Neviete čo variť? Máme pre vás dokonalé JESENNÉ MENU plné zdravých dobrôt: Tie lievance sú TOP!
6. 10. 2024, 10:00
Nerobte kompromisy. Zdravé jedlo môže byť aj chutné a to rozhodne naše recepty spĺňajú...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto fit menu:
- Raňajky: Tekvicové lievance
- Polievka: Mrkvová polievka s fetou
- Hlavné jedlo: Chilli con carne papriky
- Niečo sladké: Škoricové slimáčiky
Raňajky
Tekvicové lievance
4 porcie
2 vajcia ● 200 g tekvice hokaido ● štipka soli ● 300 ml mlieka ● 2 PL medu ● 200 g pohánkovej celozrnnej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 PL masla ● 2 PL orechov na posypanie ● javorový sirup alebo med na podávanie
Tekvicu uvaríme vo vode domäkka, zlejeme a dužinu roztlačíme vidličkou. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vymiešame s mliekom, medom, múkou a práškom do pečiva dohladka a necháme 20 minút odležať. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a zapracujeme spolu s tekvicou do múčnej zmesi. Na panvici rozpálime maslo a opekáme na ňom lievance z oboch strán. Lievance podávame posypané orechmi a poliate javorovým sirupom alebo medom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas opekania: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Tekvicové lievance
Polievka
Mrkvová s fetou
4 porcie
2 cibule ● 400 g mrkvy ● 30 g masla ● štipka cukru ● 600 ml zeleninového vývaru ● 1 ČL rasce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g crème fraîche ● 100 g fety
Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nesekáme. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a mrkvu a krátko opečieme. Posypeme štipkou cukru a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Potom rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Vmiešame crème fraîche, ako aj rascu a varíme spolu ešte 5 minút. Dochutíme soľou a korením a podávame posypané nadrobenou fetou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Mrkvová polievka s fetou
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Hlavné jedlo
Chilli con carne papriky
4 porcie
4 papriky ● 1 cibuľa ● 1 PL olivového oleja ● 400 g mletého hovädzieho mäsa ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 240 g krájaných paradajok v konzerve ● 1 ČL rímskej rasce ● 3 ČL mletej papriky ● 2 ČL sušeného oregana ● 150 g kukurice z konzervy ● 250 g fazule z konzervy ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g strúhanej goudy ● kajenské korenie
Papriku umyjeme, zrežeme stopku a jadrovník vydlabeme. Dáme bokom. Cibuľu očistíme, nasekáme nadrobno a opečieme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso a opražíme dochrumkava. Zamiešame paradajkový pretlak a asi minútku pražíme. Následne zalejeme krájanými paradajkami a dochutíme rascou, paprikou a oreganom. Fazuľu a kukuricu zlejeme a prepláchneme vodou. Zamiešame do mäsovej zmesi a dochutíme soľou, korením a kajenským korením. Zmes nanesieme do pripravených paprík, posypeme syrom a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo do zapekacej formy. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Chilli con carne papriky
Niečo sladké
Škoricové slimáčiky
8 kúskov
100 ml kefíru ● 20 g droždia ● 150 g tvarohu ● 80 g xylitolu ● štipka soli ● 1 vajce ● 220 g mandľovej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 120 g kokosovej múky ● 4 PL tekutého masla
NA PLNKU: 60 g xylitolu ● 2 ČL mletej škorice ● 60 g masla ● 1 bielok
Droždie ohrejeme s kefírom a 1 lyžicou xylitolu v hrnci, pozor nevaríme. Keď sa všetko rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme 10 minút kysnúť. Potom zamiešame tvaroh, zvyšok xylitolu, soľ, vajce, mandľovú a kokosovú múku, prášok do pečiva a maslo a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť. Následne premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm. Na plnku vymiešame xylitol so škoricou a s maslom. Zmes natrieme na cesto a zvinieme. Nakrájame na kolieska a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáčiky potrieme bielkom a dáme piecť pri teplote 170 °C asi na 20 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas kysnutia: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Škoricové slimáčiky