Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ráno robí deň a vy si rozhodne zaslúžite začať ho čo najlepšie: Napríklad našimi RAŇAJKAMI

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte doma misku černíc? Vyskúšajte tieto famózne nepečené kocky so sladkou penou, MŇAM!
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Trávite prázdniny alebo víkend na rodinnej chate? Tak to si rozhodne zaslúži aj naše nápady na jednoduché, ale sýte raňajky, ktorých sa vaši milovaní nebudú vedieť dojesť, uvidíte.

    Pripravili sme pre vás tieto raňajkové recepty

    • Cuketová frittata
    • Hrianka s avokádom a s repovým hummusom
    • Ricottové lievance s rýchlym džemom
    • Malinový chia puding
    • Jogurt s fetou a vajíčkami

    Cuketová frittata

    4 porcie

    NA FRITTATU: 2 PL olivového oleja ● 2 jarné cibuľky ● 80 g cukety nastrúhanej nahrubo ● 60 g mrkvy nastrúhanej nahrubo ● 1 strúčik cesnaku ● 5 vajec ● 100 g čedaru ● 80 g parmezánu ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 1 PL nasekaných bazalkových listov ● 1 PL hladkej múky ● soľ ● korenie podľa chuti

    NA OZDOBU: 2 až 3 menšie cukety ● 50 g strúhaného parmezánu ● bazalkové listy ● čerstvá rukola ● kyslá smotana

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech s rozmermi 25 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie. Do hlbšej panvice nalejeme olivový olej a necháme zohriať. Vsypeme cibuľku nakrájanú na kolieska, nastrúhanú cuketu, mrkvu, pretlačený cesnak a rýchlo orestujeme. Ale len tak, aby zelenina jemne zmäkla. Odstavíme a necháme 10 minút chladnúť. V mise zmiešame vajcia, oba syry nastrúhané najem­no, petržlenovú vňať a bazalku nasekané najemno a hladkú múku. Pridáme zmes vychladnutej zeleniny, osolíme a okoreníme podľa chuti. Zmes rovnomerne navrstvíme na plech. Navrch poukladáme cuketu nakrájanú na tenké plátky a vložíme do rúry na 10 minút, potom posypeme parmezánom a dopekáme ešte 5 až 8 minút. Podávame ozdobené čerstvou bazalkou, rukolou a pridáme aj kôpku kyslej smotany.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 18 minút

    Hrianka s avokádom a s repovým hummusom

    4 porcie

    NA HUMMUS: 3 menšie pečené červené repy ● 400 g uvareného cícera (1 plechovka) ● 1 strúčik cesnaku ● šťava z 1 citróna ● 1/2 ČL mletého koriandra ● 1/2 ČL soli ● mleté čierne korenie ● 30 g tahini ● 3 PL olivového oleja

    OKREM TOHO: 4 krajce chleba ● 1 strúčik cesnaku ● 2 zrelé avokáda ● citrónová šťava ● soľ ● korenie podľa chuti ● 2 syry mozzarella ● paradajky rôznych farieb ● jedlé kvety ● čerstvé oregano

    Do misy vložíme umytú a očistenú repu nakrájanú na menšie kusy. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne osolíme, okoreníme a zakryjeme alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 40 až 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme vychladnutú repu, pridáme cícer, cesnak rozkrájaný na menšie kusy, citrónovú šťavu, koriander, soľ, korenie a tahini. Všetko dobre rozmixujeme. Ak je zmes príliš hustá, pridáme ešte olivový olej alebo vodu z vareného alebo konzervovaného cícera. Hummus pripravíme pokojne večer, aby sme ho mali na raňajky nachystaný. Krajce chleba opečieme na lyžici olivového oleja a ešte teplé potrieme strúčikom cesnaku. V mise vidličkou roztlačíme avokádo. Podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie. Túto zmes natrieme na hrianku a navrch uložíme poriadny kus mozzarelly, pridáme paradajky nakrájané na plátky, ozdobíme jedlými kvietkami a čerstvým oreganom. Takto pripravenú hrianku položíme na tanier, na ktorý sme rozotreli lyžicu repového hummusu.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 40 až 45 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    HRIANKA S AVOKÁDOM A S REPOVÝM HUMMUSOM

