Vedeli ste, že LETO je ideálne na ZAČIATOK vašej cesty za štíhlejšou postavou? Tipy ako na TO
26. 7. 2024, 16:00

Zdroj: shutterstock
Kedy ak nie teraz?! Uvidíte, je to jednoduchšie akoby ste povedali...

Zdroj: canva
Letné mesiace nám dávajú to, čo nám cez zimu chýba: energiu z dostatku slniečka, dlhé dni, pestrú ponuku čerstvého lokálneho ovocia a zeleniny a tiež viac voľného času, ktorý môžeme venovať samy sebe alebo ho stráviť s rodinou či priateľmi. To je kopa úžasných benefitov, ktoré môžeme využiť vo svoj prospech.
1. Stavte na zeleninu
S príchodom slniečka a tepla prestávame túžiť po hutných teplých jedlách, ako sú omáčky a husté polievky, ktorým sme holdovali v zime. Náš organizmus volá po ľahkých a ochladzujúcich potravinách. A nie je nič jednoduchšie, ako mu ich teraz dopriať. Sú pred nami tri mesiace, keď máme k dispozícii veľké množstvo čerstvej lokálnej zeleniny a ovocia z vlastných alebo farmárskych zdrojov.
Zdroj: shutterstock
Grilled,Colorful,Vegetable,:,Bell,Pepper,,Zucchini,,Eggplant,On,A
2. S ovocím opatrne
Práve zelenina a ovocie by mali tvoriť základ letného jedálneho lístka. Na množstvo ovocia by sme si mali dať trocha pozor pre sacharidy, no zeleniny si doprajte, čo hrdlo ráči. Okrem toho, že dodáme telu maximum vitamínov, enzýmov a vlákniny, zeleninou môžeme jednoducho a prirodzene znížiť kalorickú hodnotu jedál.
3. Čas šalátov
Šalát je na leto ideálnym jedlom. Keď si do zeleninového šalátu pridáte vhodného zástupcu komplexných sacharidov, napríklad kvinou, bulgur či nové zemiaky plus bielkovinu (vajce, tofu, rybu, morčacie mäso), máte dokonale vyvážený obed alebo večeru. Dresing si pripravte samy. Využite na to napríklad extra panenský olivový olej, jogurt a hlavne čerstvé bylinky. Zelenina je vhodná aj na prípravu teplých príloh. Skúste zapečené plnené papriky, paradajky, cukety či baklažán. Jednoducho všetko, čo sa dá „hodiť“ na gril alebo do rúry. Pri príprave šetrite olejom a dávajte pozor, aby sa zelenina nepripálila. Skvelou prílohou sú narýchlo orestované špenátové listy alebo zelenina pripravená na pare. Zelenina by mala tvoriť minimálne polovicu jedla.
Zdroj: shutterstock
Healthy,Lunch,Snack.,Tortilla,Wraps,With,Grilled,Chicken,Fillet,And
4. Studené polievky
Vyskúšajte aj studené zeleninové polievky, ktoré sú veľmi osviežujúce, jednoduché na prípravu a môžu nahradiť predkrm alebo teplú polievku. Najznámejšie je gaspacho, ale výborná je aj uhorková či cuketová polievka.
5. Ovocie ako dezert
Asi málokto máva v lete chuť na čokoládu. Skôr nás lákajú zrelé plody ovocia. Hoci obsahujú dosť jednoduchých cukrov, sú aj bohaté na vitamíny a vlákninu, preto nemá zmysel sa ovociu vyhýbať. Skúste si vyberať menej sladké druhy ako napríklad jahody, maliny, čučoriedky, černice, egreše či ríbezle. Pridajte ich do kaše, jedzte ich spolu s orechmi ako desiatu alebo si z nich pripravte zdravý dezert. Napríklad ich navrstvite na vyšľahaný tvaroh zľahka osladený čakankovým sirupom alebo si pripravte ovocný kokteil s trochou rozmixovaných ľanových semienok. Zo sladších plodov, ako sú marhule, broskyne alebo čerešne, si môžete upiecť zdravý múčnik alebo ich jedzte len tak.Dajte si však pozor na množstvo a doprajte si ho skôr v dopoludňajších hodinách, aby ste mali šancu získanú energiu vydať. Hoci melón patrí k zelenine, vnímame ho skôr ako ovocie. Ani melóna sa netreba báť. Obsahuje síce cukor, ale aj množstvo vody.
Zdroj: shutterstock
Homemade,Watermelon,Sorbet,With,Strawberry
6. Zmrzlina alebo sorbet?
Zmrzlina k letu neodmysliteľne patrí a málokto z nás sa jej dokáže pre štíhlu postavu vzdať. Skúste sa preto vyhnúť smotanovým nanukom a zmrzlinám. Vhodnejším variantom sú ovocné drene a sorbety bez stužených tukov a smotany. Ak chcete mať pod kontrolou cukor v nich obsiahnutý, urobte si vlastnú zmrzlinu. Zamrazte si ovocie ako maliny, černice, jahody alebo marhule a na kolieska nakrájaný banán. Zmrazené ovocie dajte do výkonného mixéra. Môžete zľahka prisladiť čakankovým sirupom a pridať trocha tvarohu alebo jogurtu. Zamrznutý banán zmrzlinu osladí a dodá potrebnú krémovú konzistenciu.

