Tradičná ŤAHANÁ MAKOVO-SLIVKOVÁ ŠTRUDĽA ako od babičky: S nami to zvládnete KROK za KROKOM
22. 9. 2024, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Taktiež ste vždy obdivovali majstrovstvo, ktoré predvádzala vaša babička pri príprave tradičnej ťahanej štrúdle? Teraz to zvládnete aj vy...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Makovo-slivková štrúdľa
12 až 16 kúskov
NA CESTO: 125 g polohrubej múky ● 125 g hladkej múky ● 4 PL neutrálneho oleja ● 125 ml vlažnej vody ● 1 ČL soli
NA NÁPLŇ: 300 g mletého maku (modrého, sivého, hnedého alebo bieleho) ● 150 g práškového cukru ● 1 a 1/2 kg múčnych jabĺk ● 1 kg sladkokyslých sliviek ● olej na potretie
1. krok: Z uvedených surovín vymiesime jemné mäkké a nelepivé cesto. Vložíme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme aspoň 40 minút oddýchnuť.
2. krok: Ošúpeme a nastrúhame jablká, nakrájame slivky a premiešame mak s práškovým cukrom. Jablká a slivky zhnednú, ale to je v poriadku.
3. krok: Na stôl rozložíme čistý obrus a zľahka ho posypeme polohrubou múkou. Cesto vyklopíme do stredu a zo začiatku ho jemne roztlačíme rukami. Už ho nemiesime. Cesto opatrne, chrbtom ruky, rozťahujeme na všetky strany. Cesto má byť natoľko tenké, že cezeň presvitá ruka. Ak sa miestami roztrhne, to nič. Hrubšie okraje roztiahnutého cesta orežeme.
4. krok: Cesto bohato posypeme osladeným mletým makom, jablkami, polejeme časťou jablčnej šťavy a pridáme slivky.
5. krok: Dlhú stranu obrusu, ktorá je k nám najbližšie, zdvihneme a pomocou neho opatrne zarolujeme štrúdľu. Okraje zahneme. Presunieme na papier na pečenie a položíme na plech. Ak sa štrúdľa nezmestí na plech, nakrájame ju na menšie kúsky alebo ju zahneme do oblúka.
6. krok: Potrieme olejom a pečieme 20 až 30 minút (podľa veľkosti) v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatohneda. Necháme vychladnúť, a to spočiatku prikrytú vlhkou utierkou, aby sa pri krájaní nelámala.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ťahaná makovo - slivková štrúdla, foto- postup
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 30 minút