Reklama

Jeseň bez voňavej štrúdle si neviete ani prestaviť?! Vyskúšajte tie naše! Tá banánová je TOP

Bavorská štrúdľa s vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako od babičky a možno ešte lepšie. Neveríte? Zozbierali sme pre vás recepty na štrúdle z celého sveta, stačí si len vybrať. Mňam...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hit tohtoročnej jesene: Kysnutá hviezda s gaštanovou plnkou! To musíte vyskúšať...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na štrúdľu:

    • Bavorská štrúdľa s vanilkovým krémom
    • Čokoládová s čerešňami
    • Banánová s čokoládou
    • Maková z tvarohového cesta
    • S tvarohom a čučoriedkami

    Bavorská štrúdľa s vanilkovým krémom

    6 porcií

    250 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 PL oleja ● 125 ml vlažnej vody ● 250 g kyslej smotany ● 2 kg jabĺk ● 50 g krupicového cukru ● 50 g nasekaných orechov ● 250 ml mlieka ● práškový cukor na posypanie ● škorica na posypanie

    NA OMÁČKU: 300 ml mlieka ● 150 ml smotany na šľahanie ● 90 g krupicového cukru ● 1 vanilkový struk ● 1 vajce ● 1 žĺtok

    Na cesto dáme do misy múku, soľ, olej, vodu a vypracujeme hladké cesto. Jablká očistíme a nastrúhame alebo nakrájame na drobné kocky. Zmiešame so škoricou, s orechmi a cukrom. Cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme. Potrieme smotanou a posypeme jablkami. Zvinieme do rolád. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 45 až 60 minút. Po 15 minútach zalejeme vriacim mliekom a dopečieme. Medzičasom vymiešame vajce a žĺtok s cukrom. V hrnci privedieme mlieko spolu so smotanou a s vanilkovou dreňou do varu a stiahneme z ohňa. Vmiešame vajcovú zmes a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Hotovú štrúdľu posypeme práškovým cukrom a podávame s vanilkovou omáčkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Bavorská štrúdľa s vanilkovým krémom

    Čokoládová s čerešňami

    6 porcií

    NA CESTO: 125 g hladkej múky ● 1 PL oleja ● 100 ml vlažnej vody ● soľ

    NA PLNKU: 70 g horkej čokolády ● 1 PL kakaa ● 80 ml mlieka ● 50 g masla ● 25 g práškového cukru ● dreň z 1 vanilkového struku ● soľ ● 2 vajcia ● 50 g strúhanky ● 50 g mletých lieskovcov ● 25 g krupicového cukru ● 30 g masla na potretie ● 50 g zaváraných čerešní

    V mise zmiešame múku, olej, štipku soli, vlažnú vodu a vypracujeme hladké cesto. Vyformujeme do gule, potrieme olejom, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky odležať. Na plnku nalámeme čokoládu a dáme ju do misy. Kakao rozmiešame v 4 až 5 PL mlieka a spolu so zvyškom mlieka privedieme do varu. Nalejeme na čokoládu a vymiešame dohladka. Necháme 15 minút chladnúť. Maslo, práškový cukor a štipku soli vyšľaháme dokrémova. Po jednom zapracujeme žĺtky. Následne zľahka vmiešame čokoládovú zmes. Strúhanku premiešame s orechmi a zapracujeme do plnky. Bielky vyšľaháme spolu s cukrom dotuha a zľahka vmiešame do plnky. Cesto dáme na pomúčenú utierku, zľahka rozvaľkáme a potom rukami ponaťahujeme na rozmer 50 x 50 cm. Maslo na potretie rozpustíme a polovicu natrieme na 2/3 cesta. Zvyšok potrieme čokoládovou plnkou a posypeme čerešňami. Pomocou utierky zvinieme do štrúdle, konce založíme dovnútra, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a povrch viackrát popicháme. Pečieme pri teplote190 °C asi 30 minút. Počas pečenia viackrát potrieme rozpusteným maslom. Vyberieme, necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom a strúhanou čokoládou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Čokoládová štrúdľa s čerešňami

    Banánová s čokoládou

    4 porcie

    1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta ● 150 g marcipánu ● 5 banánov ● šťava z 1 citróna ● 120 g crème fraîche ● 1 balíček vanilkového cukru ● 100 g pekanových orechov ● 1/2 ČL škorice ● 1/4 ČL kardamómu ● 150 g čokoládovej alebo orieškovej nátierky ● 1 žĺtok na potretie ● čokoládová ryža na posypanie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Banány ošúpeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podľa potreby nakrájame. Marcipán nakrájame na kocky a crème fraîche vymiešame s vanilkovým cukrom. Cesto potrieme crème fraîche zmesou, obložíme banánmi a marcipánom. Posypeme orechmi, koreninami a polejeme zohriatou čokoládovou nátierkou. Zavinieme do rolády, konce stočíme dovnútra. Povrch potrieme vymiešaným žĺtkom a dáme piecť na 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Posypeme čokoládovou ryžou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Banánová štrúdľa s čokoládou

    Maková z tvarohového cesta

    4 porcie

    NA CESTO: 125 g nízkotučného tvarohu ● 1 vajce ● 40 g práškového cukru ● 4 PL mlieka ● 4 PL oleja ● 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● kôra z 1/2 citróna ● práškový cukor na posypanie

    NA PLNKU: 250 g slivkového lekváru ● 150 g mletého maku

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Na cesto dáme všetkysuroviny do misy a vypracujeme hladké cesto.Ak sa stále lepí, pridáme ešte trocha múky. Následne vyvaľkáme na pomúčenej doske na rozmer 25 x 35 cm. Na plnku vymiešame mak spolu s lekvárom a natrieme na cesto.Roládu zavinieme, potrieme trochou mlieka a dáme piecť na 45 až 50 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Maková štrúdľa z tvarohového cesta

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    S tvarohom a čučoriedkami

    6 porcií

    NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 125 ml vlažnej vody ● 1 PL oleja ● 1 ČL octu ● štipka soli ● 1 PL oleja na potretie ● práškový cukor na posypanie

    NA PLNKU: 4 vajcia ● štipka soli ● 90 g masla izbovej teploty ● kôra z 1 citróna ● 1 ČL vanilkového cukru ● 110 g kryštálového cukru● 400 g tvarohu ● 250 g kyslej smotany ● 30 g hladkej múky ● 180 g čučoriedok

    Na cesto dáme do misy múku, soľ, olej, ocot a vlažnú vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré potrieme olejom, prekryjeme utierkou a necháme 45 minút odležať. Na plnku oddelíme od seba bielkya žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a so štipkou soli dotuha. Dáme bokom.Maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami a s citrónovou kôrou vyšľaháme na penu. Zapracujeme smotanu a tvaroh a opatrne aj bielky a múku. Ako posledné pridáme čučoriedky.Cesto rozvaľkáme na zľahka poprášenom obruse do štvorca a následne vyťaháme rukami do strán. Asi tretinu cesta potrieme plnkou, zvyšok rozpusteným maslom.Pomocou obrusu zavinieme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do zapekacej misy. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút, potom znova potrieme maslom a dopekáme ešte 15 až 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas odležania: 45 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Štrúdľa s tvarohom a čučoriedkami

    Viac inšpirácie na štrúdle a záviny nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.