Reklama

Objavte s nami kúzlo japonského chrenu WASABI: Jeho vplyv na zdravie a TOP recept!

Chrenová pasta wasabi zohrala významnú úlohu aj v rovnomennej francúzskej komédii Wasabi.

Zdroj: movie stills db

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak ste videli francúzsku komédiu Wasabi s famóznym Jeanom Renom a Michelom Mullerom, isto vám v pamäti ostala scéna z japonskej reštaurácie, kde oboch zaskočila pochúťka wasabi. Pozrite sa s nami na túto špecialitu bližšie...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto GAŠTANOVÉ REZY sú hotové VIANOCE! Určite vyskúšajte...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Wasabi: Vzácna japonská pochúťka

    Wasabi má svoje korene v Japonsku a jeho používanie siaha až do 8. storočia. Japonci ho pôvodne začali používať kvôli jeho liečivým účinkom. Existujú legendy, že samurajovia jedli wasabi pred bojom, aby sa posilnili. Čo ste o ňom možno nevedeli?

    ➤ Väčšina wasabi v reštauráciách je len zmes horčice, chrenu a zeleného farbiva. Pravé wasabi, ktoré sa pestuje v Japonsku, je drahé a má jemnejšiu, prirodzenú štipľavosť.

    ➤ Wasabi obsahuje prírodné látky, ktoré môžu pomôcť bojovať proti baktériám a posilňovať imunitu. Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť znižovať riziko infekcií.

    ➤ Štipľavé zložky wasabi stimulujú produkciu tráviacich enzýmov, čím môžu podporovať trávenie a pomáhať predchádzať nadúvaniu.

    ➤ Wasabi obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protizápalové účinky, a môžu pomôcť zmierniť zápaly a dokonca znižovať riziko určitých ochorení.

    ➤ Niektoré kozmetické spoločnosti používajú extrakty z wasabi v pleťových maskách vďaka ich antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam, ktoré môžu pomôcť rozjasniť pleť a znížiť výskyt akné. Rozhodne si však na tvár nedávajte wasabi v čistej forme.

    ➤ Wasabi je neodmysliteľnou súčasťou japonských jedál so surovou rybou, ako je sushi a sashimi. Jeho antibakteriálne vlastnosti totiž pomáhajú predísť otravám z jedla a zároveň zvýrazňujú chuť rýb.

    ➤ V Japonsku sa wasabi objavuje dokonca aj v sladkých pochúťkach, ako je zmrzlina alebo čokoláda. Jeho štipľavosť sa dobre dopĺňa so sladkou chuťou, čím vzniká zaujímavý chuťový zážitok, ktorý si mnohí gurmáni pochvaľujú.

    ➤ Na rozdiel od pálivých papričiek, pálivosť wasabi trvá len pár sekúnd a potom mizne, pretože jeho prchavé zložky dráždia nos, ale neovplyvňujú chuťové poháriky dlhodobo.

    Recept na chutnú wasabi majonézu nájdete na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 1:13
    Remaining Time 1:13
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Neviete sa dočkať VIANOC? Upečte si s nami tieto GAŠTANOVÉ REZY! Sú dokonalé...
      Zdroj: Canva NCpZ

      Majonéza wasabi

      4 až 5 porcií

      3 PL nasekanej vňate (koriander alebo petržlen) ● 1 PL mandlí pomletých najemno ● 1/2 avokáda ● pár kvapiek citrónovej šťavy ● 5 PL majonézy ● 2 ČL pasty wasabi (ostrý japonský chren) ● 1 ČL dijonskej horčice ● soľ

      Nasekanú vňať s mandľami a avokádom pretrieme v mažiari alebo rozmixujeme dohladka. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Hmotu vidličkou alebo vareškou vmiešame do majonézy. Pridáme wasabi, horčicu a podľa chuti jemne osolíme. Ostrú majonézu podávame k pečenej alebo vyprážanej rybe, k mäsu či s hranolčekmi.

      Čas prípravy: 10 minút

      Zdroj: shutterstock

      Chutná majonéza wasabi

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.