Ráno robí deň a vy si rozhodne zaslúžite začať ho čo najlepšie: Napríklad našimi RAŇAJKAMI
12. 8. 2024, 10:00
Trávite prázdniny alebo víkend na rodinnej chate? Tak to si rozhodne zaslúži aj naše nápady na jednoduché, ale sýte raňajky, ktorých sa vaši milovaní nebudú vedieť dojesť, uvidíte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto raňajkové recepty
- Cuketová frittata
- Hrianka s avokádom a s repovým hummusom
- Ricottové lievance s rýchlym džemom
- Malinový chia puding
- Jogurt s fetou a vajíčkami
Cuketová frittata
4 porcie
NA FRITTATU: 2 PL olivového oleja ● 2 jarné cibuľky ● 80 g cukety nastrúhanej nahrubo ● 60 g mrkvy nastrúhanej nahrubo ● 1 strúčik cesnaku ● 5 vajec ● 100 g čedaru ● 80 g parmezánu ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 1 PL nasekaných bazalkových listov ● 1 PL hladkej múky ● soľ ● korenie podľa chuti
NA OZDOBU: 2 až 3 menšie cukety ● 50 g strúhaného parmezánu ● bazalkové listy ● čerstvá rukola ● kyslá smotana
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech s rozmermi 25 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie. Do hlbšej panvice nalejeme olivový olej a necháme zohriať. Vsypeme cibuľku nakrájanú na kolieska, nastrúhanú cuketu, mrkvu, pretlačený cesnak a rýchlo orestujeme. Ale len tak, aby zelenina jemne zmäkla. Odstavíme a necháme 10 minút chladnúť. V mise zmiešame vajcia, oba syry nastrúhané najemno, petržlenovú vňať a bazalku nasekané najemno a hladkú múku. Pridáme zmes vychladnutej zeleniny, osolíme a okoreníme podľa chuti. Zmes rovnomerne navrstvíme na plech. Navrch poukladáme cuketu nakrájanú na tenké plátky a vložíme do rúry na 10 minút, potom posypeme parmezánom a dopekáme ešte 5 až 8 minút. Podávame ozdobené čerstvou bazalkou, rukolou a pridáme aj kôpku kyslej smotany.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 18 minút
Hrianka s avokádom a s repovým hummusom
4 porcie
NA HUMMUS: 3 menšie pečené červené repy ● 400 g uvareného cícera (1 plechovka) ● 1 strúčik cesnaku ● šťava z 1 citróna ● 1/2 ČL mletého koriandra ● 1/2 ČL soli ● mleté čierne korenie ● 30 g tahini ● 3 PL olivového oleja
OKREM TOHO: 4 krajce chleba ● 1 strúčik cesnaku ● 2 zrelé avokáda ● citrónová šťava ● soľ ● korenie podľa chuti ● 2 syry mozzarella ● paradajky rôznych farieb ● jedlé kvety ● čerstvé oregano
Do misy vložíme umytú a očistenú repu nakrájanú na menšie kusy. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne osolíme, okoreníme a zakryjeme alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme vychladnutú repu, pridáme cícer, cesnak rozkrájaný na menšie kusy, citrónovú šťavu, koriander, soľ, korenie a tahini. Všetko dobre rozmixujeme. Ak je zmes príliš hustá, pridáme ešte olivový olej alebo vodu z vareného alebo konzervovaného cícera. Hummus pripravíme pokojne večer, aby sme ho mali na raňajky nachystaný. Krajce chleba opečieme na lyžici olivového oleja a ešte teplé potrieme strúčikom cesnaku. V mise vidličkou roztlačíme avokádo. Podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie. Túto zmes natrieme na hrianku a navrch uložíme poriadny kus mozzarelly, pridáme paradajky nakrájané na plátky, ozdobíme jedlými kvietkami a čerstvým oreganom. Takto pripravenú hrianku položíme na tanier, na ktorý sme rozotreli lyžicu repového hummusu.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 až 45 minút
