Ak vás trápi vysoký cholesterol, je čas začať jesť viac oleja: Ale pozor, musí to byť práve TENTO druh
18. 2. 2017, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Jedálniček národov okolo Stredozemného mora je bohatý na olivový olej. Toho zje priemerný Libanončan či Španiel okolo štyroch polievkových lyžíc denne. A to je vysvetlením, prečo ľudia týchto národov takmer netrpia na choroby srdca.
Olivový olej skutočne chráni cievy pred ukladaním cholesterolového povlaku v nich. Podporuje účinky dobrého cholesterolu, teda tých molekúl cholesterolu, ktoré majú vysokú hustotu. Vo výskume barcelonských vedcov sa preukázalo, že štyri lyžice olivového oleja denne zvýšia hladinu dobrého cholesterolu a sú prevenciou tvorby povlaku v cievach.

Zdroj: Shutterstock
Olivový olej je zázrak.
"Tiež sme ale dokázali, že konzumácia tohto množstva olivového oleja nezníži hladinu zlého cholesterolu s nízkou hustotou, ktorý je známy rizikový faktor pre ochorenie infarktom srdca a mŕtvicou.“
Strava stredomorských národov je bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, semená, ryby a hydinu. "Konzumácia stredomorskej stravy bohatej na panenský olivový olej by mohla ochrániť našu obehovú sústavu niekoľkými spôsobmi vrátane zvýšenia účinnosti dobrého cholesterolu v celej jeho šírke pôsobenia," tvrdí doktorka Montserrat Fitóová z Barcelony.