Pondelok: Zapekaná ryža so šunkou

4 porcie

● 2 hrnčeky ryže● soľ● 1 karfiol● 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku● 10 plátkov šunky● 1/2 hrnčeka mlieka● 1 žĺtok● 2 PL masla● 2 PL strúhaného syra● olej na potretie ● paradajka, paprika, cibuľka a uhorka na šalát

1. Prebratú a premytú ryžu necháme odkvapkať a uschnúť. V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom ryžu opečieme, osolíme a podlejeme horúcou vodou. Na najslabšom plameni dusíme prikrytú 25 minút.
2. Karfiol rozoberieme na ružičky, očistíme a umyjeme, šunku nakrájame na kocky. Do uvarenej ryže zamiešame karfiol, hrášok a šunku.
3. Ryžovú zmes preložíme do vymasteného pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pred dopečením zalejeme ryžu mliekom, v ktorom sme rozšľahali žĺtok. Povrch posypeme syrom. Dopečieme a podávame s miešaným zeleninovým šalátom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 20 až 30 minút

Zapekaná ryža so šunkou
Zapekaná ryža so šunkou
Zdroj: archív

Utorok: Polievka zo zelenej fazuľky

4 porcie

● 500 g zelenej fazuľky● 300 g zemiakov● 50 ml oleja● 1 PL kryštálového cukru● 2 PL octu● 3 PL hladkej múky● 200 ml smotany na šľahanie● nasekaný kôpor● soľ

1 .Fazuľku očistíme, umyjeme a nakrájame. Dáme variť do osolenej vody. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť k polomäkkej fazuľke.
2. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme studenou vodou a dôkladne rozmiešame. Rozriedenú zápražku vlejeme do polievky spolu so smotanou. Na miernom ohni povaríme 20 minút.
3. Polievku nakoniec dochutíme cukrom, soľou, octom a kôprom. Odstavíme a podávame.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút

Polievka zo zelenej fazuľky
Polievka zo zelenej fazuľky
Zdroj: archív

Streda: Kuracie stehná s kukuricou

6 porcií

● 1 kg spodných kuracích stehien● 200 g mrazenej zelenej fazuľky● 50 ml paradajkového pretlaku● 2 kukuričné klasy● 4 paradajky● 3 PL masla● 250 ml hydinového vývaru● mleté čierne korenie● soľ

1. Stehná umyjeme, osušíme a dôkladne osolíme. V pekáči rozpustíme maslo a stehná na ňom zo všetkých strán sprudka opečieme.
2. Vývar zmiešame s pretlakom a zmesou podlejeme stehná. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Počas pečenia stehná niekoľkokrát obrátime a polejeme výpekom.
3. Kukuričné klasy nakrájame na 8 až 12 kúskov a 15 minút ich varíme vo vriacej osolenej vode. Potom pridáme fazuľku a po 2 minútach všetko scedíme. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky.
4. Po 30 minútach pečenia stehná odokryjeme a pridáme k nim pokrájané klásky kukurice, fazuľku aj paradajky. Dopekáme ďalších 15 minút. Hotové mäso podávame so zeleninou 
a s dusenou ryžou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút

Kuracie stehná s kukuricou
Kuracie stehná s kukuricou
Zdroj: archív

Štvrtok: Langoše od babičky

6 porcií

● 1 kg hladkej múky● 6 zemiakov uvarených v šupke● 2 hrnčeky mlieka● 1 vajce● 1,5 kocky droždia● štipka soli● múka na posypanie dosky● tuk na opekanie● cesnak, kyslá smotana a kečup  na potretie● strúhaný tvrdý syr na posypanie

1. Rozdrobené droždie zmiešame v miske s vlažným mliekom. Uvarené zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame do veľkej misy. Pridáme k nim preosiatu múku, vajce, soľ a kvások.
2. Všetko zmiešame a vypracujeme vláčne, skôr redšie cesto. Vyformujeme ho do gule, podľa potreby poprášime trochou múky, zakryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť.
3. Po vykysnutí z cesta vytvoríme malé bochníky, ktoré necháme na pomúčenej doske chvíľu kysnúť. Potom ich rozvaľkáme, ponaťahujeme a rýchlo opekáme na rozpálenom oleji. Hotové langoše podávame potreté cesnakom, kyslou smotanou a kečupom a posypané strúhaným syrom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas vyprážania: 5 minút/1 kus

Langoše od babičky
Langoše od babičky
Zdroj: archív

Piatok: Zemiakový šalát s tofu syrom

4 porcie

● 600 g zemiakov uvarených v šupke ● 150 g neúdeného tofu syra● 2 až 3 kyslé uhorky● 1 cibuľa● 1/2 červenej kapie

Nálev:● 100 ml vody● 1 ČL horčice● 1 ČL octu● mleté čierne korenie● soľ● worcesterská omáčka

1. Očistené zemiaky pokrájame na kolieska, cibuľu najemno, tofu syr, kapiu, uhorky na rezančeky.
2 .Všetky ingrediencie na nálev zmiešame v miske.
3 .Zeleninu a syr spolu zamiešame, polejeme nálevom, posypeme petržlenovou vňaťou a necháme odstáť aspoň hodinu pred podávaním.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 1 hodina

Bleskový tip
Namiesto tofu môžete použiť vajíčka uvarené natvrdo.

Zemiakový šalát s tofu syrom
Zemiakový šalát s tofu syrom
Zdroj: archív