Antioxidanty sú prírodné látky, ktoré v bunkách bojujú proti oxidácii. Hlavným zdrojom sú rastlinné potraviny, no niektoré z nich vytvára i naše telo, pričom každý typ antioxidantu funguje inak. My sme vybrali zopár veľmi účinných. Čo by ste o nich mali vedieť?

Vitamín C

Patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Vitamín C sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Pomáha predchádzať rakovine žalúdka, pľúc a tráviaceho systému. Posilňuje imunitu a podieľa sa napríklad na tvorbe kolagénu, je súčasťou mnohých metabolických procesov.

Kde ho hľadať: bobuľové ovocie, čerešne, šípky, kivi, brokolica, citrusy, jahody, paradajky, papriky, kapusta, kel, zemiaky

Vitamín E

Je to účinný antioxidant rozpustný v tuku. Odstraňuje voľné radikály a zabraňuje im útočiť na bunky. Ovplyvňuje tiež tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa na obnove a raste svalovej hmoty a ďalších tkanív. Podporuje činnosť pohlavných žliaz a spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív. Ďalej má močopudné účinky a znižuje krvný tlak.

Kde ho hľadať: celozrnné produkty, rastlinné oleje, napríklad olivový, repkový alebo slnečnicový olej, orechy a listová zelenina

Betakarotén

Slúži ako žltočervené rastlinné alebo živočíšne farbivo. Ide vlastne o provitamín A, ktorý sa v organizme mení na vitamín A. Pri jeho nedostatku sa zvyšuje riziko rakoviny a klesá celková imunita. Má význam pre zachovanie zdravého zraku, pozitívne vplýva na pokožku a prispieva k silnejšiemu imunitného systému.

Kde ho hľadať: tekvica, mrkva, cvikla, červená a žltá paprika, žltý melón, broskyne, marhule, špenát, kel, petržlenová vňať

Flavonoidy

Každá rastlina obsahuje inú kombináciu flavonoidov. Pomáhajú chrániť pred srdcovými chorobami, rakovinou, artritídou, starnutím, sivým zákalom, stratou pamäti, mozgovou príhodou, zápalom a infekciou.

Kde ich hľadať: zelený čaj, hrozno, červené víno, jablká, čokoláda, bobuľové ovocie

Tuk je orgán
Zdroj: shutterstock

Viete, že...

tuk je orgán?

Tukové tkanivo lekári nepovažujú len za nejakú trasľavú hmotu v ľudskom tele. Z odborného hľadiska ide o veľmi aktívny endokrinný orgán, čiže orgán s vnútorným vylučovaním. Produkuje množstvo látok vrátane hormónov, ktoré sa vyplavujú do krvi a ovplyvňujú energetickú rovnováhu nášho organizmu, metabolizmus, citlivosť tkanív na inzulín, zápalové procesy, môžu pozmeniť imunitnú odpoveď organizmu. Látky vylučované tukovým tkanivom môžu pôsobiť dokonca na nádorové bujnenie a srdcovo-cievne choroby.