Reklama

Sladká slovenská tradícia: Veľkonočného barančeka, sladkú hrudku či tvarožníky musíte vyskúšať!

veľkonočný baranček

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Vychutnajte si to najlepšie z tradičných veľkonočných koláčov, ktoré milujú na celom Slovensku. Rozhodne neoľutujete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VEĽKONOČNÁ HRUDKA: S našim videoreceptom sa vám na tieto sviatky podarí! TEASER

    Vybrali sme pre vás tieto slovenské veľkonočné koláče:

    Makové a orechové rožky

    24 kúskov

    100 ml mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 2 PL krupicového cukru ● 250 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 50 g kyslej smotany ● 70 g masla ● 2 žĺtky ● žĺtok na potretie

    NA MAKOVÚ NÁPLŇ: 100 ml mlieka ● 80 g práškového cukru ● 200 g mletého maku ● citrónová kôra z 1 citróna

    NA ORECHOVÚ NÁPLŇ: 100 ml mlieka ● 80 g práškového cukru ● 200 g mletých vlašských orechov ● 1 PL umu ● 1/2 ČL škorice

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešame, zakryjeme a droždie necháme 10 minút aktivovať. V mise zmiešame múku, zvyšný cukor, soľ. Pridáme kvások, kyslú smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste. Pripravíme náplne. Do hrnca dáme mlieko, cukor a privedieme do varu. Vsypeme mak, miešame ešte minútu a odstavíme. Zamiešame citrónovú kôru. Orechovú náplň pripravíme rovnako vsypaním orechov do mlieka, len po odstavení zamiešame um a škoricu. Obe náplne necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku vysypanú múkou a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do kruhu. Jeden kruh potrieme makovou náplňou a druhý orechovou. Potom kruhy rozrežeme na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník následne zvinieme do tvaru rožteka a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Rožteky potrieme žĺtkom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 15 až 20 minút.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makové a orechové rožky

    Veľkonočný baranček

    1 baranček

    110 g masla + na vymazanie formy ● 110 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 150 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 3 PL mlieka ● 1/2 ČL mletej vanilky ● kôra a šťava z 1 biocitróna ● 1 PL polohrubej múky na vysypanie formy ● práškový cukor na posypanie

    Maslo s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Po jednom zapracujeme žĺtky. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, pridáme mlieko a zamiešame. Nakoniec dáme vanilku, citrónovú kôru a šťavu. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a jemne zapracujeme do múkovej zmesi. Cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Formu zatvoríme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 až 45 minút. Urobíme test špajľou. Po upečení necháme barančeka 10 minút chladnúť vo forme a následne ho vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme stužkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    veľkonočný baranček

    Kakaový mrváň

    10 až 12 kúskov

    200 ml mlieka ● 1 PL medu ● 7 g sušeného droždia ● 500 g hladkej múky ● 100 g polohrubej múky + na vysypanie formy ● 150 g krupicového cukru ● 50 g masla+ na vymazanie formy ● 2 vajcia ● 1/2 ČL soli ● 100 g hrozienok ● 3 PL kakaa holandského typu ● 2 PL práškového cukru ● 2 PL rozpusteného masla na potretie

    Do vlažného mlieka dáme med a rozmiešame ho. Pridáme droždie, premiešame a necháme 10 minút zakryté aktivovať. Vo veľkej mise zmiešame obe múky, pridáme aktivované droždie, cukor, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, vajcia a soľ. Začneme suroviny spracovávať na cesto. Keď bude zmes už jemne lepkavá, pridáme hrozienka. V mise zmiešame kakao s cukrom, odoberieme kus cesta a vyvaľkáme ho v kakau. Cesto vrátime k zvyšku cesta a zoberieme ďalší kúsok cesta a znovu ho pokryjeme kakaom. Takto obalíme ešte jeden kus cesta. Jednotlivé kakaové cestá, ani tie bez kakaa nemiešame, len ich položíme vedľa seba, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku dostatočne vysypanú múkou a rozdelíme ho na tretiny. Vezmeme prvú tretinu, jemne vytvarujeme na dlhý valec a vložíme ho do maslom dobre vymazaného a múkou vysypaného pekáča po celom jeho obvode. Zostávajúce cesto prepracujeme a rozdelíme na tri časti, z ktorých upletieme klasický vrkoč. Vrkoč uložíme do stredu. Pekáč prikryjeme a necháme ešte 40 minút podkysnúť. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme približne 50 až 60 minút. Ešte teplý mrváň potrieme roztopeným maslom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 100 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kakaový mrváň

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Hrudka na sladko s hrozienkami

    1 kus

    1 l mlieka ● 500 ml vody ● 10 vajec ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1/2 ČL mletej vanilky ● za hrsť hrozienok

    Do hrnca vlejeme dve tretiny mlieka, vodu a privedieme do varu. V druhej mise ponorným mixérom rozmixujeme vajcia so zvyšným mliekom. Keď začne mlieko vrieť, vlejeme vaječnú zmes, pridáme cukor, soľ, vanilku, hrozienka a dobre premiešame. Za stáleho miešania varíme, kým nevznikne zmes plná hrudiek. Zmes vylejeme do pripraveného sitka, ktoré sme si vyložili gázou alebo látkovou utierkou. Utierku zdvihneme a pevne zaviažeme do okrúhleho tvaru. Utierku zavesíme, aby prebytočná tekutina odtekala. Hrudku necháme visieť približne 3 až 4 hodiny. Potom odstránime gázu a hrudku skladujeme v chladničke.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    hrudka na sladko s hrozienkami

    Kysnuté tvarožníky a lekvárniky

    30 kúskov

    NA CESTO: 300 ml mlieka ● 25 g droždia ● 70 g práškového cukru ● 250 g polohrubej múky ● 250 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 2 vajcia + 1 na potretie ● 100 g tučného jemného tvarohu ● 120 g masla

    NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL medu ● štipka mletej vanilky

    NA LEKVÁROVÚ PLNKU: 250 g slivkového lekváru ● 1 ČL umu

    Kvások pripravíme tak, že do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Premiešame a necháme prikryté 10 minút na teplom mieste. Droždie sa aktivuje a začne pekne bublať. Do veľkej misy preosejeme obe múky, pridáme soľ, vajcia, tvaroh a rozpustené maslo. Maslo nesmie byť horúce. Vypracujeme hladké a vláčne cesto. Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Na tvarohovú plnku zmiešame všetky suroviny. Lekvár vymiešame s umom. Vykysnuté cesto preložíme na dosku vysypanú múkou a rozvaľkáme na hrúbku približne 4 mm. Cesto rozkrájame na rovnaké štvorce a do stredu polovice štvorcov dáme tvarohovú plnku a do druhej lekvár. Každý štvorec cesta uzatvoríme ako batôžtek a uložíme na plech dobre vymazaný maslom alebo vyložený papierom na pečenie. Medzi batôžkami necháme miesto, keďže narastú. Prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť. Potom koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 30 až 35 minút, aby koláčiky získali zlatú farbu. Pred podávaním necháme vychladnúť a nakoniec bohato posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas kysnutia: 80 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kysnuté tvarožníky a lekvárníky

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.