Reklama

Veľká noc je za dverami a tak si s nami upečte tieto dokonalé VEĽKONOČNÉ REZY, makové sú TOP!

makové rezy s višňovým džemom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Sviatky už skutočne klopú na dvere, a tak je najvyšší čas premyslieť si, čo dobré pre šibačov pripravíte. Za týmito rezmi sa len tak zapráši, verte nám.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krok za krokom: Ako si doma upiecť veľkonočnú tortu s tvarohovým krémom a marhuľami

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na veľkonočné rezy:

    Anketa

    Veľkonočné rezy – klasika alebo zbytočnosť?

    Mrkvové rezy s penou z bielej čokolády

    15 kúskov

    NA KORPUS: 200 g nastrúhanej mrkvy ● 30 g citrónovej šťavy ● kôra z 1/2 pomaranča ● 1 vajce L ● 70 g slnečnicového oleja ● 100 g medu ● 65 g hladkej múky ● 50 g celozrnnej pšeničnej múky ● štipka soli ● 1/4 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL mletej škorice

    NA ŽELÉ: 5 g práškovej želatíny ● 30 ml vody ● 210 g dužiny pomaranča (3 až 4 pomaranče) ● 30 g cukru

    NA ČOKOLÁDOVÚ PENU: 5 g práškovej želatíny ● 30 ml vody● 3 žĺtky ● 20 g krupicového cukru ● 110 g mlieka ● 100 g bielej čokolády ● 180 ml smotany na šľahanie

    NA OZDOBU: 100 ml smotany na šľahanie ● 30 g práškového cukru

    V miske zmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, vajce, olej a med. Pridáme preosiate múky, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a všetko dobre premiešame. Hmotu vylejeme do formy 20 x 20 cm vyloženej papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 175 °C 25 až 30 minút. Na pomarančové želé necháme v studenej vode 10 minút napučať želatínu. Pomaranče zbavíme kôry a bielych častí, takže ostane iba čistá dužina. Tú vložíme do hrnca spolu s cukrom a privedieme do varu. Počas varenia jemne rozdelíme na malé kúsky. Odstavíme a necháme schladnúť na približne 50 °C, potom pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a vložíme na hodinu do chladničky. Na penu nasypeme do studenej vody želatínu a necháme 10 minút napučať. V miske zmiešame žĺtky, cukor a dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Mlieko zohrejeme pod bod varu a následne ho za stáleho miešania vlejeme k žĺtkom. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a varíme, kým nedosiahne 80 °C a nezačne jemne hustnúť. Odstavíme, vsypeme nasekanú bielu čokoládu a rozmiešame. Teraz pridáme aj napučanú želatínu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Zakryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala krému, a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme a jemne zapracujeme do krému. Zmes preložíme na pomarančovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a opäť vložíme do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín. Koláč nakrájame na rezy a ozdobíme osladenou šľahačkou.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mrkvové rezy s penou z bielej čokolády

    Makové rezy s višňovým džemom

    30 kúskov

    NA 3 VANILKOVÉ KORPUSY: 9 vajec ● 180 g trstinového cukru ● 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 180 g hladkej múky ● 21 g prášku do pečiva ● 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny

    NA 2 MAKOVÉ KORPUSY: 6 vajec ● 120 g krupicového cukru ● 120 g hladkej múky ● 14 g prášku do pečiva ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 4 PL celého maku ● 400 g višňového džemu

