Vyskúšajte naše FIT KOLÁČE plné jabĺk a hrušiek: Zamilujete sa! Mňam...
25. 9. 2024, 14:00

Zdroj: Canva NCpZ
S chladnejším počasím dobre padne kúsok teplého dezertu. Týmto so šťavnatým ovocím neodoláte, len sa tak rozplývajú na jazyku...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto jesenné fit koláčiky:
- Hrušková torta
- Tarta s hruškami
- Pečené jablká s marcipánom
- Škoricovo-mandľový koláč z plechu
- Jednoduchý banánový koláč s jablkami
Hrušková torta
12 kúskov
NA KORPUS: ● 150 g zmäknutého masla ● 125 g hladkej špaldovej múky ● štipka soli ● 125 g trstinového cukru ● 3 vajcia ● 2 ČL prášku do pečiva ● dreň z 1 vanilkového struku
NA KRÉM: ● 200 g skyru ● 150 ml smotany na šľahanie (nízkotučnej) ● sladidlo podľa chuti
NA HRUŠKOVÚ VRSTVU: ● 3 hrušky ● 300 ml vody ● 50 g špaldovej krupice ● 200 jablkového pyré bez cukru ● 40 g erytritolu ● 1/2 ČL škorice
NA HRUŠKY: ● 3 hrušky ● 1 drievko škorice ● 500 ml bieleho vína
Rúru predhrejeme na 175 °C a dve menšie formy na tortu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Na korpus spolu zmiešame suché ingrediencie. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj múčnu zmes. Cesto nalejeme do foriem a dáme piecť na 45 minút. Urobíme skúšku špajdľou, či sú korpusy prepečené. Vyberieme, necháme vychladnúť a potom horizontálne každý prerežeme na 2 časti. Na hruškovú vrstvu hrušky ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nakrájame na malé kocky. V hrnci privedieme do varu vodu, zamiešame krupicu a varíme, kým nezískame hustú kašu. Vmiešame jablká, jablčné pyré, erytritol a škoricu. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu na penu a opatrne zapracujeme do skyru. Podľa chuti dochutíme sladidlom. Okolo jedného z korpusov upevníme tortovú obruč, potrieme tretinou hruškovej zmesi, následne krémom a priklopíme ďalším korpusom. Pokračujeme, až kým nepoložíme posledný korpus. Ten len potrieme zvyškom krému a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na ozdobu ošúpeme malé hrušky a dáme ich na 20 minút variť do bieleho vína so škoricou. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú tortu vyberieme, odstránime obruč a ozdobíme pripravenými hruškami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Hrušková torta
Tarta s hruškami
10 kúskov
NA HRUŠKY: ● 6 hrušiek ● 1 fľaša červeného vína ● 1 drievko škorice ● 1/2 vanilkového struku ● kôra a šťava z 1 pomaranča
OKREM TOHO: ● 80 g masla ● 100 g mletých mandlí ● 100 g špaldovej múky ● 100 g erytritolu ● 50 g nízkotučného tvarohu ● 2 vajcia ● štipka soli ● 50 g smotany na šľahanie ● 1 vajce ● 1 PL nasekaných mandlí
Ako prvé si pripravíme hrušky. Hrušky rozpolíme, ošúpeme a vyberieme jadrovník. Dáme do hrnca spolu so škoricou, s vanilkovým strukom, s kôrou a so šťavou z pomaranča, ako aj s vínom. Varíme spolu asi 20 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na tartu vytrieme maslom. V mise vypracujeme z masla, mandlí, múky, 50 g erytritolu, tvarohu, zo soli a z 1 vajca cesto, ktoré natlačíme do pripravenej formy.Zvyšný erytritol nasekáme spolu s citrónovou kôrou v sekáčiku a zmiešame so smotanou, s vajcom a so škoricou dohladka. Nalejeme na cesto, pridáme hrušky, posypeme nasekanými mandľami a dáme piecť na približne 40 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Tarta s hruškami
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Pečené jablká s marcipánom
4 kusy
● 4 zrelé jablká ● 40 g vlašských orechov ● 50 g mletých lieskovcov ● 2 PL hrozienok naložených v ume ● 30 g marcipánu ● 20 ml pomarančového likéru (alebo pomarančovej šťavy) ● 1 bielok ● 1 PL trstinového vanilkového cukru ● škorica na posypanie
Jablká umyjeme a odrežeme vrchnú časť so stonkou. Vyberieme jadrovník a do jabĺk lyžicou vyrobíme jamku. Vydlabanú dužinu nakrájame na menšie kúsky a premiešame s nasekanými vlašskými orechmi, ako aj s lieskovcami a hrozienkami. Marcipán vidličkou spracujeme spolu s likérom a pridáme do jablkovej zmesi. Bielok vyšľaháme s vanilkovým cukrom na tuhý sneh a zapracujeme do jablkovej zmesi. Tú následne nanesieme do dutiny v pripravených jablkách a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 25 minút dozlatista. Podávame posypané škoricou, prípadne poliate javorovým sirupom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Pečené jablká s marcipánom
Škoricovo-mandľový koláč z plechu
15 kúskov
● 350 g jabĺk ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 ČL škorice ● 180 g špaldovej múky ● 80 g mletých mandlí ● 2 a 1/2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 120 g jablčného pyré ● 120 ml rastlinného mlieka ● 100 g trstinového cukru ● 80 g repkového oleja
Rúru predhrejeme na 200 °C a formu 27 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovník a nastrúhame na tenké plátky. Pridáme citrónovú šťavu a škoricu a premiešame. Do misy preosejeme múku a prášok do pečiva. Pridáme mleté mandle, cukor, soľ a premiešame.V druhej mise spojíme jablkové pyré, mlieko, olej a esenciu a pridáme do múčnej zmesi. Zľahka premiešame a ako posledné zapracujeme nastrúhané jablká. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme trochou cukru a dáme piecť asi na 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Škoricovo-mandľový koláč z plechu
Jednoduchý banánový koláč s jablkami
12 kúskov
● 2 jablká ● 3 zrelé banány ● 3 PL rastlinného mlieka ● 3 PL kokosového oleja ● 230 g hladkej špaldovej múky ● 100 g cukru z kokosových kvetov ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL škorice
Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Dáme do misy a zmiešame s rozpusteným kokosovým olejom a rastlinným mliekom. Jedno jablko nakrájame na malé kocky a pridáme do banánovej zmesi. V druhej mise zmiešame spolu všetky suché ingrediencie, vlejeme banánovú zmes a vypracujeme cesto. To nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Druhé jablko nakrájame vodorovne na hrubšie pláty a poukladáme rovnomerne na cesto. Pečieme pri teplote 200 °C asi 35 až 40 minút. Pre istotu urobíme test špajdľou, či je koláč prepečený. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať erytritolom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Jednoduchý banánový koláč s jablkami