Problémové potraviny: Zistite, čo vám nerobí dobre!
17. 10. 2012, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:47)

Zdroj: Blikk
Ste stále unavení, máte zlú náladu a nedarí sa vám schudnúť? Je možné, že vám nerobia dobre niektoré potraviny. Zistite, ktoré to sú!
Mnohí z nás nemajú ani len potuchy o tom, že sú citliví na niektoré potraviny. Celé mesiace ba i roky bojujú s únavou, bolesťami hlavy, depresiami bez toho, aby vedeli, že niektoré jedlá sú pre nich vyslovene jedom. Ak takýto človek začne ešte držať diétu, doslova si ubližuje a často jeho hmotnosť po takýchto pokusoch ešte stúpne. Priekopník v oblasti potravinových alergií Dr. John Mansfield, autor knihy Šesť tajomstiev úspešného chudnutia pre MailOnline povedal: „Jedno z najúspešnejších tajomstiev chudnutia je zistiť, či ste citliví na niektorú bežnú potravinu, ako napríklad mlieko, pšenica, droždie, kukurica či vajcia. Viac než 70 % pacientov, ktorých som počas 31 rokov liečil, trpelo potravinovou alergiou. Jedli však to, čo im vôbec nerobilo dobre a nielenže neschudli, ale ich zdravotný stav sa ešte zhoršil.“
Podľa Mansfielda je dôležité v prvom rade zistiť, ktoré potraviny môžu mať vplyv na zdravie. Najlepšia je podľa neho vylučovacia metóda. Počas eliminačného obdobia treba vylúčiť zo stravy problémové potraviny ako mlieko, vajcia, kvasnice, jahňacina, ryby, morské plody, strukoviny, zelené fazuľky, avokádo, jablká, hrušky, orechy, citrusy... Vyzerá to, že človek sa ani nenaje, no stačí siahnuť po bezlepkových potravinách, špaldových výrobkoch, kuracom mäse, zelenom šaláte či ryži a už po týždni sa budete cítiť omnoho lepšie. „Už o sedem dní sa budete cítiť omnoho lepšie. Tento proces by mal trvať až šesť týždňov a potom treba začať vylúčené potraviny postupne zaraďovať späť do jedálnička. Veľmi rýchlo zistíte, čo vám robí zle,“ tvrdí alergiológ. Počas šiestich týždňov by ste však nemali cítiť hlad, ak áno, znamená to, že nejete dostatočne a to je chyba. Istý pacient stratil počas prvého týždňa 5 kíl a zlepšila sa aj jeho psychika. „Postupne znova zaraďoval jednotlivé potraviny, v každom jedle jednu, až bol schopný identifikovať tie, ktoré boli základom všetkých jeho problémov. Zistiť to bolo ľahké, z tých potravín ho nafukovalo, necítil sa dobre a v pohode,“ vraví lekár.
Doktor Mansfield určil 20 najproblematickejších potravín, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolávajú nepriaznivé reakcie organizmu:
pšenica,
kukurica,
mlieko a mliečne výrobky,
vajcia,
kvasnice,
trstinový cukor,
káva,
ovos,
jačmeň (slad),
repný cukor,
čaj,
zemiaky,
sója (pozor! Nachádza sa aj v mnohých polotovaroch a na prvý pohľad nesójových výrobkoch!),
citróny,
kakao (čokoláda),
pomaranče,
hovädzie,
bravčové,
cibuľa,
morské plody.