Mafinové omeletky

4 porcie

Jednu cuketu aj so šupkou umyjeme, osušíme a pokrájame na tenšie pásiky. Vyložíme nimi otvory v plechu na mafiny potreté olejom (4 alebo 6 otvorov). Prečnievajúce časti pásikov cukety odrežeme. Druhú cuketu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Primiešame 1 žĺtok, 2 mladé cibuľky pokrájané nadrobno a 2 strúčiky prelisovaného cesnaku. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou a sušeným majoránom. Primiešame syr, 2 vajcia a zahustíme preosiatou strúhankou. Ochutenú masu vylejeme do otvorov v plechu vyložených pásikmi cukety. V strede urobíme jamku, rozbijeme do nej vajce a trochu osolíme. Budeme potrebovať 6 až 8 vajec. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C zapekáme asi 20 minút.

Mafinové omeletky
Mafinové omeletky
Zdroj: ANZA

Omeletová torta „crespéou“

4 porcie

Do troch misiek rozbijeme po tri vajíčka. Vyšľaháme, pridáme trochu nasekaných špenátových listov, provensalské bylinky, čierne olivy nakrájané na plátky, čerstvú bazalku, soľ a mleté čierne korenie. V panvici na masle urobíme tri hrubšie omelety. Uložíme ich na seba, pridáme celé olivy a lístky bazalky. Omeletu nakrájame na štyri porcie a pridáme citrón nakrájaný na tenké plátky.

Omeletová torta „crespéou“
Omeletová torta „crespéou“
Zdroj: ANZA

S pivom

4 porcie

Do 2 rozšľahaných vajec prilejeme 100 ml svetlého piva, prisypeme 120 g polohrubej múky, 1/4 lyžičky kypriaceho prášku a olej. Osolíme, okoreníme mletým bielym korením a vymiešame hladké cesto. Z cesta na panvici potretej olejom upečieme placky, ktoré odložíme na teplé miesto. Pripravíme plnku: 250 g miešanej mrazenej zeleniny podusíme v panvici na 1 až 2 lyžiciach rozpusteného masla. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme 2 vajcia a urobíme hustú praženicu. Do teplej masy prisypeme 10 g strúhaného parmezánu, premiešame a pridáme 4 plátky natrhanej sušenej šunky. Plnkou naplníme omeletu, prehneme ju a ozdobíme bylinkami podľa chuti.

S pivom
S pivom
Zdroj: ANZA

Kelová so šunkou

2 porcie

Zo štvrtky kelu vyrežeme hlúb a pokrájame priečne na tenké rezance. Na 2 lyžiciach oleja opečieme 1 cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme kel a pod pokrievkou udusíme domäkka. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom, vegetou a premiešame. Pridáme 50 g šunky pokrájanej na pásiky široké 1 cm a spolu prehrejeme. Dve vajcia rozšľaháme so soľou, zalejeme kel a počkáme, kým vajcia nestuhnú. Prenesieme omeletu na tanier, posypeme 20 g strúhaného syra a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s viaczrnným pečivom. Môžeme obložiť kolieskami paradajok.

Kelová so šunkou
Kelová so šunkou
Zdroj: ANZA