Milujete cesnakovú pochúťku na hrianky, ale po krájaní vám páchnu prsty? Zaberie tento trik!
26. 10. 2015, 12:00

Zdroj: Shutterstock
Neviete sa zbaviť nepríjemného zápachu po krájaní cesnaku? Zaberie tento trik a vy si môžete pokojne pripraviť skvelú cesnakovú pochúťku na hrianky.
Radíme vám:
– Existuje veľmi jednoduchý trik. Stačí si do rúk vziať hrniec, lyžicu či akýkoľvek kus nehrdzavejúcej ocele a šúchať pod studenou vodou prsty o oceľ.
Tento fyzikálny trik spočíva v tom, že sírnaté zložky obsiahnuté v cesnaku sa naviažu na ióny nehrdzavejúcej ocele. Studená voda pritom pomáha sťahovať póry, vďaka čomu sa z nich esenciálne oleje cesnaku rýchlejšie vyplavujú.
Cesnaková zmes na hrianky
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Cesnaková zmes na hrianky
Potrebujeme (Na 2 poháriky asi po 125 ml):
12 hlavičiek cesnaku, 75 ml olivového oleja
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Cesnaková zmes na hrianky
Takto sas to podarí:
1. Do alobalu zabalíme vždy po 3 hlavičky cesnaku, dáme na plech a pečieme v rúre pri 200 °C asi 1 hodinu.
2. Potom cesnak rozbalíme z alobalu a necháme vychladnúť.
3. Cesnak rozdelíme na jednotlivé strúčiky, olúpeme ich a upečený cesnak rozmixujeme vo vyššej nádobe.
4. K cesnakovému pyré pridáme olivový olej, dôkladne ho rozmiešame, rozdelíme do pohárikov a dobre uzatvoríme. V chladničke vydrží asi 6 mesiacov, pokiaľ oveľa rýchlejšie neskončí na hriankach.