Užite si GRILOVAČKU s našimi receptmi inšpirovanými stredomorskou kuchyňou, MŇAM!
4. 8. 2024, 7:00
Nevieme, ako vy, ale my sa cez leto tešíme okrem slnka, vody a dovolenky na grilovačku s priateľmi. Už teraz vieme, že s týmito dobrotami bude nezabudnuteľná...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto grilované recepty:
- BYLINKOVO-CITRUSOVÉ KURACIE PRSIA
- Rybacie TERIJAKI
- Feta S OLIVAMI A ROZMARÍNOM
- Sečuanský BAKLAŽÁN
- CÍCEROVO-HRÁŠKOVÉ kofty
BYLINKOVO-CITRUSOVÉ KURACIE PRSIA
4 porcie
● 800 g kuracích pŕs bez kostía kože
NA MARINÁDU: ● 3 strúčiky cesnaku (prelisované) ● kôra z 1/2 bio citróna ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/4 ČL mletého čili (nemusí byť) ● 1 ČL soli ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 50 ml olivového oleja
NA ŠALÁT: ● farebné cherry paradajky ● avokádo ● šalátová uhorka ● čili paprička ● červená cibuľa ● varená alebo grilovaná kukurica ● šalát little gem alebo iný chrumkavý šalát ● citrón ● soľ, mleté čierne korenie ● panenský olivový olej
Kuracie prsia jemne naklepeme cez igelitové vrecko tak, aby boli rovnomerne hrubé (asi 2 cm). Zmiešame všetky suroviny na marinádu a vmasírujeme ju do mäsa. Prikryté ho dáme do chladu a necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne 6 až 8 hodín. Gril pripravíme na priame grilovanie (teda priamo nad uhlíkmi). Gril zatvoríme, necháme mriežku rozžeraviť. Kuracie prsia položíme na gril a grilujeme 2 až 3 minúty z každej strany. Vnútorná teplota hotových kuracích pŕs by mala byť 63 °C pre jemné a šťavnaté mäso, 71 °C pre úplne prepečené. Po ugrilovaní necháme mäso pár minút oddýchnuť v teple bokom. Zeleninu na šalát nakrájame na rovnako veľké kúsky, premiešame s citrónovou šťavou, so soľou, s mletým korením, olivovým olejom a podávame s grilovanými kuracími prsami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas marinovania: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
grilované bylinkovo - citrusové kuracie prsia
Rybacie TERIJAKI
4 porcie
● 800 g filiet z lososa s kožou (prípadne tuniaka)
NA TERIJAKI OMÁČKU: ● 120 ml sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 PL medu ● 3 cm ošúpaného zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL oleja (ideálne sezamového) ● 1 PL kukuričného škrobu ● 4 PL vody
NA PRÍLOHU: ● 400 g hnedej ryže ● 960 ml vody ● za 2 hrste zeleniny (brokolica, damame, karfiol, huby) ● 2 veľké alebo 12 menších uhoriek ● ryžový ocot a biely cukor na dochutenie ● mleté alebo drvené čili ● 2 jarné cibuľky ● 2 avokáda ● 2 limety ● soľ + olej
Na terijaki omáčku premiešame sójovú omáčku, cukor, med, nadrobno nasekaný zázvor, prelisovaný cesnak a sezamový olej a privedieme do varu. Kukuričný škrob zamiešame so studenou vodou a pomaly a za stáleho miešania prilejeme do rajnice. Privedieme opäť do varu a varíme na slabom plameni 3 až 4 minúty. Očistené a nakrájané filety lososa alebo tuniaka polejeme polovicou vychladenej omáčky a necháme marinovať 1 až 2 hodiny, prípadne aj cez noc. Občas premiešame. Gril pripravíme na dvojzónové grilovanie. Žeravé uhlíky rozložíme do polovice grilu, druhú necháme bez uhlíkov. Gril zatvoríme a necháme rozpáliť. Filety ryby osušíme a potrieme olejom.Tuniakové steaky grilujeme z oboch strán sprudka nad uhlíkmi, spolu 2 až 3 minúty. Vnútri môže zostať tuniak ružový. Filety lososa položíme na rozpálený gril na stranu bez uhlíkov kožou nadol. Gril zatvoríme a lososa ugrilujeme do vnútornej teploty asi 52 °C. Potom ho prevrátime kožou nahor priamo nad rozpálené uhlíky a sprudka grilujeme už iba chvíľu, do konečnej teploty 56 až 63 °C. Ryby preložíme na tanier a necháme pár minút oddýchnuť. Uvaríme hnedú ryžu. Vo vriacej vode povaríme aj rôznu zeleninu (brokolicu, karfiol, edamame) dochrumkava. Uhorky očistíme, nakrájame na tenké plátky, osolíme a necháme pustiť vodu. Následne ich scedíme, dochutíme ryžovým octom, cukrom (v pomere asi 2 : 1) a drveným čili podľa chuti. Grilovanú rybu podávame s ryžou, so zrelým avokádom, zeleninou, s jarnou cibuľkou, nakladanými uhorkami, limetou a zvyšnou omáčkou terijaki.