Zdroj: Canva NCpZ
7. Chcete sa osviežiť kávou?
Namiesto frapé so zmrzlinou alebo šľahačkou, ktoré sú kalorickou bombou, si doma pripravte ľadovú kávu s polotučným mliekom. Pripravte si espreso a nechajte ho vychladiť. Pridajte ľadové kocky, mlieko a zľahka rozmixujte. Výborné je aj jogurtové frapé s polovicou banánu. Rozmixujte ľad, 2 lyžice gréckeho jogurtu, jedno malé espreso a 2 dcl vody.
Zdroj: Shutterstock
Káva pripravená ako dezert odkloní chuť na sladké.
8. Zdravé grilovanie
Leto bez grilovania si ani nevieme predstaviť. Grilovanie však môže byť vinou karcinogénnych látok vznikajúcich pri vysokých teplotách naozaj rizikové, či už grilujete čokoľvek vrátane zeleniny. Pozor by ste si mali dať i na škodliviny, ktoré vznikajú z odkvapkávajúceho tuku do ohňa, odkiaľ sa ako dym dostávajú späť na jedlo. Z toho istého dôvodu nie je vhodné mäso vopred veľmi marinovať v oleji alebo ho olejom na grile potierať. Skúste si vyberať chudé mäsko alebo ryby. Vhodné je aj grilovať v alobale a mäso olejom potrieť až na tanieri.
9. S alkoholom opatrne
S letom sa nám spájajú aj niektoré druhy alkoholických nápojov. Aj u vás to je tak, že počas výletu na bicykli nesmie chýbať pivo z bufetu a na večernom posedení s priateľkami Aperol? Chyba! Je všeobecne známe, že alkohol brzdí všetky naše snahy schudnúť. Je totiž energeticky veľmi „výdatný“! Gram čistého alkoholu obsahuje približne 29 kJ energie, čo je len o 9 kJ menej, než má gram tuku. Bohužiaľ, na rozdiel od neho, jeho príjmom naše telo žiadnu živinu nezíska. Vyberajte si preto nápoje s čo najnižším obsahom alkoholu a nepite ich každý deň. A keď už, ideálne je suché biele víno mixované so sódou. Pivo, akokoľvek je pre leto typické, radšej vychutnajte len príležitostne. Obsahuje veľké množstvo sacharidov a má vysoký glykemický index, takže cukry z neho sa vám do krvi dostávajú veľmi rýchlo.
10. Pitný režim
Na pitný režim by sme v lete mali myslieť ešte viac než počas iných ročných období. Viac sa potíme, o to viac tekutín a minerálov strácame. Stratu tekutín majú na svedomí aj klimatizované priestory. Ochladený vzduch je totiž suchý.
Zdroj: shutterstock
Tall,Glasses,Full,Of,Ice,And,Frozen,Strawberries,And,Blueberries
11. Dochucujte bylinkami
Základom letného pitného režimu by mala byť čistá voda a prírodné minerálky práve kvôli doplneniu vypotených a športovými aktivitami spotrebovaných minerálnych látok. Voda by však nemala byť veľmi studená. Môžete ju ochutiť ovocím alebo bylinkami. Skúste napríklad mätu, šalviu, rozmarín alebo materinu dúšku.
12. Hýbte sa
Letné mesiace, krásne počasie a príroda nás doslova ťahajú von. Kto sa hýbe, spaľuje aj viac energie, a tak aj chudne. Skúste vymeniť auto alebo autobus za vlastný pohon. Do práce choďte na bicykli či kolobežke alebo aspoň kúsok prejdite pešo. Každý pohyb sa počíta. Cez víkend si doprajte dlhší cyklovýlet alebo túru. Spaľovať kalórie budete ľahko. Korčuľovaním v aeróbnej zóne budujete základnú vytrvalosť a ešte si tvarujete nohy a zadok. K letu, samozrejme, patrí plávanie. Energeticky náročnejší je kraul a znak. Ak sú vaším obľúbeným štýlom prsia, naučte sa ich plávať s hlavou ponorenou pod vodou. Vaša krčná chrbtica sa vám poďakuje. Paddleboarding je zasa výborný na posilnenie stredu tela.