami. Zakryjeme papierom na pečenie a pečieme asi 45 minút, kým nezačnú navrch prebublávať spodné paradajky. Podávame posypané ovčím syrom alebo parmezánom a s čerstvou francúzskou bagetou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 45 minút

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.