Reklama

Ak vás trápi vysoký cholesterol, je čas začať jesť viac oleja: Ale pozor, musí to byť práve TENTO druh

Začnite používať viac olivového oleja a choroby srdca sa vám vyhnú.

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Jedálniček národov okolo Stredozemného mora je bohatý na olivový olej. Toho zje priemerný Libanončan či Španiel okolo štyroch polievkových lyžíc denne. A to je vysvetlením, prečo ľudia týchto národov takmer netrpia na choroby srdca.

Olivový olej skutočne chráni cievy pred ukladaním cholesterolového povlaku v nich. Podporuje účinky dobrého cholesterolu, teda tých molekúl cholesterolu, ktoré majú vysokú hustotu. Vo výskume barcelonských vedcov sa preukázalo, že štyri lyžice olivového oleja denne zvýšia hladinu dobrého cholesterolu a sú prevenciou tvorby povlaku v cievach.

Olivový olej je zázrak.

Zdroj: Shutterstock

Olivový olej je zázrak.

"Tiež sme ale dokázali, že konzumácia tohto množstva olivového oleja nezníži hladinu zlého cholesterolu s nízkou hustotou, ktorý je známy rizikový faktor pre ochorenie infarktom srdca a mŕtvicou.“

Strava stredomorských národov je bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, semená, ryby a hydinu. "Konzumácia stredomorskej stravy bohatej na panenský olivový olej by mohla ochrániť našu obehovú sústavu niekoľkými spôsobmi vrátane zvýšenia účinnosti dobrého cholesterolu v celej jeho šírke pôsobenia," tvrdí doktorka Montserrat Fitóová z Barcelony.