Objavte s nami japonský zázrak menom MATČA: Poradí s nadváhou, depresiou aj rakovinou...
27. 9. 2024, 10:00
Jemný prášok z lístkov zeleného čaju je čoraz populárnejší. A to nielen pre svoje priaznivé účinky na zdravie, ale aj špecifickú chuť, ktorá výborne vynikne v týchto fit dezertoch.
Zdroj: shuttestock
Zdroj: shuttestock
Zdroj: shuttestock
Galéria k článku
Čo je matča?
Matča je jemne mletý prášok, ktorý sa získava z mladých lístkov zeleného čaju. Pochádza z Japonska, kde má dlhú tradíciu a je neoddeliteľnou súčasťou japonskej čajovej ceremónie. Pred zberom sú čajové kríky niekoľko týždňov tienené, čo zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselín v listoch.
Zdravotné benefity:
Vysoký obsah antioxidantov: Matča obsahuje katechíny, najmä EGCG (epigalokatechín-3-galát), ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko rakoviny.
Podpora metabolizmu: Matča môže zrýchľovať metabolizmus a podporiť tak spaľovanie tukov, čo prispieva k chudnutiu.
Zlepšenie koncentrácie a pamäti: Obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje uvoľnenie a bdelosť zároveň. A kombinácia L-theanínu a kofeínu v matči zlepšuje naše kognitívne funkcie.
Detoxikácia: Vysoký obsah chlorofylu v matči pomáha detoxikovať telo a zlepšuje zdravie pečene.
Podpora imunity: Matča obsahuje vitamíny A, C, E a K, ktoré posilňujú imunitný systém.
Zlepšenie nálady: L-theanín prispieva tiež k produkcii dopamínu a sérotonínu, čo môže zlepšiť náladu a znížiť hladinu stresu.
Ako často konzumovať matču?
Čaj sa odporúča piť raz až dvakrát denne. Množstvo kofeínu v matči je nižšie ako v káve, no stále môže mať povzbudzujúci účinok, takže je vhodné sledovať, ako naň reagujete. Z tohto dôvodu je vhodnejšie konzumovať matču ráno alebo skoro popoludní, aby ste sa vyhli možným problémom so spánkom.
Vybrali sme pre vás tieto zdravé matča dobroty:
- Roláda s gaštanovým krémom
- Cookies s čokoládou
- Figovo-orechové guľky
Roláda s gaštanovým krémom
10 kúskov
NA CESTO: ● 4 vajcia ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1/3 šálky trstinového cukru ● 1 PL vanilkového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 šálka hladkej špaldovej múky ● 2 PL prášku matča
NA PLNKU: ● 200 g smotanového syra ● 100 g gaštanového pyré ● 2 PL slivkového lekváru ● varené gaštany na ozdobu
Rúru predhrejeme na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou na tuhý sneh a dáme bokom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovou esenciou na svetlú penu. Múku zmiešame s práškom matča. Na žĺtkovú zmes pridáme sneh z bielkov a preosiatu múku a zľahka premiešame. Nanesieme na pripravený plech (30 x 40 cm) a pečieme asi 10 minút. Následne vyberieme a preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom. Zvinieme do rolády a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanový syr s gaštanovým pyré. Z rolády odstránime papier na pečenie a potrieme lekvárom a následne aj dvomi tretinami krému. Zvinieme a povrch ozdobíme zvyškom krému a varenými gaštanmi. Dáme na 3 hodiny do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: shuttestock
Roláda s gaštanovým krémom
Cookies s čokoládou
12 kúskov
● 2 ČL chia semiačok ● 40 g lieskovcov ● 40 g čokoládových dukátikov ● 1/2 vanilkového struku ● 100 g vegánskeho margarínu ● 70 g trstinového cukru ● 125 g hladkej špaldovej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 2 PL prášku matča
Chia semiačka premiešame s 3 PL horúcej vody a necháme 5 minút odstáť. Lieskovce nasekáme, prípadne pomelieme. Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. Margarín rozpustíme na miernom ohni, zamiešame cukor, vanilkovú dreň aj chia semiačka. V mise zmiešame múku so sódou bikarbónou, soľou a s matčou. Pridáme maslovú zmes a vymiešame dohladka. Zapracujeme orechy. Cesto prekryjeme utierkou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom z neho vyformujeme guľky, ktoré v odstupoch poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne stlačíme a posypeme čokoládovými dukátikmi. Pečieme 10 až 15 minút pri teplote 180 °C.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: shuttestock
Matča cookies s čokoládou
Figovo-orechové guľky
20 kúskov
● 150 g sušených fíg ● 100 g kešu orechov ● 50 g strúhaného kokosu ● 2 PL kokosového oleja ● 1 PL prášku matča + na obalenie
Figy, orechy a kokos dáme do mixéra, pridáme rozpustený kokosový olej aj 1 lyžicu prášku matča a rozmixujeme. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré následne obalíme v prášku. Dáme do chladničky na 1 až 2 hodiny odležať a môžeme konzumovať.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: shuttestock
Figovo-orechové guľky