Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo plánujete dnes variť? 5 receptov oživí váš jedálniček, rodina bude uznanlivo kývať hlavou!

Polievka minestrone

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Paradajkový koláč s mozzarellou

4 porcie

● 1 balenie lístkového cesta● 250 ml paradajkovej omáčky● 150 g malej mozzarelly● 2 až 3 paradajky● 1/2 ČL oregana● 50 g syra pecorino● čerstvá bazalka

Rozvaľkané lístkové cesto rozvinieme a dva centimetre od okraja cesta urobíme špičkou noža ryhu, aby sme vedeli, pokiaľ ho môžeme natrieť paradajkovou omáčkou. Na cesto natreté omáčkou rozložíme paradajky nakrájané na plátky a malé mozzarelly. Posypeme oreganom. Koláč dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Krátko pred dopečením ho posypeme nastrúhaným pecorinom. Pokrájame ostrým nožom, posypeme čerstvou bazalkou a podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Paradajkový koláč s mozzarellou

Utorok: Polievka minestrone

4 porcie

● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku● 2 mrkvy● 1 petržlen● 1 cuketa● 1 l zeleninového vývaru● 1 plechovka bielej fazule● 100 g malých cestovín● bazalkové pesto (nemusí byť)● 100 g parmezánu● soľ● mleté čierne korenie● olivový olej

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska. Cuketu prekrojíme po dĺžke na dve polovice a nakrájame na plátky. V hrnci rozohrejeme olivový olej. Niekoľko minút na ňom opekáme cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak, mrkvu a petržlen. Opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom, privedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou varíme, kým zelenina nezmäkne. Osolíme a okoreníme. Tesne pred dovarením zeleniny pridáme cuketu a opláchnutú fazuľu z konzervy. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Primiešame ich do hotovej polievky. Do každej porcie dáme lyžičku pesta a posypeme ju nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Polievka minestrone

Streda: Šalát z údenej makrely a cvikly

4 porcie

● 4 zemiaky● 2 malé predvarené cvikly● 2 údené makrely● zmes rôznych listových šalátov

NA ZÁLIEVKU:● 4 PL olivového oleja● 1 ČL dijonskej horčice● 1 ČL plnotučnej horčice● 1 ČL medu● 1 PL citrónovej šťavy● mleté biele korenie

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. V osolenej vode ich varíme asi 5 minút. Scedíme. V panvici rozohrejeme olej a zemiaky opečieme dozlatista. Cviklu nakrájame na malé kocky. Z makrel oberieme mäso a rozdelíme ho na menšie kúsky. Vyberieme všetky kostičky. Na tanier navrstvíme šalátové listy, pridáme opečené zemiaky, nakrájanú cviklu a kúsky makrely. Šalát zalejeme zálievkou z oleja, horčice, medu, citrónovej šťavy a korenia.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát z údenej makrely a cvikly

Štvrtok: Kuracie nugety s parmezánom

4 porcie

● 800 g kuracích pŕs● hladká múka, vajcia a strúhanka na trojobal● 150 g nastrúhaného parmezánu● 1 strúčik cesnaku● 1/2 ČL údenej mletej papriky● soľ● mleté čierne korenie● olej

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Osolíme a okoreníme. V mise zmiešame strúhanku s nastrúhaným parmezánom, prelisovaným cesnakom, údenou mletou paprikou, so soľou a s korením. Mäso obalíme v múke, rozšľahaných vajciach
a ochutenej strúhanke. Vyprážame
v horúcom oleji dozlatista a nachrumkavo. Prebytočný tuk odstránime kuchynskou papierovou utierkou a nugetky posypeme nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kuracie nugety s parmezánom

Piatok: Cestoviny mac and cheese

4 porcie

● 3 PL masla● 1/2 šálky strúhanky● 1/2 ČL sušeného tymianu● 1 šálka nastrúhaného čedaru● 1 šálka nastrúhanej goudy● 1 PL kukuričného škrobu● 250 g cestovín (kolienka, fusilli)● 250 g zahusteného nesladeného plnotučného mlieka● 1 PL zmesi korenia (mletá sladká paprika, oregano, sušený cesnak)● soľ● mleté čierne korenie

Jednu lyžicu masla rozohrejeme v malom hrnci na strednej teplote. Pridáme strúhanku a za stáleho miešania ju opečieme dozlatista, trvá to asi 3 minúty. Primiešame tymian a odložíme nabok. V mise zmiešame oba druhy nastrúhaného syra a kukuričný škrob. Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu. Scedíme, pridáme zvyšné maslo a syry zmiešané so škrobom. Do zahusteného mlieka primiešame zmes korenia. Zalejeme ním cestoviny a miešame, kým sa syry úplne neroztopia. Osolíme a okoreníme. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky. Povrch posypeme opraženou strúhankou a opečenou slaninou. Cestoviny so syrom hneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Cestoviny mac and cheese

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.