Striedma konzumácia alkoholu môže prospievať srdcu a cievam. Ale aj malé dávky etanolu prijímané každý deň zvyšujú riziko rakoviny. A potvrdzuje to ďalší výskum, tentoraz vykonaný vedcami z Britskej Kolumbie. Podľa kanadských onkológov a epidemiológov nie sú pred rakovinou chránení ani ľudia, ktorí si doprajú v priemere dve pivá denne.

Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Zdroj: Shutterstock.com

Profesor Adam Sherk z University of Victoria k tomu došiel použitím medzinárodného modelu škôd spôsobených alkoholom. Podrobil mu tri zdroje údajov z roku 2014, ktoré sa týkali konzumácie alkoholu u všeobecnej populácie v Britskej Kolumbii. Ako striedma konzumácia bolo stanovené množstvo desať nápojov (jeden nápoj = polliter ľahkého piva či dve deci vína) týždenne u žien a pätnásť nápojov týždenne u mužov.

 

Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Zdroj: Shutterstock.com

Lenže zo všetkých úmrtí na rakovinu, ktorú spôsobila konzumácia alkoholu, pripadala polovica zosnulých na osoby konzumujúce alkohol striedmo. Tridsaťosem percent osôb, ktoré zomreli na akúkoľvek chorobu spôsobenú konzumáciou alkoholu, konzumovalo alkohol striedmo.

Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Traduje sa, že jeden pohárik denne neškodí, ale
Zdroj: Shutterstock.com

"Ak sa chcete vyhnúť rakovine, chorobám súvisiacim s konzumáciou alkoholu a predčasnému úmrtiu, potom nepite vôbec. A keď pijete, nikdy nepite viac ako jeden nápoj denne. Keď ide o konzumáciu alkoholu, potom platí, čím menej, tým lepšie," myslí si profesor Sherk.