Pondelok: Paradajkový koláč s mozzarellou

4 porcie

● 1 balenie lístkového cesta● 250 ml paradajkovej omáčky● 150 g malej mozzarelly● 2 až 3 paradajky● 1/2 ČL oregana● 50 g syra pecorino● čerstvá bazalka

Rozvaľkané lístkové cesto rozvinieme a dva centimetre od okraja cesta urobíme špičkou noža ryhu, aby sme vedeli, pokiaľ ho môžeme natrieť paradajkovou omáčkou. Na cesto natreté omáčkou rozložíme paradajky nakrájané na plátky a malé mozzarelly. Posypeme oreganom. Koláč dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Krátko pred dopečením ho posypeme nastrúhaným pecorinom. Pokrájame ostrým nožom, posypeme čerstvou bazalkou a podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Paradajkový koláč s mozzarellou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Utorok: Polievka minestrone

4 porcie

● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku● 2 mrkvy● 1 petržlen● 1 cuketa● 1 l zeleninového vývaru● 1 plechovka bielej fazule● 100 g malých cestovín● bazalkové pesto (nemusí byť)● 100 g parmezánu● soľ● mleté čierne korenie● olivový olej

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska. Cuketu prekrojíme po dĺžke na dve polovice a nakrájame na plátky. V hrnci rozohrejeme olivový olej. Niekoľko minút na ňom opekáme cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak, mrkvu a petržlen. Opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom, privedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou varíme, kým zelenina nezmäkne. Osolíme a okoreníme. Tesne pred dovarením zeleniny pridáme cuketu a opláchnutú fazuľu z konzervy. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Primiešame ich do hotovej polievky. Do každej porcie dáme lyžičku pesta a posypeme ju nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút

Polievka minestrone
Zdroj: archív Dobré jedlo

Streda: Šalát z údenej makrely a cvikly

4 porcie

● 4 zemiaky● 2 malé predvarené cvikly● 2 údené makrely● zmes rôznych listových šalátov

NA ZÁLIEVKU:● 4 PL olivového oleja● 1 ČL dijonskej horčice● 1 ČL plnotučnej horčice● 1 ČL medu● 1 PL citrónovej šťavy● mleté biele korenie

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. V osolenej vode ich varíme asi 5 minút. Scedíme. V panvici rozohrejeme olej a zemiaky opečieme dozlatista. Cviklu nakrájame na malé kocky. Z makrel oberieme mäso a rozdelíme ho na menšie kúsky. Vyberieme všetky kostičky. Na tanier navrstvíme šalátové listy, pridáme opečené zemiaky, nakrájanú cviklu a kúsky makrely. Šalát zalejeme zálievkou z oleja, horčice, medu, citrónovej šťavy a korenia.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Šalát z údenej makrely a cvikly
Zdroj: archív Dobré jedlo

Štvrtok: Kuracie nugety s parmezánom

4 porcie

● 800 g kuracích pŕs● hladká múka, vajcia a strúhanka na trojobal● 150 g nastrúhaného parmezánu● 1 strúčik cesnaku● 1/2 ČL údenej mletej papriky● soľ● mleté čierne korenie● olej

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Osolíme a okoreníme. V mise zmiešame strúhanku s nastrúhaným parmezánom, prelisovaným cesnakom, údenou mletou paprikou, so soľou a s korením. Mäso obalíme v múke, rozšľahaných vajciach
a ochutenej strúhanke. Vyprážame
v horúcom oleji dozlatista a nachrumkavo. Prebytočný tuk odstránime kuchynskou papierovou utierkou a nugetky posypeme nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 20 minút

Kuracie nugety s parmezánom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Piatok: Cestoviny mac and cheese

4 porcie

● 3 PL masla● 1/2 šálky strúhanky● 1/2 ČL sušeného tymianu● 1 šálka nastrúhaného čedaru● 1 šálka nastrúhanej goudy● 1 PL kukuričného škrobu● 250 g cestovín (kolienka, fusilli)● 250 g zahusteného nesladeného plnotučného mlieka● 1 PL zmesi korenia (mletá sladká paprika, oregano, sušený cesnak)● soľ● mleté čierne korenie

Jednu lyžicu masla rozohrejeme v malom hrnci na strednej teplote. Pridáme strúhanku a za stáleho miešania ju opečieme dozlatista, trvá to asi 3 minúty. Primiešame tymian a odložíme nabok. V mise zmiešame oba druhy nastrúhaného syra a kukuričný škrob. Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu. Scedíme, pridáme zvyšné maslo a syry zmiešané so škrobom. Do zahusteného mlieka primiešame zmes korenia. Zalejeme ním cestoviny a miešame, kým sa syry úplne neroztopia. Osolíme a okoreníme. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky. Povrch posypeme opraženou strúhankou a opečenou slaninou. Cestoviny so syrom hneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Cestoviny mac and cheese
Zdroj: archív Dobré jedlo