Reklama

Neviete čo variť? Máme pre vás dokonalé JESENNÉ MENU plné zdravých dobrôt: Tie lievance sú TOP!

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nerobte kompromisy. Zdravé jedlo môže byť aj chutné a to rozhodne naše recepty spĺňajú...

Pripravili sme pre vás tieto fit menu:

Raňajky

Tekvicové lievance

4 porcie

2 vajcia ● 200 g tekvice hokaido ● štipka soli ● 300 ml mlieka ● 2 PL medu ● 200 g pohánkovej celozrnnej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 PL masla ● 2 PL orechov na posypanie ● javorový sirup alebo med na podávanie

Tekvicu uvaríme vo vode domäkka, zlejeme a dužinu roztlačíme vidličkou. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky vymiešame s mliekom, medom, múkou a práškom do pečiva dohladka a necháme 20 minút odležať. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a zapracujeme spolu s tekvicou do múčnej zmesi. Na panvici rozpálime maslo a opekáme na ňom lievance z oboch strán. Lievance podávame posypané orechmi a poliate javorovým sirupom alebo medom.

Čas prípravy: 25 minút

Čas opekania: 15 minút

Zdroj: shutterstock

Tekvicové lievance

Polievka

Mrkvová s fetou

4 porcie

2 cibule ● 400 g mrkvy ● 30 g masla ● štipka cukru ● 600 ml zeleninového vývaru ● 1 ČL rasce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g crème fraîche ● 100 g fety

Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nesekáme. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a mrkvu a krátko opečieme. Posypeme štipkou cukru a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Potom rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Vmiešame crème fraîche, ako aj rascu a varíme spolu ešte 5 minút. Dochutíme soľou a korením a podávame posypané nadrobenou fetou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Mrkvová polievka s fetou

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Hlavné jedlo

Chilli con carne papriky

4 porcie

4 papriky ● 1 cibuľa ● 1 PL olivového oleja ● 400 g mletého hovädzieho mäsa ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 240 g krájaných paradajok v konzerve ● 1 ČL rímskej rasce ● 3 ČL mletej papriky ● 2 ČL sušeného oregana ● 150 g kukurice z konzervy ● 250 g fazule z konzervy ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g strúhanej goudy ● kajenské korenie

Papriku umyjeme, zrežeme stopku a jadrovník vydlabeme. Dáme bokom. Cibuľu očistíme, nasekáme nadrobno a opečieme na olivovom oleji. Pridáme mleté mäso a opražíme dochrumkava. Zamiešame paradajkový pretlak a asi minútku pražíme. Následne zalejeme krájanými paradajkami a dochutíme rascou, paprikou a oreganom. Fazuľu a kukuricu zlejeme a prepláchneme vodou. Zamiešame do mäsovej zmesi a dochutíme soľou, korením a kajenským korením. Zmes nanesieme do pripravených paprík, posypeme syrom a pou­kladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo do zapekacej formy. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Chilli con carne papriky

Niečo sladké

Škoricové slimáčiky

8 kúskov

100 ml kefíru ● 20 g droždia ● 150 g tvarohu ● 80 g xylitolu ● štipka soli ● 1 vajce ● 220 g mandľovej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 120 g kokosovej múky ● 4 PL tekutého masla

NA PLNKU: 60 g xylitolu ● 2 ČL mletej škorice ● 60 g masla ● 1 bielok

Droždie ohrejeme s kefírom a 1 lyžicou xylitolu v hrnci, pozor nevaríme. Keď sa všetko rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme 10 minút kysnúť. Potom zamiešame tvaroh, zvyšok xylitolu, soľ, vajce, mandľovú a kokosovú múku, prášok do pečiva a maslo a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť. Následne premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm. Na plnku vymiešame xylitol so škoricou a s maslom. Zmes natrieme na cesto a zvinieme. Nakrájame na kolieska a pou­kladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáčiky potrieme bielkom a dáme piecť pri teplote 170 °C asi na 20 minút.

Čas prípravy: 15 minút

Čas kysnutia: 50 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Škoricové slimáčiky

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.