Chystáte oslavu narodenín? Čokoládová torta s malinovo-jogurtovou penou všetkým vyrazí dych!
23. 4. 2024, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: shutterstock
Ak sa chcete predviesť, táto torta je to pravé. Vyzerá fantasticky a tá chuť...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Penová torta s čokoládou
10 kúskov
NA KORPUS: 150 g kakaových sušienok ● 50 g masla
NA PIŠKÓTOVÉ CESTO: 100 g krupicového cukru● 3 vajcia ● štipka soli ● 50 g hladkej múky ● 1 a 1/2 PL kakaa
NA PLNKU: 6 plátkov želatíny ● 300 g malín ● 150 g jogurtu ● 70 g krupicového cukru● 250 ml smotany na šľahanie
OKREM TOHO: 100 g horkej čokolády ● 1 PL rastlinného oleja ● 4 PL malinového džemu
Ako prvé si pripravíme piškótové cesto. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s priemerom 16 cm vystelieme papierom na pečenie. Na cesto šľaháme vajcia, cukor a soľ asi 4 minúty do peny. Opatrne zapracujeme múku s kakaom a nanesieme do formy. Pečieme asi 35 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Na korpus nadrvíme sušienky a zmiešame s rozpusteným maslom. Nanesieme na dno tortovej formy s priemerom 21 cm a poriadne utlačíme. Dáme do chladničky. Na mousse namočíme želatínu do studenej vody. Maliny privedieme spolu s cukrom do varu. Následne prepasírujeme cez sitko. Horúce pyré dáme do misy a pridáme vyžmýkanú želatínu. Necháme rozpustiť. Vmiešame jogurt a dáme na 30 minút do chladničky. Korpus z nej vyberieme. Do stredu dáme čokoládové piškótové cesto a potrieme malinovým džemom. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne zapracujeme do malinového krému. Nalejeme na korpus a povrch uhladíme. Dáme na noc do chladničky stuhnúť. Opatrne dáme dole obruč z formy a polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili rozpustením čokolády a zmiešaním s rastlinným olejom. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 35 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Penová torta s čokoládou