Považská Bystrica

Krúpová baba
Toto jedlo na Považí patrilo k tradičným zimným pokrmom, ktoré sa podávali najmä pri slávnostných príležitostiach, ako bola svadba či povestné páračky. Prvé písomné záznamy jej prípravy pochádzajú z 18. storočia, no piekla sa už stáročia predtým. Podávala sa s kyslým mliekom a jej súčasťou býval bôčik či údené mäsko. Samozrejme, nesmeli chýbať jačmenné alebo pohánkové krúpy. Táto dobrota by rozhodne nemala upadnúť do zabudnutia, a preto isto neváhajte a pripravte ju aj vy doma. Je to jednoduché, lacné a výživné jedlo.

Krúpová baba

4 až 6 porcií

800 g zemiakov ● celá rasca ● 300 g jačmenných krúp ● 300 g údenej slaniny (bôčik, oškvarky) ● 1 cibuľa ● sušený majorán ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode s trochou rasce. Do druhého hrnca s osolenou vodou dáme variť krúpy, najprv ich však niekoľkokrát premyjeme studenou vodou. Hotové budú do pol hodiny. Na panvici opražíme nakrájanú slaninku a potom priamo v nej aj nakrájanú cibuľu. Zemiaky popučíme s trochou vody, v ktorej sa varili, a vmiešame uvarené krúpy. Pridáme opečenú slaninku aj cibuľu, majorán, pretlačený cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Zmes preložíme do vymasteného pekáča a pečieme 45 až 50 minút, kým vrch nie je krásne zlatistý. Krúpovú babu podávame teplú s kyslou kapustou alebo pohárom cmaru.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút

Krúpová baba
Zdroj: archív Dobré jedlo

Myjava

Hruškové cestenice s makom
Kopaničiarsky región má svoje špecifiká, ako napríklad cestenice, čo sú perky, alebo brezovské perko, čo bola kytička voňavých byliniek ako šalvia, medovka, rozmarín a podobne. Každá dievčina stvorila to svoje z byliniek, ktoré vypestovala na záhradke, a potom ho používala na ozdobu alebo darovala svojmu milému. A neskôr, ako skúsená gazdinka, už vedela jednotlivé bylinky z perka používať pri varení.

Hruškové cestenice s makom

4 porcie

500 g hladkej múky ● 300 g sušených hrušiek ● 1 ČL soli ● 70 g masla ● 100 g mletého maku ● 100 g práškového cukru

Z múky a vody vymiesime tuhšie cesto, ktoré vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Hrušky varíme 15 minút vo vode a scedíme. Nakrájame ich na menšie kúsky. Plnku z uvarených a nakrájaných hrušiek dáme do stredu štvorcov cesta, cesto preložíme tak, aby vznikli trojuholníky, a okraje zlepíme. Šatôčky uvaríme v slanej vode a scedíme. Polejeme opraženým maslom a posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom. Dobre premiešame a podávame.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 + 10 minút

Hruškové cestenice s makom
Zdroj: archív

Brezová

Brezová
Zdroj: shutterstock

Slivkový koláč s kyslým mliekom
Kopce ponad Brezovou sú plné zabudnutých slivkových sadov, ktoré zostali ako pamiatka najobľúbenejšieho ovocia kopaníc, a to sliviek. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú stálicou kopaničiarskej kuchyne, ale obľúbený bol aj jednoduchý liaty slivkový koláč s kyslým mliekom.

Slivkový koláč s kyslým mliekom

12 kúskov

1 hrnček hladkej múky ● 1 hrnček pšeničnej krupice ● 1 hrnček práškového cukru ● 1/2 hrnčeka oleja ● 1 hrnček kyslého mlieka ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 vajcia ● vykôstkované slivky

Na posýpku: 50 g masla ● 1/3 hrnčeka práškového cukru ● 1/3 hrnčeka krupice ● 1/3 hrnčeka hladkej múky

V mise vymiešame múku, krupicu, cukor, olej, mlieko, prášok do pečiva a vajcia na hladké cesto. To rozotrieme na vymastený plech vysypaný múkou. Navrch poukladáme vykôstkované rozpoltené slivky. Na posýpku vymiešame rozpustené maslo s cukrom, krupicou a múkou. Posýpku rozdelíme na slivky na koláči a v rúre vyhriatej na 170 °C pečieme 20 až 25 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Slivkový koláč s kyslým mliekom
Zdroj: archív

Kopanice

Brezovské horké
Tento likér sa pripravuje z byliniek a jeho receptúra je prísne tajná.

Bojnice
Zdroj: shutterstock

Severná časť Považia

Domáci chlebík s bryndzovou nátierkou

4 porcie

1 200 g hladkej múky ● 20 g droždia ● 1 zemiak ● 2 ČL soli ● vlažná voda podľa potreby

Na nátierku: 125 g masla ● 250 g bryndze ● 1 cibuľa ● 1,5 ČL mletej červenej papriky ● vňať jarnej cibuľky na ozdobu

Na chlieb zmiešame 200 g múky s droždím a vodou a necháme nakysnúť. Zatiaľ uvaríme zemiak v šupke. Ku kvásku pridáme 1 kg múky, nastrúhaný zemiak, soľ a vlažnú vodu podľa potreby. Vymiesime hladké tuhšie cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto asi na 30 minút. Po vykysnutí premiesime a dáme opäť vykysnúť. Potom premiestnime cesto na plech alebo do ošatky, vyformujeme a necháme ešte raz asi 30 minút kysnúť. Zľahka potrieme vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C.

Keď kôrka získa peknú farbu, dopečieme pri 180 °C. Po vybratí potrieme studenou vodou. Na nátierku vymiešame zmäknuté maslo s bryndzou. Pridáme červenú papriku, nasekanú cibuľu a dôkladne vymiešame. Necháme chvíľu postáť a podávame s čerstvým chlebíkom a posypané vňaťou z jarnej cibuľky.

Čas prípravy: 1 hodina
Čas kysnutia: 1 a pol hodiny
Čas pečenia: 1 hodina

Domáci chlebík s bryndzovou nátierkou
Zdroj: archív Dobré jedlo