Reklama

Urobte TOTO a vaše MEDOVNÍKY budú mäkučké ako nikdy! PLUS rady ako skladovať vianočné pečivo

Vďaka týmto radám budú vaše medovníky dokonalé!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Najvyšší čas dopiecť všetky druhy suchého vianočného pečiva vrátane medovníčkov, ak ich chcete mať na Štedrý deň pekne krehké a mäkučké. A my vám poradíme ako na to...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa dočkať VIANOC? Upečte si s nami tieto GAŠTANOVÉ REZY! Sú dokonalé...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Rady ako docieliť, aby boli medovníky tento rok mäkké

    V prípade, že sa vám každý rok „daria“ medovníčky, ktoré nie a nie zmäknúť, máme pre vás niekoľko tipov, ako im pomôcť:

    ● Pridajte do cesta trochu viac masla alebo masti, to im dodá vláčnosť.

    ● Tradičný med a hnedý cukor dodajú nielen chuť, ale aj lepšiu konzistenciu, ktorá pomôže udržať medovníčky mäkké.

    ● Medovníčky po upečení uložte do uzatvárateľnej nádoby spolu s kúskom jablka alebo plátkom chleba. Tie dodajú vlhkosť, ktorá pomôže zachovať ich mäkkosť. Nezabudnite ich však pravidelne vymieňať, aby nesplesniveli.

    Zdroj: shutterstock

    Z vianočného pečenia majú obrovskú radosť aj deti. Dovoľte im pomáhať.

    ● Cesto nechajte aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc, odpočívať v chladničke. Pomôže to prepojiť chute a dosiahnuť mäkký výsledok.

    ● Medovníčky pečte pri nižšej teplote (okolo 150 až 160 °C) trochu dlhšie. Vysoká teplota ich totiž môže príliš rýchlo vysušiť a stvrdnú.

    ● Kým sú medovníčky ešte horúce, môžete ich jemne potrieť tenkou vrstvou vody s kvapkou medu alebo umu, aby sa nevysušili a zostali mäkké. Nehovoriac o tej lákavej vôni!

    Zdroj: Shutterstock

    Príprava koláčikov na poslednú chvíľu nemusí byť pri šikovných receptoch stresujúca.

    ● Ak máte pocit, že sú napriek všetkému suchšie, môžete ich ešte pred podávaním zmäkčiť tak, že ich na chvíľu vystavíte miernej vlhkosti (napríklad ich položíte do uzavretej nádoby s vlhkým papierovým obrúskom).

    Skladujte vianočné koláčiky správne

    Tu je niekoľko tipov, aby vydržali svieže, voňavé a chutné čo najdlhšie:

    Plechové a sklené nádoby: Tieto nádoby sú najlepšie na skladovanie koláčikov, keďže dobre udržiavajú vôňu aj chuť.

    Zdroj: shutterstock

    Vďaka týmto radám budú vaše medovníky dokonalé!

    Separácia vrstiev: Používajte papier na pečenie medzi jednotlivými vrstvami koláčikov, najmä ak sú zdobené alebo lepené.

    Chladné a suché miesto: Koláčiky skladujte na tmavom chladnom mieste. Vyhnite sa skladovaniu v chladničke, kde by mohli nasať vlhkosť.

    Pravidelná kontrola: Koláčiky priebežne kontrolujte a podľa potreby doplňte nové kúsky jablka alebo chleba, aby sa zabezpečila ich čerst­vosť a nehrozilo napadnutie plesňou.

    Zlepujte až tesne pred podávaním: Ak je to možné, kolieska nezlepujte hneď, aby nekreh­li alebo nemäkli. Linecké kolieska skladujte samostatne, v suchu a chlade, a ovocným lekvárom alebo džemom ich naplňte až deň či dva pred Vianocami.

    Inšpiráciu na perníky a medovníky nájdete v galérii priamo TU:

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.