Zemiakové pagáčiky

Prísady (na 50 kusov):

500 g hladkej múky, 1 vajce, 1 ČL soli, 1 ČL kryštálového cukru, 200 ml mlieka, 21 g droždia, 100 ml oleja, 2 väčšie zemiaky, 125 g stuženého tuku, múka na posypanie dosky, sezam na posypanie, vajce na potretie

 Takto sa to podarí:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku a pridáme soľ, olej, vajce a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý 1 cm.

Stužený tuk dáme zachladiť do mrazničky. Zemiaky uvarené v šupe ošúpeme a postrúhame na rozvaľkané cesto. Navrch nastrúhame vychladený stužený tuk a posypeme sezamom. Cesto poprekladáme a necháme chvíľu postáť. Rozvaľkáme a proces s prekladaním trikrát zopakujeme.

Cesto rozvaľkáme, povykrajujeme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Necháme ešte 15 minút vykysnúť.

Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Čas prípravy: 40 minút

Čas pečenia: 20 minút

Posypané budú lepšie

Aby boli domáce pagáčiky ešte chutnejšie a krajšie vyzerali, treba ich ešte pred pečením posypať. Môžete siahnuť po absolútnej klasike ako sezam, rasca či soľ, ale nám chutia aj pagáčiky posypané štipkou mletého koriandra, sušenou zmesou provensalského korenia, nasekanými mandľami, štipkou čili, slnečnicovými a tekvicovými semienkami.