Reklama

Vyskúšajte naše FIT KOLÁČE plné jabĺk a hrušiek: Zamilujete sa! Mňam...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Túto JABLKOVÚ BÁBOVKU si zamilujete! Hotová je raz-dva a chutí FAMÓZNE, mňam...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Petra Mitringová

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    S chladnejším počasím dobre padne kúsok teplého dezertu. Týmto so šťavnatým ovocím neodoláte, len sa tak rozplývajú na jazyku...

    Vybrali sme pre vás tieto jesenné fit koláčiky:

    Hrušková torta

    12 kúskov

    NA KORPUS: ● 150 g zmäknutého masla ● 125 g hladkej špaldovej múky ● štipka soli ● 125 g trstinového cukru ● 3 vajcia ● 2 ČL prášku do pečiva ● dreň z 1 vanilkového struku

    NA KRÉM: ● 200 g skyru ● 150 ml smotany na šľahanie (nízkotučnej) ● sladidlo podľa chuti

    NA HRUŠKOVÚ VRSTVU: ● 3 hrušky ● 300 ml vody ● 50 g špaldovej krupice ● 200 jablkového pyré bez cukru ● 40 g erytritolu ● 1/2 ČL škorice

    NA HRUŠKY: ● 3 hrušky ● 1 drievko škorice ● 500 ml bieleho vína

    Rúru predhrejeme na 175 °C a dve menšie formy na tortu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Na korpus spolu zmiešame suché ingrediencie. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj múčnu zmes. Cesto nalejeme do foriem a dáme piecť na 45 minút. Urobíme skúšku špajdľou, či sú korpusy prepečené. Vyberieme, necháme vychladnúť a potom horizontálne každý prerežeme na 2 časti. Na hruškovú vrstvu hrušky ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na malé kocky. V hrnci privedieme do varu vodu, zamiešame krupicu a varíme, kým nezískame hustú kašu. Vmiešame jablká, jablčné pyré, erytritol a škoricu. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu na penu a opatrne zapracujeme do skyru. Podľa chuti dochutíme sladidlom. Okolo jedného z korpusov upevníme tortovú obruč, potrieme tretinou hruškovej zmesi, následne krémom a priklopíme ďalším korpusom. Pokračujeme, až kým nepoložíme posledný korpus. Ten len potrieme zvyškom krému a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na ozdobu ošúpeme malé hrušky a dáme ich na 20 minút variť do bieleho vína so škoricou. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú tortu vyberieme, odstránime obruč a ozdobíme pripravenými hruškami.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Hrušková torta

    Tarta s hruškami

    10 kúskov

    NA HRUŠKY: ● 6 hrušiek ● 1 fľaša červeného vína ● 1 drievko škorice ● 1/2 vanilkového struku ● kôra a šťava z 1 pomaranča

    OKREM TOHO: ● 80 g masla ● 100 g mletých mandlí ● 100 g špaldovej múky ● 100 g erytritolu ● 50 g nízkotučného tvarohu ● 2 vajcia ● štipka soli ● 50 g smotany na šľahanie ● 1 vajce ● 1 PL nasekaných mandlí

    Ako prvé si pripravíme hrušky. Hrušky rozpolíme, ošúpeme a vyberieme jadrovník. Dáme do hrnca spolu so škoricou, s vanilkovým strukom, s kôrou a so šťavou z pomaranča, ako aj s vínom. Varíme spolu asi 20 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na tartu vytrieme maslom. V mise vypracujeme z masla, mandlí, múky, 50 g erytritolu, tvarohu, zo soli a z 1 vajca cesto, ktoré natlačíme do pripravenej formy.Zvyšný erytritol nasekáme spolu s citrónovou kôrou v sekáčiku a zmiešame so smotanou, s vajcom a so škoricou dohladka. Nalejeme na cesto, pridáme hrušky, posypeme nasekanými mandľami a dáme piecť na približne 40 minút.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tarta s hruškami

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Pečené jablká s marcipánom

    4 kusy

    ● 4 zrelé jablká ● 40 g vlašských orechov ● 50 g mletých lieskovcov ● 2 PL hrozienok naložených v ume ● 30 g marcipánu ● 20 ml pomarančového likéru (alebo pomarančovej šťavy) ● 1 bielok ● 1 PL trstinového vanilkového cukru ● škorica na posypanie

    Jablká umyjeme a odrežeme vrchnú časť so stonkou. Vyberieme jadrovník a do jabĺk lyžicou vyrobíme jamku. Vydlabanú dužinu nakrájame na menšie kúsky a premiešame s nasekanými vlašskými orechmi, ako aj s lieskovcami a hrozienkami. Marcipán vidličkou spracujeme spolu s likérom a pridáme do jablkovej zmesi. Bielok vyšľaháme s vanilkovým cukrom na tuhý sneh a zapracujeme do jablkovej zmesi. Tú následne nanesieme do dutiny v pripravených jablkách a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 25 minút dozlatista. Podávame posypané škoricou, prípadne poliate javorovým sirupom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečené jablká s marcipánom

    Škoricovo-mandľový koláč z plechu

    15 kúskov

    ● 350 g jabĺk ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 ČL škorice ● 180 g špaldovej múky ● 80 g mletých mandlí ● 2 a 1/2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 120 g jablčného pyré ● 120 ml rastlinného mlieka ● 100 g trstinového cukru ● 80 g repkového oleja

    Rúru predhrejeme na 200 °C a formu 27 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nastrúhame na tenké plátky. Pridáme citrónovú šťavu a škoricu a premiešame. Do misy preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme mleté mandle, cukor, soľ a premiešame.V druhej mise spojíme jablkové pyré, mlieko, olej a esenciu a pridáme do múčnej zmesi. Zľahka premiešame a ako posledné zapracujeme nastrúhané jablká. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme trochou cukru a dáme piecť asi na 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Škoricovo-mandľový koláč z plechu

    Jednoduchý banánový koláč s jablkami

    12 kúskov

    ● 2 jablká ● 3 zrelé banány ● 3 PL rastlinného mlieka ● 3 PL kokosového oleja ● 230 g hladkej špaldovej múky ● 100 g cukru z kokosových kvetov ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL škorice

    Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Dáme do misy a zmiešame s rozpusteným kokosovým olejom a rastlinným mliekom. Jedno jablko nakrájame na malé kocky a pridáme do banánovej zmesi. V druhej mise zmiešame spolu všetky suché ingrediencie, vlejeme banánovú zmes a vypracujeme cesto. To nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Druhé jablko nakrájame vodorovne na hrubšie pláty a poukladáme rovnomerne na cesto. Pečieme pri teplote 200 °C asi 35 až 40 minút. Pre istotu urobíme test špajdľou, či je koláč prepečený. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať erytritolom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jednoduchý banánový koláč s jablkami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.