Zdravé a chutné koláčiky s tvarohom: Šťavnatý banánový tvarožník jednoducho musíte vyskúšať!
31. 3. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Sviatky jari nemusia byť pre vás skúškou pevnej vôle. Tieto koláče plné tvarohu a ovocia sú totiž nielen chutné, ale vašej postave nijako neublížia.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Banánovo--tvarohový koláč
12 kúskov
● 100 g jogurtového masla ● 120 g trstinového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 vanilkový struk ● 3 vajcia ● 400 g zrelých banánov ● štipka soli ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 150 g pohánkovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 75 g ovsených vločiek
Maslo, 60 g cukru a vanilkový cukor vyšľaháme na penu. Vanilkový struk rozrežeme, vyškrabeme z neho dreň a pridáme do maslovej zmesi. Oddelíme od seba bielky a žĺtky a zapracujeme do maslovej zmesi. Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Spolu s tvarohom zamiešame do cesta. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a zvyšným cukrom na tuhý sneh. Múku spolu s práškom do pečiva preosejeme na maslovú zmes a spolu s ovsenými vločkami zapracujeme. Ako posledné opatrne nadľahčíme snehom z bielkov a nalejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávať môžeme s čerstvým syrom vymiešaným s práškovým cukrom a trochou rastlinného mlieka.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Banánovo--tvarohový koláč

Zdroj: Canva NCpZ
Tvarohová torta bez cukru
8 kúskov
NA CESTO: ● 40 g kokosovej múky ● 80 g mletých mandlí ● 4 vajcia ● 120 g práškového erytritolu ● 300 g čerstvého syra ● 4 ČL prášku do pečiva ● vanilková esencia
NA PLNKU: ● 8 plátkov želatíny ● 750 g nízkotučného tvarohu ● 125 g práškového erytritolu ● 100 ml mandarínkovej alebo inej šťavy ● 1 citrón ● 400 ml smotany na šľahanie
NA OZDOBU: ● ovocie ● mrvenička z ovsených vločiek, masla a štipky erytritolu
Na cesto v mise zmiešame múku, mandle, erytritol a prášok do pečiva. Pridáme vajcia, smotanový syr, vanilkovú esenciu a vymiešame hladké cesto. To nanesieme do formy s priemerom 22 cm vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na plnku nastrúhame kôru z citróna a z polovice vytlačíme šťavu. Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút. V mise vymiešame tvaroh, erytritol, mandarínkovú šťavu, citrónovú kôru a šťavu na hladký krém. Želatínu roztlačíme a rozpustíme na miernom ohni. Zamiešame asi 4 lyžice krému a potom spolu zamiešame do zvyšku krému. Smotanu vyšľaháme a zapracujeme do krému. Korpus vyberieme z formy a horizontálne prerežeme. Spodnú časť vložíme späť do čistej formy a zalejeme krémom. Časť krému si odložíme na ozdobu. Prekryjeme druhou časťou korpusu. Dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme zvyšným krémom, mrveničkou a ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Tvarohová torta bez cukru
Náš pocast o zdraví a jedle poznáte?
Nízkosacharidový tvarožník
16 kúskov
● 1 kg nízkotučného tvarohu ● 250 g zmäknutého masla ● 125 g erytritolu ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 citrón ● 6 vajec ● 5 PL krupice (špaldová) ● štipka soli ● kivi a maliny na ozdobu
Tvaroh dáme do sitka a necháme hodinu odkvapkať. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vytrieme tukom a vysypeme strúhankou. V mise šľaháme maslo, erytritol a vanilkový cukor asi 5 minút dokrémova. Citrón umyjeme pod horúcou vodou, nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Citrónovú kôru zamiešame do maslovej zmesi. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky po jednom zamiešame do maslovej zmesi.Potom zapracujeme aj citrónovú šťavu, tvaroh a krupicu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do cesta. To potom nalejeme do pripravenej formy a dáme piecť asina 1 hodinu. Po 30 minútach pečenia prekryjeme alobalom, aby sa povrch nespálil.Vypneme rúru a necháme ešte asi 15 minút vnútri. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a až potom nakrájame na kocky a ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Nízkosacharidový tvarožník

Zdroj: Nikoleta Šimonová
Tvarohový mriežkový koláč
12 kúskov
● 220 g špaldovej múky hladkej● 150 g medu● štipka soli● 5 vajec● 120 g masla● 1 kg nízkotučného tvarohu● 1 citrón● 2 balíčky vanilkovéhopudingu v prášku
Na cesto dáme do misy múku, 50 g medu, štipku soli, 1 vajce a na kocky nakrájané maslo. Vymiesime rýchlo na hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Na plnku necháme tvaroh odkvapkať v sitku. Citrón umyjeme, nastrúhame z neho kôru a potom odšťavíme. Cesto rozdelíme na dve časti a jednu vyvaľkáme. Prenesieme do formy s priemerom 30 cm, pričom vytvarujeme aj okraje. Dno popicháme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a zasypeme strukovinou. Dáme piecť pri teplote 180 °C na 10 minút. Vyberieme, odstránime papier aj strukovinu a necháme vychladnúť. Na plnku oddelíme od seba bielky a žĺtky zvyšných vajec. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným medom dokrémova. Vmiešame tvaroh, 1 ČL citrónovej kôry, citrónovú šťavu a vanilkový puding. Opatrne zapracujeme sneh. Nalejeme na predpečené cesto a úhľadne prekryjeme mriežkou, ktorú sme si spravili zo zvyšného cesta.Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Tvarohový mriežkový koláč
Makovo-černicový sen
12 kúskov
NA CESTO: ● 4 vajcia ● 100 g zmäknutého masla ● 90 g xylitolu ● 30 g práškového xylitolu ● 150 g mletého maku ● 70 g mletých mandlí ● štipka soli
NA KRÉM: ● 250 g černíc ● 3 plátky želatíny ● 225 g nízkotučného tvarohu ● 3 PL trstinového cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● ovocie na ozdobu
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s vyššími okrajmi vystelieme papierom na pečenie. Na cesto od seba oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s 90 g xylitolu a so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zmäknutým maslom a s 30 g práškového xylitolu na penu. Mletý mak a mandle spolu zmiešame a so snehom zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Natrieme na pripravený plech a pečieme asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém namočíme želatínu do studenej vody. Černice, tvaroh, 2 PL citrónovej šťavy a cukor spolu rozmixujeme na pyré. Želatínu vyžmýkame, rozpustíme na miernom ohni, pridáme 2 PL tvarohového krému, premiešame a zapracujeme do zvyšku krému. Dáme do chladničky. Len čo začne zmes želírovať, vyšľaháme smotanu a zapracujeme do krému. Natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Makovo--černicový sen