Jogurtový cheesecake s rebarborou

12 kúskov

NA KORPUS: 200 g celozrnných sušienok ● 40 g datlí bez kôstky● 45 g masla ● citrónová kôra● štipka soli

NA PLNKU: 60 ml vody● 2 PL želatínového prášku● 350 g mrazených jahôd● 4 PL krupicového cukru● 450 g hustého jogurtu● 200 ml smotany na šľahanie

NA OZDOBU: rebarbora ● 1 šálka vody ● 1/2 šálky krupicového cukru● šťava z jedného citróna

Sušienky a datle rozmixujeme. Zmiešame ich s maslom, citrónovou kôrou, so štipkou soli a utlačíme do formy (22 cm) vyloženej papierom na pečenie. Dáme do chladničky. Urobíme jogurtovú plnku. Do misky so studenou vodou nasypeme želatínu a necháme napučať – asi 10 minút. Jahody uvaríme s cukrom a rozmixujeme na pyré, 50 ml pyré odložíme a zvyšok zmiešame s jogurtom. Ak treba, dosladíme. Do odloženého pyré pridáme napučanú želatínu a veľmi jemne zahrejeme, aby sa rozpustila. Do želatínovo-jahodového pyré pridáme lyžicu jogurtovej zmesi a zamiešame. Pridáme ešte dve, tri lyžice, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínovú zmes vylejeme do jogurtovej zmesi a dobre rozmiešame. Smotanu vyšľaháme napevno a opatrne zamiešame do jogurtovo-jahodovej zmesi. Hotovú zmes nalejeme na sušienky a dáme do chladničky aspoň na 3 až 4 hodiny, ideálne na noc. Rebarboru očistíme a pomocou škrabky nakrájame na tenké prúžky. Do hrnca dáme vodu a cukor. Necháme zovrieť, potom plameň stíšime na minimum. Pridáme rebarborové prúžky a necháme ich v sirupe 20 až 30 sekúnd. Potom ich osušíme papierovou utierkou. Vychladený cheesecake vyberieme z formy a ozdobíme prúžkami rebarbory. Jemne ich potrieme zvyšným sirupom a necháme v chladničke stuhnúť. Nakoniec cheesecake ozdobíme jahodami a môžeme krájať.

 

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Jogurtový cheesecake s rebarborou
Zdroj: archív DJ, foodstyling: VERONIKA KOLLÁROVÁ, foto: LAURA WITTEKOVÁ

Tortičky s ríbezľovou omáčkou

8 kúskov

3 vajcia ● 80 g krupicového cukru● 1/3 ČL mletej vanilky ● 45 g hustého jogurtu ● 75 g slnečnicového oleja● 115 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva

NA JOGURTOVÚ VRSTVU: 20 g agaru (želatína z morských rias)● 200 g mandľového mlieka● 500 g hustého jogurtu● 5 PL javorového sirupu ● kôra  z 1 citróna ● 1 ČL vanilkového extraktu

NA OMÁČKU: mrazené ríbezle● 1/2 ČL mletej vanilky ● cukor podľa chuti ● ríbezle na ozdobu

Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny. Prilejeme olej, jogurt a zamiešame. Prisypeme múku s práškom do pečiva a zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 12 až 15 minút pri teplote 180 °C. Keď korpus vychladne, vykrajujeme z neho formičkami (7 cm) kolieska. Položíme ich na dno formičiek. Na jogurtovú zmes dáme do hrnca mandľové mlieko, prisypeme agar a privedieme do varu, aby sa celkom rozpustil. Jogurt dáme do misy, zmiešame s javorovým sirupom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Do mlieka s agarom pridáme 2 lyžice jogurtu a premiešame. Jogurt primiešavame postupne, aby sa nezrazil. Potom zmes nalejeme na korpus do formičiek a dáme aspoň na dve hodiny do chladničky. Zatiaľ pripravíme ríbezľovú omáčku. Mrazené ríbezle dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme vanilku, cukor podľa chuti a dobre rozmiešame. Varíme, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu, a odstavíme. Necháme vychladnúť. Vychladené tortičky vyberieme z formičiek, polejeme ich omáčkou, ozdobíme ríbezľami.

