Urobte TOTO a vaše MEDOVNÍKY budú mäkučké ako nikdy! PLUS rady ako skladovať vianočné pečivo
10. 12. 2024, 8:45 (aktualizované: 10. 12. 2024, 10:23)

Zdroj: shutterstock
Najvyšší čas dopiecť všetky druhy suchého vianočného pečiva vrátane medovníčkov, ak ich chcete mať na Štedrý deň pekne krehké a mäkučké. A my vám poradíme ako na to...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Rady ako docieliť, aby boli medovníky tento rok mäkké
Zdroj: shutterstock
medovníčky
V prípade, že sa vám každý rok „daria“ medovníčky, ktoré nie a nie zmäknúť, máme pre vás niekoľko tipov, ako im pomôcť:
● Pridajte do cesta trochu viac masla alebo masti, to im dodá vláčnosť.
● Tradičný med a hnedý cukor dodajú nielen chuť, ale aj lepšiu konzistenciu, ktorá pomôže udržať medovníčky mäkké.
● Medovníčky po upečení uložte do uzatvárateľnej nádoby spolu s kúskom jablka alebo plátkom chleba. Tie dodajú vlhkosť, ktorá pomôže zachovať ich mäkkosť. Nezabudnite ich však pravidelne vymieňať, aby nesplesniveli.
Zdroj: shutterstock
Z vianočného pečenia majú obrovskú radosť aj deti. Dovoľte im pomáhať.
● Cesto nechajte aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc, odpočívať v chladničke. Pomôže to prepojiť chute a dosiahnuť mäkký výsledok.
● Medovníčky pečte pri nižšej teplote (okolo 150 až 160 °C) trochu dlhšie. Vysoká teplota ich totiž môže príliš rýchlo vysušiť a stvrdnú.
● Kým sú medovníčky ešte horúce, môžete ich jemne potrieť tenkou vrstvou vody s kvapkou medu alebo umu, aby sa nevysušili a zostali mäkké. Nehovoriac o tej lákavej vôni!
Zdroj: Shutterstock
Príprava koláčikov na poslednú chvíľu nemusí byť pri šikovných receptoch stresujúca.
● Ak máte pocit, že sú napriek všetkému suchšie, môžete ich ešte pred podávaním zmäkčiť tak, že ich na chvíľu vystavíte miernej vlhkosti (napríklad ich položíte do uzavretej nádoby s vlhkým papierovým obrúskom).
Skladujte vianočné koláčiky správne
Tu je niekoľko tipov, aby vydržali svieže, voňavé a chutné čo najdlhšie:
Plechové a sklené nádoby: Tieto nádoby sú najlepšie na skladovanie koláčikov, keďže dobre udržiavajú vôňu aj chuť.
Zdroj: shutterstock
Vďaka týmto radám budú vaše medovníky dokonalé!
Separácia vrstiev: Používajte papier na pečenie medzi jednotlivými vrstvami koláčikov, najmä ak sú zdobené alebo lepené.
Chladné a suché miesto: Koláčiky skladujte na tmavom chladnom mieste. Vyhnite sa skladovaniu v chladničke, kde by mohli nasať vlhkosť.
Pravidelná kontrola: Koláčiky priebežne kontrolujte a podľa potreby doplňte nové kúsky jablka alebo chleba, aby sa zabezpečila ich čerstvosť a nehrozilo napadnutie plesňou.
Zlepujte až tesne pred podávaním: Ak je to možné, kolieska nezlepujte hneď, aby nekrehli alebo nemäkli. Linecké kolieska skladujte samostatne, v suchu a chlade, a ovocným lekvárom alebo džemom ich naplňte až deň či dva pred Vianocami.