Zelenina nestačí! Prečo väčšina žien robí chybu v tom, čo si dáva na tanier? Až toto ma naučilo
7. 5. 2025, 6:00

Zdroj: Ivana Adamcová
Poznáte to, keď vám niekto radí, ako nahradiť ťažké jedlá, ako je údená šunka či majonézový šalát, niečím ľahším... Ako to urobiť, aby ste si veci neodopierali, ale zároveň nenarušili priebeh chudnutia.
Nedávno bola Veľká noc a vždy niečo príde, čo vám naruší proces chudnutia alebo dodržiavania nejakého stravovacieho režimu. Niekedy sú to oslavy, inokedy sviatky či dovolenka. Navyše ja milujem tradičné napríklad tie veľkonočné jedlá a mám na nich rada najmä to, že mi pripomínajú chuť, ktorú si pamätám z detstva. Preto dať do zemiakového šalátu jogurt namiesto majonézy alebo ju úplne vynechať u mňa nepripadá do úvahy. To už by podľa mňa neboli tradičné jedlá.

Kalorické a ťažké
Už minule som opísala, že čo sa jedla týka, chýba mi pestrosť, na druhej strane, aj tým stereotypom si budujem návyk. A jem to, čo mi chutí. Veľká noc však bola špecifická, naše tradičné jedlá pozostávajú z údenej obvarenej šunky, klobások, fašírky (respektíve plnky), vajíčkovej hrudky, cvikly a chrenu.
Zdroj: František Iván
Tradičné veľkonočné jedlá nie sú diétne. Údená šunka, vajíčková hrudka, fašírka resp. veľkonočná plnka... a klobásky...
Zvyčajne si z každého nakrájame malé kúsky, zmiešame na tanieri a potom ešte zajedáme výborným domácim bielym koláčom. Jednoducho, v tomto menu veľa zdravých nekalorických potravín nenájdete. Až na cviklu a chren. Preto tento rok, keďže sme boli sami, som toho pripravila oveľa menej. To bolo prvé opatrenie. Keď nemáš, neješ. No a potom som si to premyslene rozdelila a snažila sa nejesť rovnaké jedlo na raňajky, obed a večeru, ale maximálne raz za deň.
Zdroj: Ivana Adamcová
Výmena. Záleží na tom, čo držíte v ruke
Keď vám je ťažko
Väčšinou jeme toľko, až nám z toho býva ťažko alebo sme po jedle ospalé. Alebo ako to mám ja, asi hodinu po jedle mám chuť na niečo sladké, niečo sa mi žiada dojesť. To sú signály, že pomery jedla a celkovo porcia na tanieri nie je vyvážená. Nemáme mať hlad hodinku až dve po jedle, ani by nás nemala prepadať chuť na sladké či únava, lebo to znamená, že nám na tanieri niečo chýbalo. Stále sa učím správne vyvažovať porciu, dostať to „do hlavy“ natoľko, aby som v reštaurácii nemusela premýšľať, čo si dám, ale automaticky si dokážem vyskladať porciu a udržať tak dlhodobo stravovanie bez nemilých prekvapení.
Zdroj: Ivana Adamcová
Tekvica so syrom a šalát k tomu. Aj takto vyzerá moja večera. Vyhýbam sa sacharidom. Tekvica zasýti, je ľahko stráviteľná a syr dodá bielkoviny aj tuk. Zelenina je zase super doplnok, a tiež prispieva k sýtosti.
Pomery a rozdelenie - ako to teda mám?
Toto rozdelenie je stále približné, pretože treba poznať jednotlivé potraviny, ktoré čo obsahujú, kam ich zaradiť a ako rýchlo sú stráviteľné. Od toho sa odvíja aj ich množstvo na tanieri. Pomery sú iba čísla, ak za tým nevidíte konkrétne potraviny a nenabiehajú vám údaje ako napríklad, aha, ryža je sacharid, a teda dám si jej menej… Štandardne majú naše jedlá priveľa sacharidov, či už doma, alebo v reštauráciách.
Prílohy na tanieroch sú tie, ktoré nás majú zasýtiť, ale to je klam. Lebo práve vďaka nim nám rýchlo vyskočí inzulínová krivka a po hodine klesne, a práve vtedy prichádza pocit, že ešte máme chuť na niečo sladké. Takže pri redukcii hmotnosti nie je dôležité nejesť alebo zmenšovať porcie, skôr inak vyskladať porcie.
Ako si správne vyskladať porciu? Čítajte na 2. strane...
Strana
1/2