Vyskúšajte tieto TIPY a váš SLEPAČÍ VÝVAR nebude mať konkurenciu! Vaša svokra bude závidieť...
1. 6. 2024, 7:00

Domáci vývar by mal byť číry, silný a plný toho najlepšie z kuracieho mäsa a zeleniny. S nami bude ten váš ešte lepší ako od babičky...
Tipy na číry vývar:
➤ Varíme ho na miernom ohni, aby vývar nebublal, ale len sa mierne „pošíroval“.
➤ Počas varenia penu, ktorá sa tvorí na povrchu, odoberáme sitkom alebo lyžicou.
➤ Vývar varíme dve až tri hodiny, ideálne štyri až päť hodín. Čím dlhšie, o to bude bohatšia chuť aj farba.
➤ Vývar počas varenia nemiešame, aby sa nezvíril sediment na dne hrnca.
➤ Hotový vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu.
➤ Ak chceme vývar ešte viac vyčistiť, môžeme tak urobiť pomocou vaječného bielka. Vyšľaháme bielok na tuhý sneh a pomaly ho vmiešame do vývaru. Varíme na miernom ohni 10 minút, kým sa bielok nezrazí. Potom ho precedíme cez sitko.
Vyskúšajte náš recept na slepačí vývar ako od babičky:
Nebeská kuracia polievka
6 porcií
1/2 kurčaťa ● 2 až 3 kuracie žalúdky ● 4 až 5 kuracích srdiečok ● 2 až 3 kuracie pečene ● 4 l vody ● 2 bobkové listy ● 4 zrniečka nového korenia ● 4 zrniečka čierneho korenia ● 1 viazanička petržlenovej vňate s pažítkou ● 2 šalotky ● 2 väčšie mrkvy ● 2 petržleny ● 1 kaleráb ● 1/4 väčšieho zeleru ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 až 6 ružičiek karfiolu ● kúsok zázvoru ● štipka mletého muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie
Kurča umyjeme a rozdelíme na dve až tri menšie časti. Spolu s vnútornosťami vložíme do studenej vody, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Keď sa začne variť, znížime oheň, pridáme bobkový list, nové a čierne korenie, viazaničku vňate s pažítkou, 2 šalotky zbavené vrchnej šupky a očistenú koreňovú zeleninu v celku. Odokrytú polievku varíme na miernom ohni asi 3 a pol hodiny. Vyberieme pečeň, vložíme očistené strúčiky cesnaku, ružičky karfiolu a očistený nastrúhaný zázvor. Varíme ešte pol hodiny. Ochutíme mletým orieškom, soľou, mletým čiernym korením a vyberieme zeleninu aj mäso. Spolu s pečeňou nakrájame na menšie kúsky a vložíme späť do hrnca. Môžeme podávať s domácimi rezancami alebo krupicovými haluškami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Kuracia polievka na nedeľu