Makovo-slivkové hviezdičky

45 kúskov

250 g hladkej múky ● 125 g masla ● 50 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 vajce ● štipka soli ● 2 PL mletého maku ● 200 g slivkového lekváru ● práškový cukor na posypanie

Múku, nakrájané maslo, krupicový a vanilínový cukor, vajce, soľ a mak spolu vymiešame na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Vychladené cesto rozdelíme na dve časti, jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm a druhú časť dáme zatiaľ do chladničky. Z vyvaľkaného cesta vykrojíme hviezdičky v dvoch veľkostiach. Do menších hviezdičiek vykrojíme v strede ešte koliesko. Podobne spracujeme aj druhú časť cesta. Hviezdičky poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C – menšie hviezdičky 8 minút a väčšie 12 minút. Na vychladnuté väčšie hviezdičky dáme za lyžičku lekváru do stredu, navrch pritlačíme menšie hviezdičky tak, aby sa cípy neprekrývali, a hotové hviezdičky posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 8 až 12 minút

Makovo-slivkové hviezdičky
Makovo-slivkové hviezdičky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Tradičné medovníčky

40 kúskov

500 g hladkej múky ● 200 g medu ● 100 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● 50 g mletých vlašských orechov ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 4 klinčeky ● 1 badián ● štipka anízu ● mletá škorica ● štipka soli ● tuk na vymastenie plechu

Klinčeky, badián a aníz roztlčieme v mažiari a premiešame s 1/2 lyžičky mletej škorice a so štipkou soli. Zmes korenia pridáme k preosiatej múke, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva a mletými orechmi. Všetko zalejeme rozpusteným medom a 1 vajcom rozšľahaným s cukrom. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi hodinu. Cesto rozvaľkáme natenko a pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary. Medovníčky poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút

Tradičné medovníky
Tradičné medovníky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kokosové rožteky

50 kúskov

250 g masla ● 500 g práškového cukru ● 250 g kokosovej múčky ● 200 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● tuk na vymastenie a múka na vysypanie formičiek ● čokoládová poleva

Maslo vymiešame s cukrom, kokosom, múkou a práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré natlačíme do vymastených a vysypaných formičiek na rožteky. Formičky preložíme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút. Po upečení rožteky opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť. Konce hotových rožtekov namáčame v rozpustenej čokoládovej poleve a necháme zaschnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút

Kokosové rožteky
Kokosové rožteky
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK