Chrumkavý čerešňový koláč

8 kúskov

140 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL škorice ● 1/2 ČL kardamómu ● 50 g studeného masla ● 1 vajce ● štipka soli

Plnka: 600 g čerešní ● 25 g trstinového cukru ● 1/2 ČL škorice ● 1 PL vody● 1/2 kardamómu ● 1 PL škrobovej múčky ● 2 PL čerešňovice

Okrem toho: 1 žĺtok ● mlieko

Na cesto v mise zmiešame múku, koreniny, prášok do pečiva a soľ a preosejeme. Pridáme maslo, cukor a vajce a vypracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Potom ho rozdelíme na dve časti (2/3 a 1/3). Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť o trochu väčšiu, ako je pripravená forma. Cesto na ňu prenesieme a viackrát popicháme vidličkou. Čerešne opláchneme a odstránime kôstky. Do hrnca dáme 400 g čerešní, posypeme cukrom a na miernom ohni privedieme do varu. Varíme asi 5 minút a vmiešame koreniny. Škrobovú múčku nasypeme do pohára, pridáme lyžicu vody a vymiešame dohladka. Zamiešame do čerešní a stiahneme z ohňa. Vmiešame čerešňovicu a necháme trocha vychladnúť. Vmiešame zvyšné čerešne a potom nanesieme do formy na cesto. Zvyšné cesto rozvaľkáme a narežeme na pásy široké asi 1,5 cm. Uložíme v tvare mriežky na cesto. Prevísajúce okraje cesta opatrne zahneme dovnútra a cesto potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút dozlatista, prvých 15 minút prekryté alobalom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Chrumkavý čerešňový koláč
Chrumkavý čerešňový koláč
Zdroj: shutterstock

Tvarohová bábovka

10 kúskov

1 pohár čerešňového kompótu● 250 g zmäknutého masla ● 250 g krupicového cukru ● 2 ČL vanilkovej esencie ● 5 vajec ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 300 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 40 g škrobovej múčky

Rúru predhrejeme na 160 °C. Čerešne zlejeme a necháme odkvapkať. V mise vyšľaháme maslo, cukor a vanilkovú esenciu dopenista. Po jednom zašľaháme vajcia aj tvaroh, aby vznikla krémová zmes. V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru a zapracujeme do krémovej zmesi. Čerešne obalíme v škrobovej múčke a vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej hrubou múkou a dáme piecť na 60 až 70 minút. Na záver spravíme skúšku drevenou špajdľou. Ak je bábovka dobre upečená, vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút

Náš tip

Bábovku polejte cukrovou polevou z práškového cukru a zo šťavy z čerešňového kompótu.

Šťavnatá bábovka je skvelá voľba, keď príde nečakaná návšteva alebo vás prepadne chuť na sladké.

Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka
Zdroj: shutterstock

Tvarohový nákyp s horúcim ovocím

4 porcie

4 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 500 g tvarohu ● 100 g polohrubej múky ● 50 g krupice ● 50 g masla ● 100 ml mlieka

Omáčka: 1 pohár zaváraných čerešní ● 1 ČL škrobovej múčky ● 3 PL mlieka ● vanilkový cukor

Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dokrémova, zapracujeme tvaroh. Vmiešame múku, krupicu a nakoniec opatrne nadľahčíme vyšľahaným snehom z bielkov. Do zapekacej formy pridáme maslo nakrájané na kocky, vlejeme mlieko a nanesieme cesto. Posypeme vanilkovým cukrom a dáme piecť na 40 až 45 minút pri teplote 180 °C. Necháme mierne vychladnúť a až potom podávame s horúcim ovocím. To si pripravíme vopred tak, že zlejeme čerešňový kompót, pričom zachytíme polovicu šťavy. Tú spolu s čerešňami ohrejeme, vmiešame škrobovú múčku a trochu vanilkového cukru rozmiešané v mlieku. Opäť prehrejeme, aby zmes jemne stuhla, a nalejeme na nákyp. Podávame teplé.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút

Náš tip

Čerešne môžete pridať priamo do tvarohového krému a dať piecť.

Tvarohový nákyp je skvelá voľba na sladké raňajky.

Tvarohový nákyp s horúcim ovocím
Tvarohový nákyp s horúcim ovocím
Zdroj: shutterstock

Šťavnaté čokoládové mafiny

12 kúskov

250 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● 1 balíček vanilkového cukru ● 120 g masla ● 100 g práškového cukru ● 200 g horkej čokolády ● štipka soli ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL prášku do pečiva ● 165 ml mlieka ● 2 vajcia ● 180 g čerešní + na ozdobu

Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Polovicu čokolády nasekáme nahrubo. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva, so sódou bikarbónou, s kakaom a so soľou. Maslo rozpustíme a s mliekom, práškovým cukrom, vajcami a vanilkovým cukrom zamiešame do múčnej zmesi. Vmiešame dve tretiny nasekanej čokolády a čerešne. Cesto nalejeme do pripravenej formy a posypeme zvyšnou nasekanou čokoládou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Zvyšnú čokoládu rozpustíme a natrieme navrch mafinov. Ozdobíme čerstvými čerešňami.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút

Náš tip

Ak nemáte poruke čerstvé čerešne, vhodné budú aj zavárané. Majú výraznejšiu chuť.

Šťavnaté čokoládové mafiny
Šťavnaté čokoládové mafiny
Zdroj: shutterstock

Zapekané čerešne

4 porcie

800 g čerešní ● 30 g masla ● 200 ml mlieka ● 1/2 ČL mandľovej esencie ● 150 g smotany na šľahanie ● 50 g hladkej múky ● 3 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● práškový cukor na posypanie ● tuk na vymastenie formy

Čerešne opláchneme, osušíme a vyberieme kôstky. Maslo rozpustíme a necháme trocha vychladnúť. Ohrejeme mlieko, mandľovú esenciu a smotanu. V mise zmiešame múku s cukrom a po jednom aj vajcia. Potom pridáme smotanovú zmes a vymiešame. Zapekaciu misu vytrieme maslom a vsypeme čerešne. Zalejeme krémom a pečieme asi 40 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C, kým krém nestuhne. Podávame teplé alebo studené, posypané práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Náš tip

Podávajte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Mňam!

Zapekané čerešne
Zapekané čerešne
Zdroj: shutterstock