Reklama

Máme pre vás dokonalé LETNÉ MENU, ktoré si zamilujete: Tie ríbezľové mafiny musíte vyskúšať!

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V tejto rubrike vám predstavujeme jednoduché a hlavne fit recepty, ktoré posilnia vaše telo i ducha. Dobrú chuť!

Pripravili sme pre vás tieto fit recepty:

  • Raňajky: Uhorková nátierka
  • Polievka: Z čerstvých paradajok
  • Hlavné jedlo: Plnený baklažán
  • Dezert: Ríbezľové mafiny

Uhorková nátierka

4 porcie

500 g šalátovej uhorky ● 300 g smotanového syra alebo syra cottage ● soľ ● mleté čierne korenie ● trocha čerstvého kôpru

Uhorku ošúpeme, prepolíme a pomocou lyžičky vyškrabeme jadierka. Zvyšok nastrúhame na jemné plátky. Zlejeme prebytočnú šťavu a pridáme syr alebo cottage. Premiešame a dochutíme soľou, korením a nasekaným kôprom. Podávame s celozrnných chlebíkom alebo tortilou.

Čas prípravy: 10 minút

Zdroj: shutterstock

Uhorková natierka

Polievka z čerstvých paradajok

4 porcie

2 a 1/2 kg čerstvých zrelých paradajok ● 4 strúčiky cesnaku ● 120 ml olivového oleja ● soľ ● korenie ● 100 g mrkvy ● 2 cibule ● 1 zväzok bazalky ● 100 ml bieleho vínneho octu ● 3 PL crème fraîche ● štipka cukru

Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Cesnak ošúpeme a nasekáme nahrubo. Dáme spolu s 3/4 paradajok do zapekacej formy, polejeme 100 ml olivového oleja, osolíme a okoreníme. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Medzitým ošúpeme mrkvy a nakrájame nahrubo. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Bazalku opláchneme a natrháme. V hrnci rozpálime 20 ml olivového oleja, pridáme cibuľu a mrkvu a opekáme dosklovita. Zalejeme octom a pridáme pečené paradajky spolu s tými odloženými. Nakoniec pridáme crème fraîche, ako aj bazalku a rozmixujeme. Privedieme znovu do varu a dochutíme soľou, korením a cukrom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas varenia: 10 minút

Zdroj: shutterstock

Polievka z čerstvých paradajok

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Plnený baklažán

4 porcie

1 strúčik cesnaku ● 5 PL olivového oleja ● 2 baklažány ● soľ ● 250 g cherry paradajok ● 1 jarná cibuľka ● 2 mozzarelly ● 75 g ríbezlí ● čierne korenie ● 4 vetvičky bazalky

Cesnak ošúpeme, pretlačíme cez lis a zmiešame s olejom. Baklažány umyjeme, osušíme a pozdĺžne prepolíme. Položíme na vymastený plech reznou stranou nahor. Potrieme cesnakovým olejom a osolíme. Pečieme pri teplote 175 °C asi 15 minút. Paradajky opláchneme, osušíme a prepolíme. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska. Ríbezle natrháme. Predpečené baklažány vyberieme z rúry, obložíme paradajkami, cibuľkou, mozzarellou a ríbezľami, osolíme a okoreníme. Dáme znova piecť na 10 minút. Podávame posypané bazalkou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Plnené baklažány

Ríbezľové mafiny

8 kúskov

30 g jemných ovsených vločiek ● 1 banán ● 1 vajce ● 30 g proteínového prášku vanilka ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL medu ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 30 g müsli ● 50 g červených ríbezlí ● 1 PL nasekaných mandlí

Rúru predhrejeme na 220 °C. Vločky rozmixujeme najemno, pridáme banán a znova rozmixujeme. Pridáme vajce, proteínový prášok, prášok do pečiva, med a tvaroh a premiešame. Zľahka zapracujeme müsli a ríbezle a cesto rozdelíme do pripravených košíčkov. Posypeme mandľami a dáme piecť na 15 až 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Ríbezľové mafiny

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.