Zdroj: Laura Witteková
HRIANKA S AVOKÁDOM A S REPOVÝM HUMMUSOM
Ricottové lievance s rýchlym džemom
4 porcie
NA LIEVANCE: 500 g ricotty ● 1 vajce ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 50 g krupicového cukru ● 120 až 150 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● olej na smaženie
NA DŽEM: 500 g jahôd ● 200 g čučoriedok ● 4 PL cukru ● 1/2 ČL vanilkovej pasty
Najprv pripravíme džem. Do hlbšej panvice vsypeme jahody nakrájané na väčšie kusy, umyté čučoriedky, pridáme cukor podľa chuti a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme na vyššom plameni, aby sa tekutina čo najrýchlejšie vyparila. Následne odstavíme, pridáme vanilkovú pastu a necháme vychladnúť. Pripravíme lievance. Zmiešame ricottu s vajíčkom. Pridáme vanilkový extrakt, cukor, múku a dobre premiešame. Nakoniec vsypeme prášok do pečiva a už len jemne zamiešame. Naberieme za lyžicu zmesi a vložíme do misky s múkou. Kôpku cesta v nej jemne obalíme a vyformujeme do tvaru placky. Takto pripravené lievance opečieme na panvici, ktorú sme predtým potreli olejom. Lievance jemne posypeme cukrom a servírujeme s lyžicou džemu.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ricottové lievance s rýchlym džemom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Malinový chia puding
4 porcie
NA CHIA PUDING: 500 g čerstvých malín ● štipka mletej vanilky ● 9 PL strúhaného kokosu ● 9 PL chia semiačok ● 1 l rastlinného mlieka (kokosové alebo ovsené) ● čakankový sirup (prípadne iný podľa chuti)
OKREM TOHO: orechové maslo ● kivi ● čerstvé maliny ● mäta
V miske vidličkou roztlačíme maliny. Pridáme vanilku, kokos, chia semiačka a všetko spolu zapracujeme. Vlejeme mlieko a dobre premiešame. Ak chceme puding ešte osladiť, pridáme čakankový sirup alebo iné sladidlo podľa chuti. Zmes necháme 30 minút alebo cez noc oddýchnuť v chladničke, aby semiačka nasiakli. Puding servírujeme v miskách alebo pohároch. Navrch ešte pridáme lyžicu orechového masla (napríklad mandľového), kivi nakrájané na tenké plátky, čerstvé maliny a nasekané lístky mäty.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Zdroj: Laura Witteková
MALINOVÝ CHIA PUDING
Jogurt s fetou a vajíčkami
4 porcie
1 PL olivového oleja ● 4 vajcia ● soľ a čierne korenie podľa chuti ● 200 g hustého jogurtu ● 100 g syra feta ● zelené aj čierne olivy ● korenie za’tar na posypanie (zmes byliniek) ● petržlenová vňať na posypanie ● 2 chleby pita
NA ČILI MASLO: 50 g masla ● 1 jarná cibuľka ● 1 ČL čili vločiek ● 1/2 ČL mletej údenej papriky ● štipka mletej rasce
Na panvici zohrejeme olivový olej a po jednom pridáme vajíčka. Pripravíme volské oká tak, aby bol bielok pevný, ale žĺtok ešte jemne tekutý. Vajíčka osolíme a okoreníme podľa chuti. Pripravíme čili maslo. Do malej panvice vložíme maslo a necháme roztopiť. Pridáme jarnú cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, čili vločky a 30 sekúnd necháme smažiť, aby sa čili rozvoňalo. Vsypeme papriku, rascu, prehrejeme a odstavíme. Hustý jogurt rozotrieme do misky a rozdrobíme naň polovicu fety. Pokvapkáme čili maslom a navrch uložíme pripravené vajíčka. Na to poukladáme nakrájané olivy, posypeme zvyšnou fetou, korením za’tar, jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom pita alebo hriankami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: Laura Witteková
JOGURT S FETOU A VAJÍČKAMI