    Ricottové lievance s rýchlym džemom

    4 porcie

    NA LIEVANCE: 500 g ricotty ● 1 vajce ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 50 g krupicového cukru ● 120 až 150 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● olej na smaženie

    NA DŽEM: 500 g jahôd ● 200 g čučoriedok ● 4 PL cukru ● 1/2 ČL vanilkovej pasty

    Najprv pripravíme džem. Do hlbšej panvice vsypeme jahody nakrájané na väčšie kusy, umyté čučoriedky, pridáme cukor podľa chuti a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme na vyššom plameni, aby sa tekutina čo najrýchlejšie vyparila. Následne odstavíme, pridáme vanilkovú pastu a necháme vychladnúť. Pripravíme lievance. Zmiešame ricottu s vajíčkom. Pridáme vanilkový extrakt, cukor, múku a dobre premiešame. Nakoniec vsypeme prášok do pečiva a už len jemne zamiešame. Naberieme za lyžicu zmesi a vložíme do misky s múkou. Kôpku cesta v nej jemne obalíme a vyformujeme do tvaru placky. Takto pripravené lievance opečieme na panvici, ktorú sme predtým potreli olejom. Lievance jemne posypeme cukrom a servírujeme s lyžicou džemu.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    ricottové lievance s rýchlym džemom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Malinový chia puding

    4 porcie

    NA CHIA PUDING: 500 g čerstvých malín ● štipka mletej vanilky ● 9 PL strúhaného kokosu ● 9 PL chia semiačok ● 1 l rastlinného mlieka (kokosové alebo ovsené) ● čakankový sirup (prípadne iný podľa chuti)

    OKREM TOHO: orechové maslo ● kivi ● čerstvé maliny ● mäta

    V miske vidličkou roztlačíme maliny. Pridáme vanilku, kokos, chia semiačka a všetko spolu zapracujeme. Vlejeme mlieko a dobre premiešame. Ak chceme puding ešte osladiť, pridáme čakankový sirup alebo iné sladidlo podľa chuti. Zmes necháme 30 minút alebo cez noc oddýchnuť v chladničke, aby semiačka nasiakli. Puding servírujeme v miskách alebo pohároch. Navrch ešte pridáme lyžicu orechového masla (napríklad mandľového), kivi nakrájané na tenké plátky, čerstvé maliny a nasekané lístky mäty.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 30 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    MALINOVÝ CHIA PUDING

    Jogurt s fetou a vajíčkami

    4 porcie

    1 PL olivového oleja ● 4 vajcia ● soľ a čierne korenie podľa chuti ● 200 g hustého jogurtu ● 100 g syra feta ● zelené aj čierne olivy ● korenie za’tar na posypanie (zmes byliniek) ● petržlenová vňať na posypanie ● 2 chleby pita

    NA ČILI MASLO: 50 g masla ● 1 jarná cibuľka ● 1 ČL čili vločiek ● 1/2 ČL mletej údenej papriky ● štipka mletej rasce

    Na panvici zohrejeme olivový olej a po jednom pridáme vajíčka. Pripravíme volské oká tak, aby bol bielok pevný, ale žĺtok ešte jemne tekutý. Vajíčka osolíme a okoreníme podľa chuti. Pripravíme čili maslo. Do malej panvice vložíme maslo a necháme roztopiť. Pridáme jarnú cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, čili vločky a 30 sekúnd necháme smažiť, aby sa čili rozvoňalo. Vsypeme papriku, rascu, prehrejeme a odstavíme. Hustý jogurt rozotrieme do misky a rozdrobíme naň polovicu fety. Pokvapkáme čili maslom a navrch uložíme pripravené vajíčka. Na to poukladáme nakrájané olivy, posypeme zvyšnou fetou, korením za’tar, jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom pita alebo hriankami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    JOGURT S FETOU A VAJÍČKAMI

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.