Vyskúšajte tieto fantastické dezerty so sladkými čučoriedkami, je to DOBROTA!
29. 8. 2024, 6:00

Vrátili ste sa z hôr s vedierkom čerstvých čučoriedok? Okrem lahodného džemu si z nich môžete pripraviť takéto dokonalé dezerty. Mňam!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto čučoriedkové recepty:
- Panna cotta so šľahačkou
- Americký čučoriedkový koláč
- Pletený kysnutý chlebík
- Koláč s vločkovou mrveničkou
- Šťavnaté cupcaky
Panna cotta so šľahačkou
4 porcie
5 plátkov želatíny ● 1/4 vanilkového struku ● 1 ČL limetovej kôry ● 50 g čučoriedok ● 30 g krupicového cukru ● 500 ml smotany na šľahanie ● šľahačka a čučoriedky na ozdobu
Želatínu namočíme do studenej vody. Vanilkový struk prerežeme a vyškrabeme z neho dreň. Do hrnca pridáme vanilkovú dreň, limetovú kôru, 50 g rozmixovaných čučoriedok, 30 g cukru a smotanu. Privedieme do varu. Potom stiahneme, želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcej čučoriedkovej smotane. Následne nalejeme do pohárikov a necháme vychladnúť. Panna cottu prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými čučoriedkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Panna cotta so šľahačkou
Americký čučoriedkový koláč
12 kúskov
NA CESTO: 450 g hladkej múky ● 70 g práškového cukru ● štipka soli ● 250 g studeného masla ● 70 ml ľadovej vody
NA PLNKU: 900 g čučoriedok ● 90 g hnedého cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu v prášku ● 2 PL strúhanky
Na cesto v mise vypracujeme z múky, práškového cukru, zo soli, z masla nakrájaného na kocky a ľadovej vody hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Čučoriedky premiešame s hnedým cukrom a vanilkovým pudingom a dáme bokom. Formu na koláč vytrieme maslom. Z 2/3 cesta vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske kruh o niečo väčší ako pripravená forma a prenesieme do formy, pričom vytvarujeme aj okraje. Dno posypeme strúhankou a nanesieme čučoriedky. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, ktorý narežeme na širšie pásy. Tie následne poukladáme na povrch čučoriedok tak, aby vznikla mriežka. Prevísajúce okraje odrežeme. Dáme piecť na 45 až 50 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 45 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: shutterstock
Americký čučoriedkový koláč
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Pletený kysnutý chlebík
12 kúskov
NA CESTO: 150 ml mlieka ● 21 g čerstvého droždia ● 40 g krupicového cukru ● 290 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 70 g zmäknutého masla
NA PLNKU: 150 g čučoriedkovej marmelády
NA POLEVU: 80 g práškového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 PL nasekaných orechov
Vlažné mlieko zmiešame s droždím a 1 lyžicou cukru. Dáme na 10 minút bokom, nech vzíde kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zvyšok cukru a soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku, do ktorej vlejeme kvások a maslo. Dôkladne vymiesime na hladké elastické cesto. Prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, dáme ho na zľahka pomúčenú dosku a vyvaľkáme na 30 x 40 cm veľký plát. Potrieme marmeládou a z kratšej strany zvinieme do valca. Ten ostrým nožom pozdĺžne prerežeme. Obe časti spolu prepletieme a tak vložíme do vymastenej formy na chlebík. Prekryjeme utierkou a necháme ešte 45 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu vymiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy dohladka. Tú nalejeme na vychladnutý chlebík a posypeme nasekanými orechmi.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 105 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Pletený kysnutý chlebík
Koláč s vločkovou mrveničkou
9 kúskov
NA POSÝPKU: 120 g studeného masla ● 150 g polohrubej múky ● 100 g krupicového cukru ● 2 ČL vanilkového cukru ● štipka soli ● 80 g ovsených vločiek
NA CESTO: 250 g zmäknutého masla ● 170 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového cukru ● 4 vajcia ● 400 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 balíček prášku do pečiva ● 5 PL mlieka ● 600 g čučoriedok
Rúru predhrejeme na 190 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Ako prvé si pripravíme mrveničku. Studené maslo nakrájame na kocky, pridáme ostatné suroviny a prstami vytvoríme mrveničku. Dáme zatiaľ do chladničky. Na cesto vyšľaháme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli na penu. Po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Ako posledné zapracujeme mlieko. Cesto nanesieme na pripravený plech a posypeme čučoriedkami. Následne prekryjeme vrstvou mrveničky a dáme piecť na 35 až 45 minút dozlatista.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Koláč s vločkovou mrveničkou
Šťavnaté cupcaky
12 kúskov
175 g hladkej múky ● 150 g krupicového cukru ● 85 g masla ● 85 ml mlieka ● 75 g čučoriedok ● 2 vajcia ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL vanilkového cukru ● štipka soli
NA KRÉM: 200 g čučoriedok ● 200 g smotanového syra ● 175 g práškového cukru ● 125 g masla ● 24 g stužovača šľahačky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL vanilkovej pasty
Na krém očistíme čučoriedky a následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pyré spolu s citrónovou šťavou dáme do hrnca a varíme 7 až 10 minút. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom dokrémova. Pridáme smotanový syr, čučoriedkové pyré, vanilkovú pastu a stužovač a vymiešame dohladka. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka a vložíme aspoň na polhodinu do chladničky. Na mafiny predhrejeme rúru na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovým košíčkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom na penu. Ku koncu pridáme vajcia. V druhej mise premiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli. Na dvakrát zapracujeme do maslovej zmesi spolu s mliekom. Ako posledné zľahka zamiešame čučoriedky. Cesto nanesieme do pripravených košíčkov a dáme piecť na 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom ozdobíme krémom, prípadne čerstvými čučoriedkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Šťavnaté cupcaky