Objavte s nami kúzlo japonského chrenu WASABI: Jeho vplyv na zdravie a TOP recept!
22. 11. 2024, 7:00 (aktualizované: 22. 11. 2024, 7:16)

Zdroj: movie stills db
Ak ste videli francúzsku komédiu Wasabi s famóznym Jeanom Renom a Michelom Mullerom, isto vám v pamäti ostala scéna z japonskej reštaurácie, kde oboch zaskočila pochúťka wasabi. Pozrite sa s nami na túto špecialitu bližšie...

Zdroj: Canva NCpZ
Wasabi: Vzácna japonská pochúťka
Wasabi má svoje korene v Japonsku a jeho používanie siaha až do 8. storočia. Japonci ho pôvodne začali používať kvôli jeho liečivým účinkom. Existujú legendy, že samurajovia jedli wasabi pred bojom, aby sa posilnili. Čo ste o ňom možno nevedeli?
➤ Väčšina wasabi v reštauráciách je len zmes horčice, chrenu a zeleného farbiva. Pravé wasabi, ktoré sa pestuje v Japonsku, je drahé a má jemnejšiu, prirodzenú štipľavosť.
➤ Wasabi obsahuje prírodné látky, ktoré môžu pomôcť bojovať proti baktériám a posilňovať imunitu. Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť znižovať riziko infekcií.
➤ Štipľavé zložky wasabi stimulujú produkciu tráviacich enzýmov, čím môžu podporovať trávenie a pomáhať predchádzať nadúvaniu.
➤ Wasabi obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protizápalové účinky, a môžu pomôcť zmierniť zápaly a dokonca znižovať riziko určitých ochorení.
➤ Niektoré kozmetické spoločnosti používajú extrakty z wasabi v pleťových maskách vďaka ich antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam, ktoré môžu pomôcť rozjasniť pleť a znížiť výskyt akné. Rozhodne si však na tvár nedávajte wasabi v čistej forme.
➤ Wasabi je neodmysliteľnou súčasťou japonských jedál so surovou rybou, ako je sushi a sashimi. Jeho antibakteriálne vlastnosti totiž pomáhajú predísť otravám z jedla a zároveň zvýrazňujú chuť rýb.
➤ V Japonsku sa wasabi objavuje dokonca aj v sladkých pochúťkach, ako je zmrzlina alebo čokoláda. Jeho štipľavosť sa dobre dopĺňa so sladkou chuťou, čím vzniká zaujímavý chuťový zážitok, ktorý si mnohí gurmáni pochvaľujú.
➤ Na rozdiel od pálivých papričiek, pálivosť wasabi trvá len pár sekúnd a potom mizne, pretože jeho prchavé zložky dráždia nos, ale neovplyvňujú chuťové poháriky dlhodobo.
Recept na chutnú wasabi majonézu nájdete na ďalšej strane...

Zdroj: Canva NCpZ
Majonéza wasabi
4 až 5 porcií
3 PL nasekanej vňate (koriander alebo petržlen) ● 1 PL mandlí pomletých najemno ● 1/2 avokáda ● pár kvapiek citrónovej šťavy ● 5 PL majonézy ● 2 ČL pasty wasabi (ostrý japonský chren) ● 1 ČL dijonskej horčice ● soľ
Nasekanú vňať s mandľami a avokádom pretrieme v mažiari alebo rozmixujeme dohladka. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Hmotu vidličkou alebo vareškou vmiešame do majonézy. Pridáme wasabi, horčicu a podľa chuti jemne osolíme. Ostrú majonézu podávame k pečenej alebo vyprážanej rybe, k mäsu či s hranolčekmi.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Chutná majonéza wasabi