Reklama

Chcete mať zdravé vlasy a nechty? Táto zelenina, ktorú máme doma všetci, vám zaručene pomôže

Niektorá zelenina má naozaj zázračný účinok

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pre jeho špecifickú chuť a hlavne prenikavú vôňu ho niektorí nemôžu ani cítiť, ale nájdu sa aj jeho fanúšičky. Viete, o akej zelenine hovoríme? Pritom pomáha aj na chudnutie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zemiakovo-ryžové placky so zelerom a cuketou

    Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, ​​znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá. Jeho plátky môžete jesť surové počas celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla. Potešujúce je, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u obidvoch pohlaví. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.

    V tomto je výnimočný

    Skupina vitamínov skupiny B, ktoré obsahuje dosť veľa, pomáha pre správne fungovanie pečene a čriev, ale napríklad výrazne zvyšuje dobrý stav vlasov, nechtov i kože. Okrem ďalších vitamínov C, A, K a E, draslíka, horčíka, chrómu, sodíka, vápnika, železa, zinku a jódu obsahuje zeler éterické oleje, ktoré mu dodávajú onú nezameniteľnú arómu, pred ktorou niektorí utekajú. No spomínané olejové silice ocenia naše sliznice.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Nebojte sa jeho arómy, práve tieto silice sú výnimočné pre zdravie.

    Prekvapujúce účinky

    Silice totiž pôsobia antibakteriálne a antimykoticky, dezinfikujú tráviaci trakt a zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách. Zeler podporuje zdravé trávenie aj pravidelné vylučovanie. Pomôže aj pri problémoch so zápchou – čerstvá šťava zo zeleru má laxatívne účinky. Zeler tiež pomáha liečbe bolestí kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti žalúdočným vredom. Je ideálnou zbraňou v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú mikroorganizmy.

    Dobré rady na prípravu zeleru

    – Pred použitím zeler dôkladne olúpte a zbavte drobných korienkov. Ak ho hneď nepoužijete, narezanú časť pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedla.

    – Zo zeleru sa dajú pripraviť výborné krémové polievky, ale skvelý je aj surový, keď vynikne jeho mierne oriešková príchuť. Pripravte si z neho napríklad remuládu (majonézová omáčka vo francúzskej kuchyni) s jablkami, vlašskými orechmi a majonézou.