Hotová bomba pre zdravie! 6 vecí, ktoré ste o škorici nevedeli: Prečo sa ju oplatí jesť?
19. 10. 2014, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:30)

Zdroj: Shutterstock
Škorica je zázračný liek v kuchyni. Bojuje proti vírusom, chráni pred chorobami a zlepšuje pamäť. A to nie je všetko! Zistite, čo ešte dokáže.
1. Bojuje proti vírusom
Škoricová kôra je jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík. Ak si ju zmiešate s medom, ako to robievali naše staré mamy, pomôže pri nachladnutí a bolestiach hrdla. Okrem toho však vďaka obsahu esenciálnych olejov pomáha likvidovať rôzne typy vírusov, baktérií a plesní.

Zdroj: Shutterstock
Škorica
2. Zlepšuje pamäť
Ak potrebujete niečo vyriešiť alebo sa sústrediť, dajte si do vonnej lampy škoricovú esenciu. Škoricová vôňa má totiž priam zázračné účinky na naše mozgové bunky - zlepšuje pozornosť aj pamäť, najmä tú vizuálnu.
3. Chráni pred trombózou
Aby ste sa vyhli vzniku krvných zrazenín, jedzte škoricu, pite škoricový čaj či varené vínko so škoricou. Táto voňavá korenina totiž prispieva k riedeniu krvi a tak je vhodnou prevenciou pred vznikom týchto nebezpečných krvných útvarov, ktoré nám môžu poriadne skomplikovať život.
Zdroj: Shutterstock
Škoricový čaj
4. Stráži cukor v tele
Ak denne zjete približne 1 g škorice, výrazne si môžete znížiť hladinu glukózy v krvi - až o 30 %! Je to dokázané najnovšími vedeckými štúdiami. Škorica urýchli vstrebávanie cukrov, a tým uľahčí ich trávenie. Dajte si ju do jogurtu, strúhaného jabĺčka či ovsenej kaše.
5. Zlepšuje trávenie
A to výrazne! Vďaka obsahu rôznych minerálnych látok, vápnika, mangánu a vlákniny uľahčuje trávenie v hrubom čreve a stará sa o bezproblémový chod tráviacej sústavy. Okrem toho odstraňuje plynatosť, pomáha pri zápche alebo hnačke. Pozor však, tehotné ženy by mali jesť škoricu len s mierou.
6. Bodyguard nášho srdca
Škorica umožňuje lepšie z tela odstraňovať škodlivé látky vrátane nadbytočných tukov - znižuje hladinu cholesterolu, a tak sa súčasne stará aj o zdravie nášho srdca a pomáha predchádzať ateroskleróze.