Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tušili ste to? Cvikla je hotový zázrak pre zdravie: 10 vecí, pre ktoré by sme ju mali jesť

Cvikla a jej liečivé účinky: Čo dokáže táto červená bomba pre vaše telo?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

V súčasnosti cvikla získava pozornosť nielen ako lahodná ingrediencia do smoothie či šalátov, ale aj ako nehynúci zdravotný pomocník. Objavte s nami tajomstvá jej všestranného využitia a dozviete sa, prečo by táto superpotravina mala byť neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička.

Červená repa, známa aj ako cvikla, sa pestuje už tisícky rokov. Pochádza zo Stredomoria a Blízkeho východu, kde sa spočiatku konzumovali najmä listy. Až neskôr sa začala koreňová časť používať aj ako potravina a liečivo. V slovenskom ľudovom liečiteľstve patrila cvikla medzi obľúbené suroviny pri liečbe krvných chorôb a ochorení pečene. V súčasnosti je považovaná za superpotravinu, ktorá podporuje srdce, cievy, detoxikuje telo a pôsobí protizápalovo. Pre svoje výnimočné zloženie by sme ju mali jesť pravidelne.

Anketa

Jete pravidelne cviklu?

Hlasovanie bolo ukončené

Ak nechcete, aby vám ušli aktuálne zaujímavosti zo zdravia, chudnutia, vzťahov či módy, prihláste sa na náš týždenný newsletter. Každý týždeň, pútavo a jasne → https://sdu.sk/LM4

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte tieto MAKOVÉ MAFINY pre PREFÍKANÉ gazdinky: Cviklu v nich ukrytú ani neucítite...
    Zdroj: Canva NČpŽ

    Liečivé účinky cvikly: Prečo ju zaradiť do jedálnička?

    Zdroj: shutterstock

    Cvikla je považovaná za superpotravinu, ktorá podporuje srdce, cievy, detoxikuje telo a pôsobí protizápalovo.

    Cvikla obsahuje bohaté množstvo vitamínov (C, E, B6, B9), minerálov (draslík, horčík, železo, zinok, jód, mangán) a silné antioxidanty ako betalainy. Každý z týchto prvkov prispieva k zdraviu iným spôsobom:

    1. Podpora kardiovaskulárneho systému: Cvikla obsahuje vysoký obsah nitrátov, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý. Ten rozširuje cievy, zlepšuje prietok krvi a znižuje krvný tlak.

    2. Znižovanie krvného tlaku: Pravidelná konzumácia šťavy (2 šálky denne) môže pomôcť pri hypertenzii.

    3. Podpora imunity: Vďaka vitamínu C, zinku a betalainom pomáha bojovať proti voľným radikálom a infekciám.

    4. Zlepšenie trávenia: Povzbudzuje tvorbu žalúdočných štiav, žlče a enzýmov. Pomáha pri zápche, detoxikuje črevá a podporuje peristaltiku.

    5. Podpora pečene a obnova po chorobách: Vhodná po borelióze, encefalitíde, chrípke či COVIDe.

    6. Zrak: Významný obsah vitamínu A a luteínu prospieva zdravému zraku.

    7. Zdravá pleť, vlasy a nechty: Vďaka obsahu železa, kremíka a antioxidantov podporuje lesk, pevnosť a hydratáciu pokožky.

    8. Psychická pohoda: Cvikla obsahuje betain, ktorý podporuje tvorbu serotonínu a zlepšuje náladu.

    9. Prevencia rakoviny: Betalainy majú protizápalové a protinádorové účinky. Ako prevencia sa odporúča pohárik cviklovej šťavy 1 – 2x do týždňa.

    10. Pomáha pri ateroskleróze: (odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne).

    Surová, varená, zaváraná či sušená: Ako spracovanie mení účinky cvikly?

    Zdroj: shutterstock

    Surovú repu umyte, olúpte, nastrúhajte nahrubo.

    Surová cvikla účinky: Obsahuje najviac vitamínov, enzýmov a živých antioxidantov. Vhodná do šťavy, smoothie, šalátov.

    Varená cvikla účinky: Stráca časť vitamínu C a niektoré antioxidanty, no je ťažšie stráviteľnejšia a vhodnejšia pre citlivý žalúdok.

    Zaváraná cvikla účinky: Obsahuje menej živín kvôli sterilizácii, no môže prispievať k podpore čriev vďaka obsahu vlákniny a minerálov.

    Sušená cvikla účinky: Koncentrovaný zdroj živín a antioxidantov, vhodná ako prísada do polievok, nápojov či smoothie.