Čas prípravy: 50 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rybacie terijaki udon ny (brok
Náš podcast o jedle a grilovaní poznáte?
Feta S OLIVAMI A ROZMARÍNOM
2 porcie
● 1 syr feta● 2 vetvičky rozmarínu ● 6 veľkých strúčikov cesnaku ● 1 šálka olív kalamata ● med alebo agávový sirup podľa chuti ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Blok syra feta dáme do zapekacej misky alebo zabalíme do alobalu. Pridáme strúčiky cesnaku v šupke, vetvičky rozmarínu a olivy. Syr zľahka polejeme medom alebo agávovým sirupom, pridáme vetvičky rozmarínu, trocha solia korenie. Štedro polejeme olivovým olejoma vo vyhriatom grile zapečieme dozlatista.
Čas prípravy: 5 minút
Čas grilovania: 10 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Pečená feta s olivami a cesnakom.
Sečuanský BAKLAŽÁN
4 porcie
● 2 menšie baklažány ● 2 PL ryžového octu ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 PL ryžového vína ● 2 PL trstinového cukru ● 1 až 2 PL kečupu alebo trocha čili pasty ● 4 PL arašidového alebo sezamového oleja ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL strúhaného zázvoru ● koriandrová vňať a nasekané arašidy na posypanie
Menšie baklažány prekrojíme pozdĺžne na polovice. Špičkou noža nakrojíme dužinu na mriežku. Zmiešame ryžový ocot, víno a sójovú omáčku. V zmesi rozpustíme cukor a vmiešame pikantný kečup alebo čili pastu. V panvici rozohrejeme olej a zľahka v ňom orestujeme nasekaný cesnak so strúhaným zázvorom, kým sa rozvoňajú. Prilejeme základ omáčky a krátko povaríme. Baklažán potrieme trochou oleja a opečieme na grile. Potom hneď potrieme pikantnou omáčkou, posypeme koriandrovou vňaťou a arašidmi.
Čas prípravy: 15 minút
Čas grilovania: 15 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Sečuánsky baklažán
CÍCEROVO-HRÁŠKOVÉ kofty
4 porcie
● 2 PL ľanových semiačok(alebo 1 vajce) ● 250 g uvareného cícera ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 150 g hrášku (môže byť aj mrazený) ● 1 ČL mletej papriky ● šťava z 1/2 citróna ● 3 PL strúhanky ● 1 PL čerstvého oregana ● olej na smaženie
NA DIP: ● 100 g jogurtu ● 30 g sušených paradajok ● soľ, korenie
V malej miske premiešame ľanové semienka so štyrmi lyžicami vody. Necháme odležať, ľanové semiačka nasajú tekutinu a nahradia tak v jedle vajíčko. Uvaríme cícer alebo použijeme predvarený. Nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno. Do mixéra dáme cícer, cibuľu, cesnak, hrášok, mletú papriku, citrónovú šťavu, strúhanku, nasekané oregano, napučané ľanové semiačka, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixovanú hmotu necháme 10 minút odležať, aby ľanové semiačka nasali vlhkosť a hmotu zahustili. Ak by bola aj potom redšia, pridáme viac strúhanky. Naberieme lyžicu zmesi, jemne utlačíme do tvaru valca a pozdĺžne cez stred napichneme špajdľu. Grilovaciu mriežku potrieme olejom a kofty opečieme krátko dozlatista zo všetkých strán. Výsledok by mal byť chrumkavý, no vnútri mäkký. Podávame s dipom, ktorý sme si pripravili rozmixovaním všetkých surovín.
Čas prípravy: 30 minút
Čas grilovania: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
CÍCEROVO- -HRÁŠKOVÉ KOFTY