Reklama

Chcete schudnúť DO PLAVIEK? Najvyšší čas dopriať si tieto jarné SUPERZOŠTÍHĽOVAČE!

Ak hľadáte spôsob, ako sa zbaviť zimných kíl a obnoviť energiu, sezónna zelenina je tou správnou voľbou.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Využite zoštíhľujúcu silu prírody na maximum! Doprajte si zdravé a chutné jedlá, plné výživných sezónnych plodov, ktoré oživia váš jedálniček aj metabolizmus.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    JAR podľa AYURVÉDY: Čo robiť, jesť a piť aby sme boli zdravé a cítili sa výborne
    Zdroj: Canva, Karin Grófová

    Jar prináša nielen zmenu v počasí, ale aj v našich stravovacích návykoch. Ak hľadáte spôsob, ako sa zbaviť zimných kíl a obnoviť energiu, sezónna zelenina je tou správnou voľbou. Čerstvé plody, ktoré vyrástli pod slnečnými lúčmi, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré podporujú trávenie, zrýchľujú metabolizmus a udržiavajú vás nasýtených na dlhší čas. Okrem toho, tieto potraviny neobsahujú prázdne kalórie, ktoré by mohli spomaľovať vašu snahu o štíhlu líniu.

    Zdroj: Shutterstock

    Jar prináša nielen zmenu v počasí, ale aj v našich stravovacích návykoch. Ak hľadáte spôsob, ako sa zbaviť zimných kíl a obnoviť energiu, sezónna zelenina je tou správnou voľbou

    Anketa

    Ako často konzumujete sezónnu zeleninu počas jarných mesiacov, aby ste podporili svoje zdravie a chudnutie?

    • Každodenne40%
    • Niekoľkokrát týždenne34%
    • Občas, keď si spomeniem22%
    • Vôbec nekonzumujem sezónnu zeleninu2%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Jar na tanieri po celý deň

    Začnite deň s ľahkými raňajkami, ktoré zahŕňajú čerstvé zelené ingrediencie. Miešané vajíčka so špenátom a hráškom alebo celozrnný chlebík s čerstvým syrom, reďkovkami a mrkvovými hoblinkami sú skvelou voľbou. Na obed si pripravte pestrofarebný miešaný šalát, a na večeru si vychutnajte zeleninovú panvičku alebo osviežujúcu polievku s kuracím mäsom. Ak sa na niekoľko dní vzdáte sladkostí, výrobkov z bielej múky a alkoholu, pričom budete piť dostatok vody, ručička na váhe sa rýchlo pohne smerom dolu.

    7 jarných zoštíhľovačov pre vašu líniu

    Tieto druhy zeleniny sú neoceniteľné pre vaše zdravie a krásu. Okrem toho, že vás zasýtia, podporujú metabolizmus a majú zoštíhľujúce účinky, dodávajú vášmu jedálničku aj rôznorodosť a chuť.

    1. Kaleráb

    Zdroj: Shutterstock

    Kaleráb je nielen chutný ale aj zdravý.

    Účinok: Kaleráb je skutočným zázrakom pre vaše zdravie. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje spaľovanie tukov a zároveň zlepšuje imunitu. Balastné látky v kalerábe zasýtia a zlepšujú črevnú flóru, čo má pozitívny vplyv na trávenie.

    Spôsob prípravy: Kaleráb je najchutnejší, keď je pripravený na pare alebo konzumovaný surový. Skvele sa hodí ako prísada do šalátov, alebo ako príloha k hlavným jedlám. Pre ešte lepšiu chuť ho môžete podávať s bylinkovým tvarohom.

    2. Mladá mrkvička

    Zdroj: shutterstock

    Mrkva obsahuje prirodzené cukry, čo z nej robí jednu z najsladších druhov zeleniny.

    Účinok: Mladá mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie pokožky, pomáha jej zostať sviežou a pevnou. Okrem toho pôsobí zásadito, čím odstraňuje kyseliny z tela a podporuje chudnutie.

    Spôsob prípravy: Môžete ju podusiť alebo pripraviť s trochou oleja, aby telo lepšie vstrebávalo jej výživné látky. Nezabudnite, že aj mrkvová vňať je veľmi zdravá a môžete ju pridať do polievok alebo šalátov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Bolo ťažké schudnúť skoro 30 kíl? Keď sa obhliadnem dozadu, nie, nebolo!

      3. Potočnica

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Potočnica sa hodí do šalátov aj smoothies.

      Účinok: Potočnica je bylinka, ktorá má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi, čo pomáha urýchliť spaľovanie tukov a regulovať metabolizmus.