    NA POLEVU: šťava z 3 citrónov ● 400 g práškového cukru

    Prvý vanilkový korpus pripravíme vyšľahaním 3 vajíčok so 60 g cukru a s 1/2 ČL vanilkového extraktu na svetlú penu. Potom pridáme 60 g preosiatej múky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Takto pripravíme ešte aj ďalšie dva vanilkové korpusy. Necháme vychladnúť. Na prvý makový korpus vyšľaháme 3 vajíčka so 60 g cukru na svetlú penu. Pridáme 60 g preosiatej múky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 2 lyžice maku a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Takto pripravíme ešte jeden makový korpus. Necháme vychladnúť. Z vychladnutých korpusov odstránime papier na pečenie. Ako prvý na čistý podnos uložíme vanilkový korpus a potrieme tenučkou vrstvou višňového džemu. Prikryjeme makovým korpusom. Makový korpus potrieme hrubou vrstvou džemu a opäť prikryjeme vanilkovým korpusom. Na vanilkový korpus natrieme tenučkú vrstvu džemu a pridáme makový korpus. Teraz natrieme poslednú hrubú vrstvu džemu a zakryjeme posledným vanilkovým korpusom. Jemne korpusy popritláčame po celej ploche a uložíme na chladné miesto, aspoň na 2 hodiny, aby sa korpusy spojili. Na polevu vymiešame citrónovú šťavu s cukrom a rovnomerne polejeme celý povrch koláča. Necháme polevu 10 minút zatuhnúť a môžeme krájať.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas pečenia: 5 x 12 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makové rezy s višňovým džemom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Medový krémeš

    15 až 20 kúskov

    NA MEDOVÉ PLÁTY: 500 g hladkej múky ● 60 g masla izbovej teploty ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 4 PL medu ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 vajce ● 2 žĺtky ● práškový cukor na posypanie

    NA KRÉM: 1 l mlieka ● 4 žĺtky ● 2 balíčky Zlatého klasu ● 120 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 ml smotany na šľahanie

    Suroviny na medové pláty dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každé cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu s rozmerom 25 x 30 cm. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Oba pláty necháme vychladnúť. Na krém vlejeme dve tretiny mlieka do kastróla a zohrejeme pod bod varu. Zvyšné mlieko dáme do misky, pridáme žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a dobre premiešame. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávame do žĺtkovej zmesi. Všetko potom vlejeme späť do kastróla a uvaríme hustý krémový puding. Preložíme ho do misy a zakryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala pudingu. Necháme vychladnúť. Keď je puding vychladnutý, vyšľaháme šľahačku a jemne ju do pudingu zapracujeme. Pôjde to lepšie, ak puding pred tým prešľaháme. Na podnos položíme prvý medový plát a rovnomerne rozotrieme vanilkový krém. Prikryjeme druhým medovým plátom, jemne popritláčame, aby sa všetko spojilo, a odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Medový krémeš.

    Monarské rezy

    20 kúskov

    NA KORPUS: 5 bielkov ● štipka soli ● 200 g opražených lieskových orieškov + na ozdobenie ● 160 g práškového cukru

    NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 5 žĺtkov ● 130 g práškového cukru ● 100 g masla izbovej teploty ● 80 g čokolády

    Bielky so soľou vyšľaháme na pevné špičky. Pridáme zomleté oriešky zmiešané s cukrom a jemne zapracujeme. Hmotu vylejeme do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme 25 až 30 minút. Urobíme tesť špajľou. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu a postupne pridávame zmäknuté maslo. Nakoniec už len ručne zamiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus. Necháme stuhnúť približne 2 hodiny a môžeme krájať pekné malé kocky, ktoré ozdobíme nasekanými orieškami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Anketa

    Ktoré z našich rezov si upečiete?

    Čokoládovo-karamelové rezy

    15 kúskov

    NA KORPUS: 120 g hladkej múky ● 80 g práškového cukru ● 50 g strúhaného kokosu ● 125 g roztopeného masla

    NA KARAMEL: 125 g masla ● 80 g trstinového cukru ● 1 kondenzované mlieko

    NA POLEVU: 200 g čokolády 54-percentnej + na ozdobenie ● 1 PL masla

    Do misy vsypeme múku, cukor, kokos, pridáme roztopené maslo a zmiešame. Zmes preložíme do formy s rozmerom22 x 22 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, a utlačíme na dno formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °Ca pečieme 15 minút. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cukor a miešame, pokým sa cukor úplne nerozpustí. Potom opatrne vlejeme kondenzované mlieko, privedieme do varu a ešte 3 minúty povaríme. Následne karamelovú zmes vylejeme na predpečený korpus a vložíme späť do rúry. Pečieme 10 minút. Necháme vychladnúť. V ohňovzdornej miske nad vodnou parou necháme rozpustiť čokoládu s maslom. Čokoládu vylejeme na vychladnutú karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť. Koláč rozkrájame na menšie rezy a podávame ozdobené čokoládou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    čokoládovo - karamelové rezy

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.