 

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Tortičky s ríbezľovou omáčkou
Zdroj: archív DJ, foodstyling: VERONIKA KOLLÁROVÁ, foto: LAURA WITTEKOVÁ

Čokoládovo-jogurtový koláč s posýpkou

12 porcií

150 g hladkej múky ● 60 g kakaa ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 130 g krupicového cukru● 230 g hustého jogurtu ● 120 ml slnečnicového oleja ● 3 väčšie vajcia ● 2 ČL vanilkového extraktu● pomarančová kôra z 1 pomaranča● 100 g nasekanej tmavej čokolády

NA POSÝPKU: 1 PL medu ● 3 PL opražených lieskových orieškov ● 30 g nasekanej tmavej čokolády● jogurt na podávanie

Rúru vyhrejeme na 175 °C a dno formy (22 cm) vyložíme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a cukor. V strede urobíme jamku a priamo do nej dáme jogurt, vajíčka, olej, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Premiešame dohladka a nakoniec vsypeme nasekanú čokoládu. Hmotu vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť na 35 až 40 minút. Pred vybratím z rúry urobíme test špajdľou. Vychladnutý koláč vyberieme z formy a dookola ho polejeme medom. Na med nasypeme nasekané oriešky a čokoládu. Porcie podávame poliate jogurtom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Čokoládovo-jogurtový koláč s posýpkou
Zdroj: archív DJ, foodstyling: VERONIKA KOLLÁROVÁ, foto: LAURA WITTEKOVÁ

Jogurtovo-ovocný pohár s chia

4 porcie

4 PL semiačok chia ● 1 šálka kokosového mlieka● 1 ČL vanilkového extraktu ● 400 g hustého jogurtu ● 1 PL strúhaného kokosu ● ovocie na ozdobenie

NA MALINOVÝ DŽEM: 300 g mrazených malín● 1 až 2 PL kokosového cukru

V miske zmiešame chia, kokosové mlieko, vanilkový extrakt a dáme do chladničky na 2 hodiny alebo noc. Urobíme malinový džem. Do hrnčeka dáme maliny, kokosový cukor a privedieme do varu. Zredukujeme na polovicu. Na dno pohárov dáme lyžicu malinového džemu. Pridáme hustý jogurt (môžeme primiešať obľúbené ovocie). Naň uložíme ďalšiu vrstvu chia pudingu a prikryjeme trochou malinového džemu. Navrch pohárov poukladáme rôzne ovocie a môžeme podávať.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 2 hodiny

Jogurtovo-ovocný pohár s chia
Zdroj: archív DJ, foodstyling: VERONIKA KOLLÁROVÁ, foto: LAURA WITTEKOVÁ

Jogurtovo-jahodové rezy

12 kúskov

NA KORPUS: 160 g mandlí ● 100 g práškového cukru● 30 g hladkej múky ● 8 bielkov ● 100 g krupicového cukru ● 2 ČL ružovej vody (nemusí byť)

NA JAHODOVÚ PLNKU: 2 PL práškovej želatíny● 60 ml studenej vody ● 4 šálky mrazených jahôd● 100 g krupicového cukru

NA KRÉM: 8 žĺtkov ● 1 PL kukuričného škrobu● 100 g krupicového cukru ● 500 ml mlieka ● 1 ČL mletej vanilky ● 2 PL práškovej želatíny ● 60 ml vody● 500 ml smotany na šľahanie ● 200 g hustého jogurtu● jahody a práškový cukor na podávanie

Dno menšieho plechu vystelieme papierom na pečenie. Mandle s práškovým cukrom rozmixujeme dohladka. Zmes preosejeme a primiešame múku. Bielky vyšľaháme na ľahkú penu, postupne pridávame cukor a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme mandľovo-cukrovú zmes, ružovú vodu a jemne zamiešame. Hmotu rozotrieme na plech a dáme piecť na 12 až 15 minút dozlatista pri teplote 175 °C. Na jahodovú plnku dáme do misky s vodou želatínu a necháme napučať. Jahody s cukrom privedieme do varu. Varíme, kým sa šťava nezredukuje. Necháme 15 minút chladnúť. Jahody rozmixujeme a dobre v nich rozmiešame napučanú želatínu. Jahodovú zmes vylejeme na plech vystlaný potravinárskou fóliou a necháme v chladničke stuhnúť. Na krém zamiešame vo väčšej mise žĺtky, škrob a cukor. V hrnci zohrejeme mlieko s vanilkou, nevaríme. Teplé mlieko veľmi pomaly a za stáleho miešania prilievame do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a uvaríme hladký krém. Necháme 15 minút chladnúť. Vo vode napučanú želatínu vmiešame do vychladnutého krému. Prikryjeme fóliou a necháme celkom vychladnúť. Do vychladnutého krému primiešame jogurt. Smotanu vyšľaháme a jemne ju zamiešame do vanilkového krému. Korpus prerežeme na tri rovnaké časti. Spodný korpus vložíme do pripravenej formy, naň položíme stuhnuté jahodové želé. Potrieme vanilkovým krémom a zakryjeme ho druhým plátom korpusu. Zopakujeme ešte raz. Dáme do chladničky na 4 hodiny, ideálne na celú noc. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme jahodami.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 15 minút

Jogurtovo-jahodové rezy
Zdroj: archív DJ, foodstyling: VERONIKA KOLLÁROVÁ, foto: LAURA WITTEKOVÁ