Tie najlepšie chute letnej FRANCÚZSKEJ KUCHYNE u vás doma: Šalviová limonáda je STROP!
30. 8. 2024, 16:00

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Provensalsko, to sú nielen šíre polia voňavej levandule, ale aj úžasná stredomorská kuchyňa, ktorá vás dostane svojimi chuťami.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva
To najlepšie z provensálskej kuchyne:
- Pražma s pistoua rouille
- Galetka s pečenými paradajkami
- Ratatouille na grile
- Kura s citrónom a bylinkami
- Šalviová limonáda s levanduľou
Pražma s pistoua rouille
2 porcie
2 pražmy ● 1 strúčik cesnaku ● 3 PL olivového oleja ● 2 zväzky miešaných čerstvých byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PISTOU: 2 strúčiky cesnaku ● 1 zväzok bazalky ● 70 ml panenského olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL soli
NA ROILLE: 2 žĺtky ● 2 strúčiky cesnaku ● 125 ml rastlinného oleja ● 3 PL paradajkového pretlaku ● kajenské korenie podľa chuti
Pražmu očistíme a kožu narežeme. Cesnak ošúpeme, utrieme so soľou a zmiešame s olivovým olejom. Zmesou potrieme pražmu tak, aby sa dostala aj do zárezov k mäsu. Do brucha ryby vložíme zväzok byliniek a opekáme na grile z každej strany 8 až 10 minút. Na pistou natrháme lístky bazalky. Vo veľkom mažiari utrieme cesnak so soľou na pastu. Pridáme po hrstiach bazalku a vypracujeme na skoro hladkú pastu. Potom postupne prilievame olivový olej a citrónovú šťavu. Na rouille rozmixujeme v mixéri žĺtky s ošúpaným cesnakom. Za stáleho mixovania postupne prilievame po kvapkách olej. Keď emulzia získa hustotou, zašľaháme paradajkový pretlak a kajenské korenie. Pražmu podávame s omáčkami, plátkom citróna a najlepšie s bielym francúzskym pečivom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas grilovania: 20 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Pražma s pistou a rouille
Galetka s pečenými paradajkami
4 porcie
260 g hladkej múky ● 170 g studeného masla ● 1 PL jablčného octu ● 600 g zrelých paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g tvrdého syra ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1/2 citróna ● bylinky na posypanie
Do misy dáme múku, lyžičku soli a maslo nakrájané na kocky. Prstami vypracujeme mrveničku a pridáme ocot a 60 ml ľadovej vody. Miesime na hladké cesto, pričom podľa potreby pridávame viac vody. Vytvarujeme do guľatej placky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Paradajky nakrájame na tenké plátky, cesnak nasekáme a oboje posypeme trochou soli, korenia a necháme 5 minút odstáť. Paradajky začnú uvoľňovať tekutinu, ktorú vylejeme. Vychladnuté cesto rozvaľkáme doguľata a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nasypeme strúhaný syr, pričom necháme okraj voľný asi 4 cm. Na syr poukladáme paradajky s cesnakom, ktoré sme osušili papierovou utierkou. Voľné okraje cesta preklopíme cez paradajky a dobre potrieme rozšľahaným vajcom. Potom dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 50 minút, kým nie je cesto dochrumkava prepečené a zlatohnedé. Necháme vychladnúť a podávame posypané strúhanou citrónovou kôrou a ľubovoľnými bylinkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galetka s pečenými paradajkami
Ratatouille na grile
4 porcie
3 mäsité paradajky ● 1 zelená cuketa ● 1 žltá cuketa ● 1 baklažán ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 1 žltá paprika ● 70 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
NA DRESING: 2 strúčiky cesnaku ● 2 P Lbieleho vínneho octu ● 1 PL nasekanej bazalky ● 2 ČL nasekaného majoránu ● 1 ČL tymianu ● 2 PL olivového oleja ● nasekaný tymian ● soľ ● mleté čierne korenie
Najprv si pripravíme bylinkový dresing. V malej miske zmiešame 2 PL olivového oleja a nasekané bylinky – bazalku, majorán a tymian. Pridáme prelisovaný cesnak, ocot a prešľaháme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Paradajky, cukety, baklažán, cibuľu a papriky nakrájame na plátky. Presunieme do misy a štedro pokvapkáme olejom. Posypeme soľou, korením a premiešame, aby sa všetky kúsky zeleniny obalili v oleji. Plátky zeleniny položíme na gril a opečieme z oboch strán tak, aby bola zelenina ešte jemne chrumkavá. Po upečení dáme do misy, zalejeme bylinkovým dresingom a premiešame. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 25 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Ratatouille na grile
Kura s citrónom a bylinkami
4 porcie
4 kuracie štvrtky ● šťava z 1 citróna ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL dijonskej horčice ● 2 ČL sušených provensalských byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie
NA DRESING: 1 ČL dijonskej horčice ● 2 PL vínneho octu ● 6 PL olivového oleja ● štipka cukru
OKREM TOHO: 2 citróny ● 125 g poľného šalátu
V malej miske zmiešame olivový olej, bylinky, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie. Zmesou potrieme kuracie mäso a necháme ho marinovať aspoň 20 minút, ale najlepšie aspoň tri hodiny. Pripravíme si dresing na šalát. Všetky suroviny dáme do misky a prešľaháme. Rozpálime gril a mäso na ňom opekáme z oboch strán, až kým sa neprepečie. Zatiaľ čo sa mäso griluje, nakrájame citróny na plátky, rozložíme na gril vedľa mäsa a opekáme, až kým na nich nevzniknú skaramelizované miesta. Opečené mäso podávame s citrónmi spolu s hrsťou poľného šalátu pokvapkaného dresingom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas marinovania: 3 hodiny
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kura s citrónom a bylinkami
Šalviová limonáda s levanduľou
6 porcií
4 citróny ● 6 vetvičiek šalvie ● biely cukor podľa chuti ● levanduľa na ozdobu
Šalviové lístky natrháme a dáme do mažiara. Prisypeme 2 PL cukru a zmes utrieme. Presunieme ju do džbána, pridáme vytlačenú citrónovú šťavu a zalejeme vodou. Podľa chuti dosladíme, pridáme ľad a levanduľu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 5 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Šalviová limonáda s levanduľou