Reklama

Druhý týždeň už spaľujem tuky! Ale ako zvládnuť pauzy medzi jedlami? Mám s tým vážne problémy

Na snímke je chudnutie s redaktorkou Ivanou Adamcovou z Nčpž.

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Druhý týždeň som začala s redukciou tuku, ale aj so zlepšením metabolizmu, trávenia či s nastavením na nové stravovacie návyky. Ako mi to šlo? Nič moc, veď čítajte ďalej...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo som jedla vo svojom druhom týždni v chudnúcej výzve: 10 kíl do jari?

    Po detoxikačnom týždni, ktorý slúžil hlavne na odľahčenie trávenia, odvodnenie tela a naštartovanie zdravej produkcie enzýmov, obnovenie črevnej bakteriálnej rovnováhy a na úpravu kolísania cukru v krvi, začíname v podstate normálne, ale kontrolovane jesť. Po prvom týždni moja váha naozaj ukazovala nejaké kilá dole, ale zrejme ide len o vodu, takže určite nešlo o redukciu tuku ani vnútorného tuku, ktorého sa chceme pri chudnutí zbaviť najviac. No tento týždeň už začíname skutočne zhadzovať. Tešila som sa ako malé dieťa!

    Zdroj: Lýdia Czakó

    Aj keď jem menej, vládzem oveľa viac ako predtým. Hlad ma neoslabuje, skôr dodáva energiu. Ale možno je to len nastavením v hlave.

    Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako som chudla prvý týždeň, tak čítajte tento článok!

    Je to riadna zmena!

    Musím priznať, že podľa výpočtu svojho denného kalorického príjmu nejem vôbec tak málo. Mám normálne porcie, ibaže pomer bielkovín, zeleniny a škrobu sa mení. No a keď nie ste zvyknuté na zeleninové jedlá tak ako ja, ale skôr na rôzne zahustené prívarkové a prílohové klasiky, tak je to poriadna zmena. Lebo na mojom tanieri mala príloha vždy navrch, teraz ťahá za kratší koniec. A doplnkový šalátik bol pred tým len tak do počtu, teraz hrá hlavnú úlohu. Ak ste však mali odvahu začať s detoxikačným týždňom, tak je to výborná príprava na to, aby ste tento týždeň necítili hlad a mali pocit, že jete „normálne“.

    Zdroj: shutterstock

    Takto vyzerá môj tanier - príloha (sacharidová) je vždy najmenšia v pomere k zelenine a bielkovine.

    Čo jem? Zelenina a bielkovina je základ

    Zelenina a bielkovina sú skutočne základ. Ale po poriadku, moje raňajky predstavovali hlavne vločky s jogurtom alebo mliekom, alebo syry, to bol môj bielkovinový základ. A potom som pridala ovocie alebo zeleninu, podľa toho, či som chcela sladké alebo slané raňajky. Obedy a večere u mňa pozostávajú zhruba zo 150 gramov bielkoviny a 150 gramov zeleniny a k tomu pridávam 40 gramov škrobu, čo zodpovedá asi krajcu ražného chlebíka. Ale škrob je aj ryža, bataty, kvinoa, amarant či cestoviny. V podstate na obed a večeru jem 350-gramové jedlo, čo je normálna porcia. A po obede pridám jeden kus nejakého ovocia, aby som zahnala chuť na sladké.

    Čo som sa naučila

    Tento týždeň ma veľa naučil, jednak, že bielkovina je aj šošovica či cícer. Viem, nesmejte sa! Nikdy predtým som tieto veci nesledovala. Naučila som sa jesť tofu a feta syr, lebo aj to sú bielkoviny. Začalo mi chutiť avokádo, tekvica a cvikla... Alebo som bola len veľmi hladná? (Smiech.) Ani zeler nemám rada, ale aj ten už zvládnem. Všetko varím bez tuku, dá sa bez neho spokojne žiť. Pretože hodiť do rúry zeleninu na papieri na pečenie vám šetrí čas. Nezabudnite, že taká cuketa pred pečením váži oveľa viac, ale tých 150 gramov zeleniny je množstvo, ktoré si máte dať na tanier, takže som sa naučila správne vážiť zeleninu a aj si uvedomiť, že 40 gramov ryže je pred uvarením a po uvarení to bude dvojnásobné množstvo, čo ma potešilo. Taktiež som sa naučila, že tuk máme prirodzene v syroch, mäse aj tvarohu, chýbať vám teda nebude a nemusíte sa báť, že sa dôležité vitamíny nebudú mať ako vstrebať do tela.

