Knedľa so slaninou
4 porcie
Potrebujeme: 250 až 300 ml mlieka ● 2 vajcia ● 200 g hladkej múky ● soľ ● 100 g slaniny ● 3 staršie žemle ● 60 g strúhanky ● 60 g masla
Postup: Slaninu nakrájame na kocky, opečieme na suchej panvici a pridáme k nej žemle nakrájané na drobné kocky. Krátko opečieme, odstavíme a necháme vychladnúť. Z mlieka, vajec, zo soli a z múky vymiešame redšie palacinkové cesto, ktoré dôkladne vymiesime. Do cesta primiešame vychladnuté žemle so slaninou a necháme aspoň 30 minút odstáť. Z cesta vytvarujeme knedle, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení knedle vyberieme a prekrojíme. V malom hrnci rozpustíme maslo, na ktorom opečieme strúhanku, a zmesou pokvapkáme uvarené knedle. Podávame ako prílohu k dusenej kapuste a mäsu.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Húska s gaštanmi a hubami
6 porcií
Potrebujeme: ● 1 očistená hus s pečeňou (asi 4 kg) ● 150 g cibule ● 200 g šampiňónov ● 1 strúčik cesnaku ● 4 staršie žemle ● 300 g varených gaštanov ● 2 vajcia ● 3 PL masla ● 2 stonky tymianu ● lístky šalvie ● 70 ml hydinového vývaru ● 400 g mletého mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL umu ● 1 PL čučoriedkovej marmelády
Postup: Na plnku nasekáme cibuľu a cesnak nadrobno, huby očistíme a nakrájame na plátky. Žemle pokrájame na kocky, gaštany prekrojíme na polovice. Vajcia rozšľaháme, pečeň očistíme a nakrájame na kúsky. Na 2 PL masla opečieme cibuľu a cesnak, pridáme nasekané lístky tymianu a šalvie, huby, pečeň a gaštany. Všetko spolu prehrejeme. V mise zmiešame žemle, mleté mäso, opečenú zmes, vajcia,
vývar, soľ, korenie. Prikryté necháme 30 minút odležať. Hus dôkladne umyjeme, osušíme a zvnútra a zvonka dobre osolíme. Naplníme ju odležanou plnkou, vložíme do pekáča, podlejeme vodou a dáme piecť najprv na 220 °C na 30 minút a potom pri 180 °C ešte 2,5 hodiny. Počas pečenia podlievame šťavou alebo ďalšou vodou. Po upečení hus vyberieme, výpek zbavíme tuku, prevaríme, dochutíme umom, marmeládou a môžeme podľa
potreby aj zahustiť trochou masla vymiešaného s múkou. Podávame s domácou knedľou alebo lokšami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 3 hodiny
Gaštanovo- hrušková morka
8 porcií
Potrebujeme: ● 1 morka (približne 4 kg) ● 4 hrušky ● 500 g gaštanov ● 1 viazanička tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie
Postup: Morku umyjeme a dôkladne poutierame papierovou utierkou. Zvonka aj zvnútra osolíme. Hrušky (nie príliš prezreté) rozpolíme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kocky. Gaštany narežeme na oblej strane do kríža asi 3 mm hlboko. Vo vriacej vode ich varíme približne 20 minút. Po scedení zabalíme do utierky a stláčame, až kým sa šupka neuvoľní a nebude sa dať šúpať. Ošúpané gaštany rozpolíme, tymian nasekáme nadrobno. Hrušky, gaštany a tymian premiešame, osolíme a okoreníme. Morku naplníme hruškovo-gaštanovou zmesou a otvor zašijeme. Preložíme na pekáč s mriežkou a dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 2 hodiny. Morka je upečená, keď zo stehna po zarezaní vyteká číra tekutina.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 2 a 1/2 hodiny
Náš tip: Do plnky pridajte aj brusnice. Ak nemáte čerstvé, použite brusnicový džem.
Zemiakové lokše
6 porcií
Potrebujeme:●750 g zemiakov uvarených v šupke ● 175 g polohrubej múky ● 1 vajce ● soľ ● hladká múka na posypanie dosky
● tuk na opekanie
Postup: Uvarené zemiaky necháme vychladnúť a ošúpeme ich. Do veľkej misy postrúhame zemiaky. Pridáme k nim preosiatu múku, vajce a soľ. Vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 3 mm. Z cesta povykrajujeme kruhy s priemerom 20 cm. Panvicu zľahka potrieme olejom, rozpálime a lokše na nej postupne opekáme z oboch strán dozlatista.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 lokša