Tipy a triky, aby bol váš domáci džem ten najkrajší a vydržal čo najdlhšie!
20. 7. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Záhrady sú plné zrelého ovocia tej najlepšej chuti a tak by bol priam hriech to nevyužiť a nezavariť si z neho domáci džem. S našimi tipmi sa to zaručene podarí...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva nCpZ
Správna príprava ovocia je základ
Vyberte si zrelé, ale pevné ovocie. Prezrelé ovocie sa môže rozvariť a stratiť farbu, zatiaľ čo nedozreté ovocie nemusí mať dostatok chuti.
Dôkladne umyte ovocie. Odstráňte všetky nečistoty a zvyšky pesticídov, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a farbu džemu.
Ovocie nakrájajte na malé kúsky. To urýchli varenie a pomôže dosiahnuť konzistentnú štruktúru džemu.
Odstráňte jadierka a šupky (ak je to vhodné). Jadierka a šupky môžu dodať džemu horkú chuť a zakaliť ho.
Ako variť džem, aby sa zaručene podaril?
Použite veľký hrniec s hrubým dnom. To pomôže zabrániť pripáleniu džemu.
Pridajte do hrnca trochu vody. Voda zabráni pripáleniu džemu a pomôže mu dosiahnuť požadovanú konzistenciu.
Pridajte cukor. Množstvo cukru závisí od typu ovocia a od požadovanej sladkosti džemu. Vo všeobecnosti sa odporúča použiť 1 diel cukru na 1 diel ovocia.
Priveďte zmes k varu a potom znížte teplotu a varte na miernom ohni. Džem varte za občasného miešania, kým nezhustne.
Pridajte citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú. Citrónová šťava alebo kyselina citrónová pomôžu uchovať farbu džemu a dodajú mu sviežu chuť.
Šikovné triky, ktoré využije pri zaváraní každá gazdinka! Čítajte na ďalšej strane...
Tipy a triky pre dokonalý výsledok:
Pre lesklejší džem môžete pred plnením doň pridať 1/4 čajovej lyžičky masla na každú šálku džemu.
Pre farebne stálejšie džem môžete použiť ovocie s vysokým obsahom pektínu, ako sú jahody, maliny a citrusové plody.
Ak chcete džem s menším obsahom cukru, môžete časť cukru nahradiť prírodným sladidlom, ako je stévia.
Čo robiť, keď džem nechce zhustnúť? Čítajte na nasledujúcej strane...
Pri varení ovocného džemu sa občas stane, že aj napriek dodržaniu receptu nechce začať tuhnúť. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré môžu pomôcť:
● Pektín je prirodzená látka v ovocí, ktorá napomáha tuhnutiu džemu. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad jahody a marhule, ho však obsahujú menej. V takomto prípade môžete pridať komerčný pektín, ktorý kúpite v obchodoch s potravinami.
● Pred varením džemu ovocie dobre rozdrvte alebo rozmixujte, vďaka tomu sa pektín uvoľní.
● Môžete pridať trochu kyseliny citrónovej, ktorá pektín aktivuje.
● Džem je potrebné variť dostatočne dlho, aby sa odparila prebytočná voda a pektín sa aktivoval. Varte ho na miernom ohni za stáleho miešania, kým nezhustne