    Nežiaduce účinky cvikly: Kedy si dať pozor?

    Aj keď je cvikla zdraviu prospešná, niektorým skupinám môže škodiť. Pozor by si mali dávať predovšetkým:

    Diabetici: Vyšší obsah cukrov môže spôsobiť výkyvy glykémie.

    Ľudia s obličkovými kameňmi: Vysoký obsah oxalátov môže podporiť tvorbu kameňov.

    Náhle zvýšenie príjmu: Môže spôsobiť zažívaciu nevoľu alebo sfarbenie moču.

    Ako zaradiť cviklu do jedálnička: Kreatívne tipy

    Zdroj: shutterstock

    Zemitá chuť cvikly neosloví každé dieťa, no v muffinoch či v domácej šťave chutí sladko a zdravo.

    Šťava alebo smoothie z kombinácie cvikla-jablko-zázvor.

    Pečené hranolky z cvikly s olivovým olejom.

    Nátierka z uvarenej cvikly, cottage syra a cesnaku.

    Cviklová polievka s kokosovým mliekom.

    Hummus s prídavkom sušenej cvikly.

    Náš pocast ste už počuli?

    Recepty a ich benefity:

    Kapustový šalát s cviklou a orechmi

    Zdroj: Shutterstock

    Kapustový šalát s cviklou a orechmi

    Za surova môžeme repu pridávať do zeleninových šalátov, buď nakrájanú na tenké plátky, alebo nastrúhanú. V kombinácii s kapustou, chrenom, orechmi, jablkom, varenými zemiakmi a jogurtovou alebo majonézovú zálievkou je to elixír nabitý vitamínmi a minerálmi.

    Účinok: Podporuje črevný mikrobióm, detoxikuje.

    Boršč

    Repu uvaríme v šupke, necháme schladiť a nakrájame ju na kocky. Potom sprudka na panvici osmažíme cibuľu, cesnak a hovädzie mäso, pridáme korenie na vývar a dusíme. Až bude mäso polomäkké, vložíme k nemu opraženú koreňovú zeleninu, surové zemiaky a uvarenú repu. Na záver ešte pridáme kapustu a kôpor. Hotový boršč podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

    Účinok: Vysoký obsah železa, zinku a vitamínov skupiny B podporuje krvný obeh.

    Pečená cvikla so syrom

    Zdroj: Shutterstock

    Pečená cvikla so syrom

    Do zapekacej misy naukladáme plátky červenej repy, pokvapkáme olejom, pridáme štipku škorice, osolíme a vložíme do rúry ( cca na 200 ° C stupňov pečte 35 - 40 minút ). Potom misu vyberieme, na dopečenú repu položíme syr balkán alebo fetu ( alebo iný podľa chuti ) a pečieme ďalších 15 minút, kým syr nie je zlatistý. Podávame s pečivom alebo zemiakmi.

    Účinok: Zdroj antioxidantov, bielkovín a zdravých tukov.

    Ako vybrať a skladovať cviklu?

    Zdroj: Shutterstock

    Cviklu skladujte v chladnej, tmavej miestnosti alebo v chladničke v papierovom vrecku.

    Vyberajte pevnejšie, šťavnaté buľvy bez poškodenia a s hladkou šupkou. Skladujte v chladnej, tmavej miestnosti alebo v chladničke v papierovom vrecku. Neskladujte spolu s ovocím (napr. jablkami), pretože vylučujú etylén, ktorý urýchľuje starnutie zeleniny.

    Výživové hodnoty cvikly (na 100 g):

    Kalórie: 43 kcal

    Bielkoviny: 1,6 g

    Sacharidy: 9,6 g

    Vláknina: 2,8 g

    Tuk: 0,2 g

    Anketa

    Presvedčil vás tento článok o dôležitosti zaradenia cvikly do vášho jedálnička?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Záver: Prečo jesť cviklu častejšie

    Cvikla je skutočný zázrak pre zdravie. Podporuje srdce, zrak, pokožku, črevné zdravie a imunitu. Je univerzálna a chutná, či už surová, varená alebo pečená. Zaradenie cvikly do jedálnička je jednoduchý a chutný spôsob, ako si prirodzene zlepšiť zdravie. Tak na zdravie – s cviklou!

    Ak nechcete, aby vám ušli aktuálne zaujímavosti zo zdravia, chudnutia, vzťahov či módy, prihláste sa na náš týždenný newsletter. Každý týždeň, pútavo a jasne → https://sdu.sk/LM4

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.