Reklama

Vyrážate na dovolenku? Zavarte si do zásoby GULÁŠ, nielenže si pochutnáte ale aj ušetríte!

Pri dlhšej preprave hotových jedál, hlavne cez leto, je vhodné ich najprv sterilizovať.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Na dovolenku sa treba poriadne pripraviť a vyraziť na ňu ideálne s kufrom domácej stravy. Zavarená v sedemdecových pohároch zvládne aj dlhú cestu k moru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aké suveníry z dovolenky si nosí domov Michaela Majerníková?

    Dôležité tipy na zaváranie hotových pokrmov:

    - Počas sterilizácie dbajte na to, aby sa voda v hrnci/rúre neustále varila a poháre sa nedotýkali.

    - Po sterilizácii skontrolujte, či sú viečka pohárov pevne zatvorené.

    - Aj počas prepravy ich skladujte na chladnom a tmavom mieste.

    Zdroj: shutterstock

    Hlavne pri stanovaní zavarené jedlo vo fľaši isto uvítate.

    - Jedlo dlhšie vydrží, ak ho ešte pred sterilizovaním krátko podusíte na oleji.

    - Sterilizácia hotových jedál si vyžaduje dodržiavanie prísnych hygienických pravidiel. V opačnom prípade môže dôjsť k rastu baktérií a ku skazeniu jedla.

    3 možnosti, ako hotové jedlo sterilizovať:

    1. Vo vodnom kúpeli: Naplňte hrniec vodou tak, aby siahala do 2/3 výšky pohárov. Vložte doň poháre a priveďte do varu. Sterilizujte podľa druhu jedla a veľkosti pohárov (guláš aspoň 60 minút).

    2. V rúre: Predhrejte rúru na 100 °C. Na dno rúry umiestnite plech s vodou, následne doň vložte poháre. Sterilizujte takto aspoň 60 minút.

    3. V tlakovom hrnci: Postupujte podľa návodu výrobcu hrnca.

    Recept na guláš vo fľaši nájdete na ďalšej strane...

    Guláš na cesty

    3 poháre

    400 g bravčového pliecka ● 80 g cibule ● mletá rasca ● soľ ● mletá červená paprika ● olej

    Na oleji speníme cibuľu nasekanú nadrobno. Pridáme mäso nakrájané na kocky a opečieme zo všetkých strán. Prisypeme červenú papriku, soľ, rascu a podlejeme vodou. Dusíme približne 45 minút. Takto pripravený guláš nalejeme do čistých pohárov asi 2 cm pod okraj, pevne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 100 °C asi 1,5 až 2 hodiny. Mäso sa pekne dovarí a viečka sa stiahnu. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Čas sterilizovania: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Guláš na cesty

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.