    Ak ste zvedavé, ako sa hýbem, čítajte tento článok....

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Kedysi som na tanieri mávala veľa zemiakov alebo ryže, šalát bol len do počtu. Dnes je to opačne. Vyvážený tanier má mať rovnaký pomer bielkoviny a zeleniny a škrobové prílohy sú skutočne maličké alebo žiadne.

    Nebolo všetko ideálne, toto mi robilo problém

    Vždy mi robia problémy dlhé pauzy medzi jedlami, podľa Zuzky Líškovej, ktorá mi jedálniček nastavovala, by mali byť päťhodinové. Nie vždy mi to vychádza a nie vždy to vydržím. Niekedy raňajkujem až o deviatej alebo desiatej, potom sa mi zdá, že obedovať o druhej až tretej, je príliš neskoro. Taktiež sa snažím nejesť veľmi neskoro, takže jesť po ôsmej už nechcem. Chýbajú mi snacky, ktoré v tomto týždni nemám. Párkrát som hlad medzi jedlami zahnala mandarínkou či pomarančom navyše. Najviac sa však motivujem víziou, ako budem super vyzerať. A keď večer ležím v posteli  s pocitom hladu a túžim si  dať niečo malé, spomeniem si na slová trénera. „To je dobre, že si hladná. Chudneš.“ Toto jeho zľahčenie mi doteraz pomáha. Lebo predstava, že práve chudnem a ráno po zobudení budem mať skutočne o pol kila menej, je predsa to, čo chcem.

    Ak ste zvedaví, ako som schudla 20 kíl, čítajte tu...

    Ako zvládnuť pauzy medzi jedlami?
    Radí Zuzana Líšková, výživová poradkyňa

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Zuzka ma naučila, že disciplíne sa dá naučiť, nie je to nadľudský dar či vrodená danosť. Ľudia, ktorí si dokážu odrieknuť niečo, čo by im bránilo v dosiahnutí cieľa, sú úspešní.

    Pauzy si usporiadajte tak, aby boli pre vás príjemné a zvládnuteľné. Dlhšie pauzy medzi jedlami prinášajú množstvo zdravotných výhod, ktoré moderné poznatky o metabolizme a trávení len potvrdzujú. Pamätátesa, kedysi sa odporúčalo jesť častejšie a v menších množstvách, aby sme predišli pocitu hladu. Dnes sa však zdôrazňuje, že neustále „zobkanie“ môže zaťažovať organizmus a brániť jeho prirodzeným regeneračným procesom.

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Pamätáte, keď sa kedysi odporúčalo jesť počas dňa veľa malých porcií? Dnes je to naopak, tri jedla musia stačiť a pauzy sú dôležité.

    Prečo sú dôležité?

    Pri každom jedle stúpa hladina inzulínu, aby sa cukor z krvi mohol spracovať na energiu. Ak však neustále niečo jeme, inzulín je stále aktívny, čo môže časom viesť k inzulínovej rezistencii a, naopak, dlhšie prestávky umožňujú hladine inzulínu prirodzene klesnúť, čo pomáha udržiavať citlivosť buniek na inzulín.

    Stále dookola telo musí tráviť

    Okrem toho, ak často jeme, telo je nútené stále niečo tráviť, a to ho zaťažuje. Z toho býva nadúvanie či zápcha. Pauzy nás teda nemajú šikanovať, ale majú telu pomôcť. Určite si nerozdeľujte porcie na viackrát, ak je to plnohodnotná porcia, telo dostane všetko, čo má, už potrebuje len čas na to, aby to spracovalo. Bielkovina sa napríklad trávi aj päť hodín. Takže, ak niektorá pauza bude trvať tri hodiny a druhá päť, nič to, aj tak sa snažte pauzy dodržať.

    Autor článku

    Ivana Adamcová

    vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
    Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.