      Spôsob prípravy: Aromatické listy potočnice sú ideálne do pesta, nátierok, ale aj do čerstvých šalátov. Vďaka svojej sladkopikantnej chuti vnesú do jedál príjemnú osviežujúcu chuť.

      Anketa

      Ako ovplyvňuje jar vašu stravovaciu rutinu?

      • Začnem jesť viac sezónnej zeleniny62%
      • Dodržiavam rovnakú stravu ako po celý rok14%
      • Vynechám sladkosti a alkohol17%
      • Zameriavam sa na detoxikáciu organizmu5%

      Hlasovanie bolo ukončené

      4. Špenát

      Zdroj: Shutterstock

      Špenát je vynikajúcim zdrojom vlákniny a robí zázraky pre zdravie čriev a trávenie.

      Účinok: Špenát obsahuje tylakoidy, rastlinné látky, ktoré pomáhajú regulovať hlad a podporujú metabolizmus. Švédske štúdie preukázali, že práve tento zelený zázrak pomáha znižovať hmotnosť a urýchľuje spaľovanie tukov.

      Spôsob prípravy: Špenát by mal byť pripravený len krátkym podusením, ideálne s trochou cesnaku na panvici. Tento spôsob prípravy zachová maximum živín, ktoré špenát poskytuje. Odstráňte hrubé stonky, ktoré môžu obsahovať nežiadúce dusitany.

      5. Reďkovky

      Zdroj: shutterstock

      Reďkovka nemá rada letné horúčavy. Tie spôsobujú dutinkovatenie buľvičiek a rýchle vybiehanie do kvetu.

      Účinok: Reďkovky sú bohaté na horčičné oleje, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov a pomáhajú vám rýchlejšie dosiahnuť pocit sýtosti.

      Spôsob prípravy: Reďkovky je najlepšie konzumovať surové. Skvele sa hodia do miešaných šalátov, ale môžete ich pridať aj do nátierok alebo ich len tak chrumkať.

      Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

      6. Hrášok

      Účinok: Hrášok je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Pomáha zvyšovať metabolizmus a urýchľuje spaľovanie tukov. Okrem toho skvele zasýti a je vhodný aj pri chudnutí.

      Spôsob prípravy: Hrášok môžete pridať do omáčok na cestoviny, do rizota alebo ako prílohu k mäsu. Jeho sladká chuť skvele dopĺňa rôzne jedlá.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        CVIČKO s BEOU: Vankúšiky na vnútorných STEHNÁCH? Tieto CVIKY s nimi ZATOČIA!

        7. Púpava

        Zdroj: Shutterstock

        Listy púpavy si môžete pridať do sviežeho jarného šalátu.

        Účinok: Púpava je známa svojimi detoxikačnými účinkami. Pomáha odbúravať nahromadené toxíny, zlepšuje spaľovanie tukov a pôsobí ako prírodný diuretikum, ktoré odvádza nadbytočnú vodu z tela.

        Spôsob prípravy: Listy púpavy sú skvelé do šalátov, kde sa hodia k jogurtovým dresingom. Takisto môžete pripraviť z púpavy čaj, ktorý pomôže očistiť telo.

        Zeleninové šaláty – radosť z jarnej čerstvosti

        Zeleninové šaláty sú ideálnym spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť čerstvú zeleninu. Vďaka rôznorodým kombináciám môžete vytvárať zdravé a chutné jedlá, ktoré sú nielen výživné, ale aj veľmi osviežujúce. Miešané šaláty, ktoré obsahujú rôzne druhy zeleniny, sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre vaše zdravie.

        Zdroj: Shutterstock

        Výživný teplý šalát si zamilujete.

        Skombinujte napríklad špenát, reďkovky, mrkvu a kaleráb, aby ste získali pestrofarebný šalát plný vlákniny a antioxidantov. Pridajte k tomu bylinkový dresing a máte ideálne jedlo na obed alebo večeru. Takýto šalát môžete doplniť aj o grilované kuracie prsia, aby ste získali vyšší podiel bielkovín.

        Zdroj: Shutterstock

        Polievka s mrkvou a so zázvorom

        Nezabudnite, že na jar sú nielen šaláty, ale aj zeleninové polievky skvelou voľbou pre každodenné stravovanie. Polievky s mrkvou, kalerábom a hráškom sú nielen lahodné, ale aj veľmi výživné a podporujú trávenie.

        Vyberáme pre vás niečo PLUS

        Autor článku

        Petra Mitringová

        redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
        Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.