Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Objavte s nami japonský zázrak menom MATČA: Poradí s nadváhou, depresiou aj rakovinou...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TVAROHOVÉ SLIMÁČIKY so SLIVKAMI! Recept, ktorý musíte vyskúšať...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Jemný prášok z lístkov zeleného čaju je čoraz populárnejší. A to nielen pre svoje priaznivé účinky na zdravie, ale aj špecifickú chuť, ktorá výborne vynikne v týchto fit dezertoch.

    Čo je matča?

    Matča je jemne mletý prášok, ktorý sa získava z mladých lístkov zeleného čaju. Pochádza z Japonska, kde má dlhú tradíciu a je neoddeliteľnou súčasťou japonskej čajovej ceremónie. Pred zberom sú čajové kríky niekoľko týždňov tienené, čo zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselín v listoch.

    Zdravotné benefity:

    Vysoký obsah antioxidantov: Matča obsahuje katechíny, najmä EGCG (epigalokatechín-3-galát), ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko rakoviny.

    Podpora metabolizmu: Matča môže zrýchľovať metabolizmus a podporiť tak spaľovanie tukov, čo prispieva k chudnutiu.

    Zlepšenie koncentrácie a pamäti: Obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje uvoľnenie a bdelosť zároveň. A kombinácia L-theanínu a kofeínu v matči zlepšuje naše kognitívne funkcie.

    Detoxikácia: Vysoký obsah chlorofylu v matči pomáha detoxikovať telo a zlepšuje zdravie pečene.

    Podpora imunity: Matča obsahuje vitamíny A, C, E a K, ktoré posilňujú imunitný systém.

    Zlepšenie nálady: L-theanín prispieva tiež k produkcii dopamínu a sérotonínu, čo môže zlepšiť náladu a znížiť hladinu stresu.

    Ako často konzumovať matču?

    Čaj sa odporúča piť raz až dvakrát denne. Množstvo kofeínu v matči je nižšie ako v káve, no stále môže mať povzbudzujúci účinok, takže je vhodné sledovať, ako naň reagujete. Z tohto dôvodu je vhodnejšie konzumovať matču ráno alebo skoro popoludní, aby ste sa vyhli možným problémom so spánkom.

    Vybrali sme pre vás tieto zdravé matča dobroty:

    • Roláda s gaštanovým krémom
    • Cookies s čokoládou
    • Figovo-orechové guľky

    Roláda s gaštanovým krémom

    10 kúskov

    NA CESTO: ● 4 vajcia ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1/3 šálky trstinového cukru ● 1 PL vanilkového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 šálka hladkej špaldovej múky ● 2 PL prášku matča

    NA PLNKU: ● 200 g smotanového syra ● 100 g gaštanového pyré ● 2 PL slivkového lekváru ● varené gaštany na ozdobu

    Rúru predhrejeme na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou na tuhý sneh a dáme bokom. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovou esenciou na svetlú penu. Múku zmiešame s práškom matča. Na žĺtkovú zmes pridáme sneh z bielkov a preosiatu múku a zľahka premiešame. Nanesieme na pripravený plech (30 x 40 cm) a pečieme asi 10 minút. Následne vyberieme a preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom. Zvinieme do rolády a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanový syr s gaštanovým pyré. Z rolády odstránime papier na pečenie a potrieme lekvárom a následne aj dvomi tretinami krému. Zvinieme a povrch ozdobíme zvyškom krému a varenými gaštanmi. Dáme na 3 hodiny do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: shuttestock

    Roláda s gaštanovým krémom

    Cookies s čokoládou

    12 kúskov

    ● 2 ČL chia semiačok ● 40 g lieskovcov ● 40 g čokoládových dukátikov ● 1/2 vanilkového struku ● 100 g vegánskeho margarínu ● 70 g trstinového cukru ● 125 g hladkej špaldovej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 2 PL prášku matča

    Chia semiačka premiešame s 3 PL horúcej vody a necháme 5 minút odstáť. Lieskovce nasekáme, prípadne pomelieme. Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. Margarín rozpustíme na miernom ohni, zamiešame cukor, vanilkovú dreň aj chia semiačka. V mise zmiešame múku so sódou bikarbónou, soľou a s matčou. Pridáme maslovú zmes a vymiešame dohladka. Zapracujeme orechy. Cesto prekryjeme utierkou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom z neho vyformujeme guľky, ktoré v odstupoch poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne stlačíme a posypeme čokoládovými dukátikmi. Pečieme 10 až 15 minút pri teplote 180 °C.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shuttestock

    Matča cookies s čokoládou

    Figovo-orechové guľky

    20 kúskov

    ● 150 g sušených fíg ● 100 g kešu orechov ● 50 g strúhaného kokosu ● 2 PL kokosového oleja ● 1 PL prášku matča + na obalenie

    Figy, orechy a kokos dáme do mixéra, pridáme rozpustený kokosový olej aj 1 lyžicu prášku matča a rozmixujeme. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré následne obalíme v prášku. Dáme do chladničky na 1 až 2 hodiny  odležať a môžeme konzumovať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: shuttestock

    Figovo-orechové guľky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.